27 / 04 / 2024

Çılgın proje Kanal İstanbul'da adım adım ihaleye doğru!

Çılgın proje Kanal İstanbul'da adım adım ihaleye doğru!

Boğaz'da güvenliği sağlayacak Kanal İstanbul Projesi İstanbul’un deniz trafik ihtiyacını 100 yıl boyunca karşılayacak. Proje kapsamında adım adım ihaleye sürecine giriliyor.



Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sunması planlanan Kanal İstanbul Projesi’nde ihale süreci için hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayalim’ diye açıkladığı çılgın proje ile Boğaz’daki gemi kazalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor ve İstanbul’un 100 yılına damga vurması planlanıyor. Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre;  2011 yılında ilk kez kamuoyuna açıklanan 2017 yılında da etüt çalışmalarına başlanan proje 45 kilometre uzunluğuna sahip olacak. Projede alternatif güzergâh tespiti yapılırken deprem, tsunami, rüzgâr ve dalga iklimi, jeolojik etütlerin yapılması dâhil birçok önemli çalışma tamamlandı. İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerin destek verdiği projenin Boğaz güvenliği açısından ise şart olduğu dile getiriliyor. Türk boğazlarının fiziki özellikleriyle seyir bakımından dünyadaki en zor su yollarından biri olduğu biliniyor. Boğazlardaki güçlü akıntılar, keskin dönüşler ve değişken hava şartları seyrüseferi son derece zorlaştırıyor. Özellikle tehlikeli madde taşıyan gemilerin sayısının ve taşınan yükün her geçen yıl artması geçişleri daha da tehlikeli bir hal oluşturuyor. Boğazlardan geçiş sisteminin belirlendiği Montrö Antlaşmasına imza atıldığı yıllarda İstanbul Boğaz’ından yılda geçen gemi/tanker sayısı 3 bin iken bu sayı 30 yıl sonra (1985 yılında) yaklaşık 6 kat yükselerek 24 bine, 1995 yılında ise iki kat çıkarılacak 50 bin oldu. Şuan her yıl bu miktarlarda gemi boğazı geçse de boğazlardan taşınan yük ve tehlikeli yük miktarı her geçtiğimiz yıl yükseliyor. Bir günde İstanbul’un iki yakası arasında karşılıklı sefer yapan şehir hatları gemileri, deniz otobüsleri ve botlarının sayısı 2 bin 500’e ulaştı. Son 50 yılda 385 kaza ve 20 batık gemi olayın meydana geldiği düşünüldüğünde Kanal İstanbul’un Boğaz güvenli için önem taşıdığı ortaya çıkıyor. Proje ile gemi  trafiğinin 100 yıl boyunca hiçbir sorun yaşanmadan yönetilebileceği kaydedilirkeb, tehlikeli madde taşıyan gemilerden dolayı oluşabilecek riskler de minimize edilecek. 

HAFRİYATLARDAN ADA YAPILACAK

Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos doğusunu izleyen Kanal İstanbul’un inşaatında yaklaşık 10 bin kişinin çalışacağı açıklandı. Bu rakam işletme aşamasında yaklaşık 800 olması planlanıyor. Kanalın genişliği 275 metre, derinliği ise yaklaşık 21 metre uzunluğunda olacak. Projede yılda yaklaşık 275 milyon metreküp kazı yapılması amaçlanıyor. Gerçekleşen kazılardan çıkacak toplam hafriyat miktarı yaklaşık 1,1 milyar metreküp olarak belirlendi. Projede çıkan hafriyatlarla birkaç ada yapılması da amaçlanıyor.

1,2 MİLYONLUK ‘AKILLI ŞEHİR’ KURULACAK

Projede 1,2 milyon nüfuslu akıllı bir şehir kurulması planlanıyor. Ayrıca kanalın etrafında birçok ek tesis yapılması planlanıyor. Bu tesislerden bazıları şu şekilde: Karadeniz girişinde gemilerin kanala emniyetli giriş çıkışını sağlaması planlanan dalgakıranlar, kumanda merkezleri, kılavuz kaptan ofisleri, römorkör rıhtımları, sağlıklı trafik seyri için fenerler, kanal içerisinde olabilecek bir arıza-kaza durumunda gerekli yardımın sağlanacağı acil müdahale istasyonları, acil durum rıhtımları, Karadeniz ve Marmara Denizi’nde bulunacak bekleme alanları yer alacak.

Kanal İstanbul için çok ciddi uyarı!

Kanal İstanbul ne aşamada? İhalesi ne zaman?

 


Geri Dön