21 / 05 / 2024

Çim yetiştirmek verimli toprağı yok ediyor!

Çim yetiştirmek verimli toprağı yok ediyor!

Çiftçiler, gelir getirdiği gerekçesiyle tarım arazilerini yetiştiricilere kiralarken uzmanlar, önlem alınmaması durumunda verimli toprakların çim yetiştiriciliğiyle yok olacağı uyarısında bulunuyor. Çimler inşaat sektöründe de yoğun bir şekilde kullanılı



Verimli birinci sınıf tarım arazilerinde çim yetiştirilmesi toprak kaybına yol açıyor. Çiftçiler, gelir getirdiği gerekçesiyle tarım arazilerini yetiştiricilere kiralarken uzmanlar, önlem alınmaması durumunda verimli toprakların çim yetiştiriciliğiyle yok olacağı uyarasında bulunuyor. Çimler belediyelerin yanında son dönemde artan inşaat sektöründe de yoğun bir şekilde kullanılıyor.
Türkiye'de son yıllarda artan talebe bağlı olarak rulo çim üretim alanlan genişledi. Rulo çim üretimi ya direk tarım toprağı üzerine ekilerek veya toprak üzerine az miktarda torf eklenerek yapılıyor. Her hasattan sonra 4-5 santimetre kalınlığında verimli üst toprak katmanı çimle birlikte alandan kaldırılarak toprak erozyonuna neden oluyor. Yer yüzünün toprak denilebilecek katmanı en fazla 20 santimetreden oluşuyor. Binlerce yılda oluşmuş verimli toprak, çim hasadı torf serilerek yapılmadığı taktirde 2 santimetre kalınlığında toprakla birlikte yapılırsa 10 yılda, 5 santimetre toprak ile hasat edilirse 4 yılda tamamen yok olacak.
Çim yetiştiriciliğinde önemli üretim merkezlerinden biri olan Sakarya'da uzmanlar yetkilileri önlem almaya çağınyor. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, verimli toprakların çim yetiştiriciliğine kurban edildiğini söylüyor. Çim yetiştirilerek toprağın alındığı tarım arazilerinde verimin düştüğünü kaydeden Şenoğlu;" Çim yetiştirip, satmak büyük sorun. Her seferinde bir kaç santim toprağı alıp başka bir yere götürüyorlar. Toprağın alındığı yerde verim düşmeye başlıyor." diyor.


Zaman

Geri Dön