07 / 05 / 2024

Çimento sektörü enerji maliyetleri için alınacak tedbirleri bekliyor!

Çimento sektörü enerji maliyetleri için alınacak tedbirleri bekliyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen çimento sektörü enerji maliyetleri için alınacak tedbirleri bekliyor...



"Sektörün yüzde 94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılında çimento üretimi geçen yıla oranla yüzde 9,2’lik artışla 78,9 milyon tona çıkarken, iç satışlar yüzde 8,2’lik artışla 60,2 milyon tonu buldu. 

Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü.  TÜRKÇİMENTO üyelerinin toplam yüzde 71 kapasite kullanım oranıyla ürettiği çimentonun yüzde 77,5’i iç piyasada tüketilirken, iç satışlar 4,6 milyon ton artış gösterdi. Üretimdeki artış, iç piyasa talebi kaynaklı oldu, sektörün toplam ihracatı ise düştü.   Çimento sektörünün toplam ihracat miktarı yüzde 1,9 oranında düşüşle 30,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Söz konusu ihracatın 18,3 milyon tonu çimento, 12,5 milyon tonu klinkerden oluştu.

2021 yılında çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında %12,7 oranında artarak 1 milyar 256 milyon dolara çıktı. Çimento sektörünün toplam ihracat miktarı ise yüzde 1,9 oranında düşüşle 30,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu veriler ışığında Türkiye, 2021 yılında Dünyanın ikinci en büyük çimento ihracatçısı konumunu devam ettirdi. 100’ün üzerinde ülkeye gerçekleştirilen ihracatta en önemli pazarlarımız; ABD, İsrail, Fildişi Sahili ve Gana oldu. TÜRKÇİMENTO üyesi olmayan fabrikaların tahmini verileriyle birlikte, 2020 yılında yaklaşık 59,2 milyon ton olan iç pazar tüketimi, 2021 yılında yüzde 5,9 artışla 62,7 milyon tona çıktı. "
 

Çimento sektörü enerji maliyetleri için alınacak tedbirleri bekliyor!

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEDİ?
 

Yaptığı açıklamada tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle başlayan süreçte özellikle enerji maliyetlerindeki artışların sektörü etkilediğine değinen Fatih Yücelik, çimento sektörü olarak Rusya-Ukrayna krizinin etkilerini çok ağır ve hızlı bir biçimde görmeye başladıklarını dile getirdi. Fatih Yücelik konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Rusya Ukrayna krizi konusunda geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’la yaptığımız toplantı, oldukça verimli ve yapıcı bir atmosferde geçti. Önümüzdeki dönemde bu krizin devam etmesi durumunda bile Sayın Bakanın çözüm odaklı yaklaşımı, toplantı süresince verdiği talimatlar ve alınacak önlemlere ilişkin açıklamaları sektörümüzü oldukça umutlandırdı.

Gündeme getirilen sorunlara ilişkin tedbirlerin alınmasına yönelik koordinasyonu Ticaret Bakanlığı üstlendi. Bu konuda gündem takibimiz devam ediyor. Sayın Bakanın verdiği talimatlar sayesinde bu krizin atlatılacağı konusunda sektör olarak umudumuzu koruyoruz.” dedi.

Peki çimento sektörünün 2022'ye ilişkin beklentileri neler? İşte merak edilen detaylar...


Geri Dön