Sektörel

Çimento sektöründe son durum: Geçen yıla göre yüzde 10,2 arttı!

Ekonomist Yakup Toktamış sosyal medya hesabından çimento sektörü ve sektöre ait çarpanlarına değindi. Toktamış, faiz indirimi sürecine girildiği şu günlerde en çok etkilenen sektörün çimento olacağını açıklayarak geçen yıla göre üretimde yüzde 10,6 artış kaydedildiğini açıkladı. 

2024 yılı Ocak-Haziran döneminde çimento üretimi, geçen yıla göre yüzde 10,2 oranında arttı. 2024 yılının ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 16,2'si ihracata konu edildi.  Ekonomist Yakup Toktamış sosyal medya hesabından çimento sektörüne ve çimento sektöründeki gelişmelere değindi. İşte Yakup Toktamış'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

Yakup Toktamış @yakuptoktamis

Çimento Sektörü 

Faiz indirim döngüsünün içine girdiğimiz süreçte başrol olacak sektörlerden Çimento sektörü ve sektöre ait çarpanlarına değinmek istedim.

Türkiye’de çimento sektörü, hem yerli talebi karşılamak hem de ihracat potansiyeliyle dış ticarete katkı sağlamak açısından ülkenin ekonomik yapısında önemli bir rol oynayan stratejik bir endüstridir. Türkiye'de 56 entegre tesis ve 23 öğütme tesisi bulunmaktadır. 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde çimento üretimi, geçen yıla göre %10,2 oranında artmıştır. 2024 yılının ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık %16,2'si ihracata konu edilmiştir.

Ekonomideki büyümenin yavaşlamasıyla sektörlerde yaşanan talep daralması, #TCMB’nin faiz indirim sürecine yaklaştığının sinyallerini veriyor. Bu döngü ile birlikte sektörel yatırımların ve ihracat rakamlarının artışa geçeceğini düşünüyorum. Deprem bölgesindeki sürecin devamı, kentsel dönüşümdeki hızlı ilerleme ve imar yönetmeliğindeki yapı ruhsatı izinlerindeki artış, sektör için olumlu göstergeler arasında yer alıyor.

Aşağıdaki tabloda Çimento sektöründe yer alan şirketleri PD/DD ye göre sıralayıp diğer çarpan oranları ile zirvelerine göre yakın-uzak mesafelerini ekledim.

Kriter olarak, çarpanların sektör ortalamasından düşük olmasını tercih ederiz. Ancak, sadece düşük çarpanlar tek başına yeterli değildir, çarpanlar düşük olsa bile bazı şirketlerde patron faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır. Piyasada %65-70'in üzerindeki halka açıklık oranı (FDO) da temkinli yaklaşılması gereken bir durumdur. FD/FAVÖK kriteri ise yabancı raporlarda en çok önem verilen oranlardan biridir. Bazı şirketlerde de çarpanlar yüksek olsa bile yıl sonunda beklenen ihaleler veya sermaye artırımı ihtimalleri de göz önünde bulundurulmalı. 

- PD/DD ilk 5: #BUCIM #GOLTS #AFYON #BOBET #CIMSA
- F/K ilk 5: #GOLTS #BUCIM #AFYON #BOBET #BASCM
- FD/FAVÖK ilk 5: #BOBET #BUCIM #AFYON  #GOLTS #LMKDC
- FDO İlk 5: #CMENT #BASCM #KONYA #NUHCM #OAYKC 

Çimento sektöründe; artan faizler imalatta düşüşe, talepte ise soğumaya neden oluyor!

İnşaat malzemelerinde zam furyası! Geçen sene 10 bin TL olan demir fiyatları 30 bin TL’ye ulaştı!