05 / 05 / 2024

Çimento zamları için harekete geçildi! Vergi indirimi istendi!

Çimento zamları için harekete geçildi! Vergi indirimi istendi!

Çimento fiyatlarına mart ayında yüzde 60 zam geldi. Gelen zamlar inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Sektör temsilcileri ve Müteahhitler gelen zamlar karşısında zarar ettiklerini belirterek harekete geçildi, vergi indirimi istendi. İşte ayrıntılar...



Fatih Yücelik, kömür fiyatındaki 100 dolarlık artışın çimentoya yansıması 15 dolar maliyet artışına neden olduğunun altını çizdi. Elektriğin de sektör için ciddi maliyet unsuru olduğunu vurgulayan Yücelik, çimento fabrikalarının her sene revizyon yatırımı yapmasının gerekli olduğunu ve revizyonun dolar cinsinden olduğunu aktardı. Çimento torbalarının bile avro ile alındığına dikkat çeken Fatih Yücelik motorindeki maliyet artışını da ayrıca ekledi. Çimentonun fabrika çıkış fiyatlarına; nakliye, bayi karı ve KDV eklendiğinde, 600 lira civarında çimentonun tonunun fabrika çıkış fiyatına, 250 lira da bu maliyetlerin eklendiğini söyledi. 2 sene önce 1 ton çimentonun fabrika çıkış fiyatı 250 lira seviyesinde olduğunu söyledi.

Çimento zamları için harekete geçildi! Vergi indirimi istendi!

İZİN VERİLMELİ

Fatih Yücelik, yerli kömürün kalorisinin çimento üretimi için yeterli olmadığından dolayı yüksek kalorili ithal kömüre ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İthal kömürün ise yüzde 90'ı Rusya'dan geldiğini, ve yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı kömürde kesilmeler meydana geldiğini söyledi. Bundan dolayı, Ticaret Bakanı ile görüşme yaptıklarını, ithalat vergisinde indirim ve belli kalorilerde kömürün ithalatına izin verilmesini talep ettiklerini söyledi. Bunun gerçekleşmesi halinde uygun kömürler gelerek maliyet azaltılmış olacak.

Yeni Çağ Gazeyesi'nde yer alan habere göre; Ukrayna'da bir çimento depo alanı olduğunu belirten Yücelik 1 milyon dolarlık çimentonun  orada kaldığını ve oradaki ürünün son durumunun ne olduğunu bilmediklerini söyledi.  Yücelik, Rusya'dan sağlanacak kömür ithalatındaki sorunun önüne geçebilmek için ihtiyacın Afrika'dan karşılanmaya çalışıldığının da bilgisini paylaştı.

İnşaat maliyetleri yükseldi: Çimento fiyatları mart ayında yüzde 60 arttı!

İnşaat sektörüne kötü haber! Çimento fiyatlarına ikinci zam sinyali!

İnşaat sektöründe son durum: Çimento fiyatları el yakıyor, demir fiyatları 100 lira düştü!

Geri Dön