27 / 12 / 2024

Çimsa'dan yıl bazında yüzde 40 büyüme hedefi!

Çimsa'dan yıl bazında yüzde 40 büyüme hedefi!

Çimsa'nın AR-GE merkezi Formülhane, çimento kullanıcılarının ihtiyaçları için global bir çözüm merkezi oldu. AR-GE harcamalarını da artırdıklarını belirten Çimsa Genel Müdürü Ülkü Özcan, “Yıllar bazında yüzde 35-40 büyüme trendi ile ülke ekonomisi için katma değerli çalışmaları sürdürüyoruz" dedi...



Sabancı Holding iştiraki Çimsa, 48 yıldır çimento ve yapı malzemeleri sektörünün global bir oyuncusu olarak faaliyetlerini sürdürürken dijital dönüşüm çalışmaları ile sektörel verimliliğin artmasını sağlıyor. Gerçekleştirdiği projelerle de Türkiye sanayisinde yenilikçiliğe ve standartların gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Çimsa, sürdürülebilir başarı elde etme yolunda en belirgin faktörün de inovasyona yatırım yapmak olduğunu biliyor ve bu alandaki yetkinliğini tüm iş süreçlerine dâhil ediyor. Ekonomist'te yer alan habere göre; Çimsa Genel Müdürü Ülkü Özcan, “Faaliyet gösterdiğimiz çimento ve yapı malzemeleri sektöründe pazarın beklenti ve taleplerini öngörerek inovatif çalışmalar yürütürken; uluslararası alanda sektörü yakından ilgilendiren her türlü gelişmeyi takip ediyoruz" diyor.

Türkiye'nin bir numaralı çimento ihracatçısı olan ve yenilikçi yaklaşımıyla çimento sektöründe pek çok ilki hayata geçiren Çimsa, sektörde fark yaratan dijitalleşme projelerine de imza atıyor. 2019 yılında dijital dönüşüm sürecini başlatan ve çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Çimsa, 2022 yılında bu süreci tamamlamayı hedefliyor.

Çimsa bugün, küresel ve ulusal piyasalarda edindiği uzun yıllara dayalı deneyimi, bilgi birikimi, sektörü yönlendiren AR-GE çalışmaları ve paydaşları için güvenilir iş ortağı kimliği sayesinde istikrarlı büyüme yolculuğuna devam ediyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Çimsa, 2019'un ilk çeyreğinde Sabancı Dx iş birliği ile dijital dönüşüm çalışmalarına başlayarak sektörün gelişimine öncülük ediyor. Çimsa, SabanciDx ile yürütmekte olduğu enerji optimizasyonu projesinin yanı sıra; TÜSİAD SD2 programı kapsamında kavramsal tasarımını gerçekleştirdiği ve yaygınlaştırma kategorisinde ödül aldığı iSG projesini, tedarik zinciri ile yürütmekte olduğu Satış ve Operasyon Planlama projesinin ikinci fazını, KVKK altyapısını, yurt dışı iştiraklerinin SAP Business One sistemi geçişlerini, e-irsaliye projesini, yetkilere standart getirecek olan SAP Governance Risk and Compliance projesini ve Solution Center çalışmasını yürütüyor.

AR-GE MERKEZİNİN ADI FORMÜLHANE

Kuruluşu 2001 yılına dayanan Çimsa'nın AR-GE merkezi "Formülhane, çimento kullanıcılarının ihtiyaçları için global bir çözüm merkezi olarak faaliyetlerine Mersin Fabrikası içerisinde devam ediyor. Formülhane, 2017 yılının mart ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenerek, Türkiye çimento sektöründe bakanlık onaylı ilk AR-GE Merkezi olarak fark yaratıyor.

AR-GE ve inovasyon alanında çimento sektöründe öncü konumunda olan Çimsa; kamu, akademi ve özel sektör kuruluşlarıyla ulusal ve uluslararası ölçekte farklı iş birlikleri gerçekleştiriyor. Formülhane, AB tarafından desteklenen H2020 projeleri kapsamında devam etmekte olan projeleri ile farklı konsorsiyumlarda yer alarak global bir AR-GE oyuncusuna dönüşüyor. Merkezde gerçekleştirilen düzenli eğitim ve bilgi paylaşım toplantıları ile elde ettiği bilgi birikiminin kuruma aktarılması amaçlanıyor. Formülhane; laboratuvarlarında, ileri analiz yöntemleriyle çalışmalarını yürütüyor. 

Hammaddeden nihai ürüne kadar tüm süreçleri içeren; yeni ürün, uygulama, proses geliştirme ve verimlilik artışına yönelik bu çalışmalara, konularında uzman AR-GE personelinin yanı sıra diğer fonksiyonlarda çalışan teknik personeller de proje bazında destek veriyor. AR-GE uzmanlarının sektördeki trendleri, yeni ürünleri ve teknolojik gelişmeleri aktardıkları makale ve patent paylaşım sunumları, her ay düzenli olarak tüm Çimsa lokasyonlarının katılımına açık olarak devam ediyor. Ayrıca, ürün uygulama ve AR-GE çalışmaları gibi müşteriler ile ortak yürütülen birçok faaliyetle müşteri memnuniyetinin sağlanması ve geliştirilmesi için de çalışıyor.

İŞBİRLİKLERİ YAPILIYOR

Endüstri 4.0 yolunda dijitalleşme projeleri de AR-GE ve inovasyon kapsamında yer almakta olup uluslararası ortaklar ile proje çalışmaları yapılıyor. Çimento sektörünün çevresel etkilerini ve karbon ayak izini en az seviyeye indirgemek adına alternatif hammadde, alternatif yakıt çalışmaları üniversite - sanayi iş birlikleri çerçevesinde projelendiriliyor. Çimsa Genel Müdürü Ülkü Özcan, "AR-GE ve inovasyon kapasitesini artırmayı hedeflerken AR-GE harcamaları da bu büyümeye paralel olarak artiyor. Yıllar bazında yüzde 35 – 40 büyüme trendi ile ülke ekonomisi için katma değerli çalışmalarını sürdürüyor" diyor. 

Çimento ve çimento ürünleri kullanım alanlarında uzmanlaşmış çalışanlara sahip Formülhane'de 2020 yılında beş yeni AR-GE projesi başlatıldı. 2019 yılında devam eden iki projesi yer alıyor. Aynı zamanda üç adet aktif olarak devam eden Avrupa Birliği Ufuk 2020 programından fon almaya kazanmış proje yürütülüyor. Önceki yıllarda tamamlanmış olan 18 projeden bugüne kadar 4'ü ticarileşerek ürün portföyüne eklendi. Projeler neticesinde oluşan know-how fikri ve sinai mülkiyetleri hakları çerçevesinde korunuyor, aynı şekilde şu anda dokuz patent/faydalı model başvurusu da bulunuyor. Inovasyonu, rekabet üstünlüğü sağlamak açısından stratejik bir araç olarak benimseyen Çimsa, geliştirdiği ürün ve hizmetlerle yaşam kalitesinin ve çevrenin iyileştirilmesine de katkı sağlıyor.

65 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Çimsa, Süper Beyaz Çimento ve Çimsa Aluminates ürünlerini dünyada 65'dan fazla ülkeye ihraç ediyor. Formülhane ekibi; teknik destek faaliyetleri kapsamında beyaz çimento, gri çimento ve Çimsa Aluminates ailesi kullanıcılarına planlı ziyaretler yaparak söz konusu ziyaretlerde çimentolar hakkında bilgilendirmeler yapıyor. Ortak AR-GE projeleri gerçekleştirilerek yeni fırsatlar ve katma değerli çimento uygulamaları geliştirilmesini sağlıyor.

Çimsa, şeffaflık ve güven bildirgesini imzaladı!

Türkiye çimento sektörü, dünyada ilk sırada!   


Geri Dön