Çin Merkez Bankası daha fazla kredi kullandırmaları için bankaları uyardı!
Çin Merkez Bankası (PBoC) yetkilileri bankalardan kredileri artırmaları için çalışma yapmalarını istedi. Çin bankaları Temmuz ayında 2009'dan bu yana en düşük aylık kredi miktarını vermişti.
Çin Merkez Bankası ve mali planlayıcıları, banka yöneticileriyle bir araya gelerek bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundular. Yöneticiler, bankalardan toparlanma sürecinin desteklemesi amacıyla kredileri artırmalarını istedi. Bu durum ülke yönetiminin kötüye giden ekonomik görünümle ilgili endişelerinin büyüdüğüne dair işaretlerin arttığını da ortaya koydu.
Merkez bankası tarafından Pazar günü yapılan açıklamaya göre, bankalarla yapılan toplantıya China Life Insurance Co. ve borsalardan yetkililer de katıldı. Toplantıda finans sektörüyle, yerel yönetimlerin borç risklerini önleme ve azaltmaya yönelik önlemler de tartışıldı.
Bloomberght.com’un haberine göre ülkede gittikçe kötüleşen emlak krizi ve tüketici harcamalarının azalmasından kaynaklanan risklere karşı ekonomiye destek vermek için Çin Merkez Bankası geçen hafta beklenmedik bir şekilde faizde indirim yaptı. Merkez Bankası tarafından hayata geçirilen indirimin 2020'den bu yana yapılan en büyük faiz indirimi olduğu ifade edildi.
BÜYÜME DÜŞTÜ İŞSİZLİK ARTTI
Merkez Bankası’nın yaptığı bu sürpriz hamle, tüketici harcamalarında, endüstriyel üretimde ve yatırımda büyüme oranlarının genel olarak düştüğünü ve işsizliğin arttığını ortaya koyan Temmuz ayına dair ekonomik verilerin açıklanmasından kısa bir süre önce geldi.
Banka açıklamasında, başta büyük kamu bankaları olmak üzere finans kuruluşlarının kredi kullandırma oranlarını yükseltmeleri ve kredi verirken büyük dalgalanmalardan kaçınmaları istendi. Çin bankaları Temmuz ayında 2009'dan bu yana son 14 yılın en düşük aylık kredi miktarını vermişti. Bu durum ekonomide uzun süreli deflasyon baskısı riskini artıran zayıf talebin bir başka işareti olarak değerlendirilmişti.
KÜRESEL PİYASALARDA ÇİN HAZIRLIĞI
Çin'deki yavaşlamanın dünyanın ikinci büyük ekonomisine bel bağlayan diğer şirketlerin geleceğini etkileyeceği endişeleriyle küresel hisse senedi yöneticileri daha kötü bir dönemin yaşanacağı öngörüsü ile hazırlık yapmaya başladılar.
Emlak piyasasındaki düşüş, yaygın bir krize dönüşme riski taşırken, Çin’e bağlı yatırımlar da büyük risk altında. Çin'deki talepten etkilenen Avrupa, ABD ve Asya'nın diğer bölgelerindeki hisse senetleri üzerindeki baskı ise artmaya başladı.
Rayliant Global Advisors'ın baş yatırım sorumlusu Jason Hsu “Tüm dünya ayrılmaz bir şekilde Çin'e bağlı. Bu firmalar, 1 yıl boyunca Çin'den kazandıkları gelirleri aşağı yönlü revize etmek durumunda kalacaklar” ifadesini kullandı.