16 / 06 / 2024

Çin'de konut fiyatları yüzde 71 arttı!

Çin'de konut fiyatları yüzde 71 arttı!

Çin'de gayrımenkul yatırımları, konut satışlarındaki sert artışla birlikte geri döndü. Satılan konutların değeri Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71 artarak 869.8 milyar yuana (134.1 milyar dolar) çıktı



Çin'de gayrımenkul yatırımları, konut satışlarındaki sert artışla birlikte geri döndü ve bu durum, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte istikrar kazanmasına yardımcı oluyor. Kredilerin desteği ile gelen bu yükseliş, bazı büyük kentlerin emlak piyasasını soğutmak için tedbir almaları ile birlikte kısa ömürlü olabilir.


Satılan konutların değeri Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71 artarak 869.8 milyar yuana (134.1 milyar dolar) çıktı ve en az 2015'ten bu yana en büyük yıllık bazda çıkışını gerçekleştirdi. Gayrımenkul geliştirme yatırımları ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.2 tırmandı ve iki yıl üst üste düşüş gösterdikten sonra, yılın ilk iki ayındaki yükselişini üçüncü aya taşıdı.


Konutta ucuz krediler ile desteklenen bu yükseliş, Çin'de sabit sermaye yatırımlarının yüzde 10.7 sıçramasına ve gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin yüzde 6.7 çıkmasına yardımcı oldu. Ancak konuttaki büyüme, Şanghay ve Shenzhen gibi büyük kentlerin aldıkları tedbirlerle yavaşlayabilir.


Singapur'da Commerzbank AG ekonomisti Zhou Hao, verinin açıklanmasının ardından müşteriler için hazırladığı bilgilendirme notunda, "İstikrarın kısa vadeli bir durum olduğunu düşünüyoruz," dedi ve konut satışlarının öünümüzdeki çeyreklerde önemli ölçüde yavaşlayacağı uyaarısında bulundu.


Bloomberg HT


Geri Dön