01 / 05 / 2024

Çin'de konut piyasasına bankalardan 17 milyar dolarlık destek!

Çin'de konut piyasasına bankalardan 17 milyar dolarlık destek!

Çin'deki bankalar ocak ayından itibaren emlak projeleri için 17 milyar dolar tutarında krediyi onaylayarak konut sektörüne destek verdi.



Çin'deki bankalar oacaktan itibaren “beyaz listelerde” yer alan emlak projeleri için 123,6 milyar yuan yani toplamda 17 milyar dolar tutarındaki krediyi onaylayarak bu  kredileri vermeye başladı.

214 ŞEHİRDE GAYRİMENKUL FİNANSMANI DESTEK SİSTEMİ KURULDU

Çin’in devlet yayıncısı CCTV’nin haberine göre, 20 Şubat tarihinden itibaren Çin genelinde 29 bölgedeki 214 şehirde gayrimenkul finansmanı destek sistemi kurulduğu açıklandı.

Bloomberg Intelligence analisti bankalar tarafından sağlanan 17 milyar dolarlık kredinin  Kristy Hung “doğru yönde atılmış bir adım olduğunu” ancak bu adımın sorunlu gayrimenkul sektörünü toparlamak için tek başına yeterli olmadığını ifade etti. 

Hung, “Önceden satışı yapılan projelerin tamamlanacağı konusunda, konut alımı yapacak olanların güvenini artırmak için bankaların finansman desteklerini daha da artırmaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Çin de konut piyasasına bankalardan 17 milyar dolarlık destek!
KONUT SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİN HİSSELERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Gelen haberin ardından Çinli konut sektörü şirketlerinin hisseleri yükseldi. TSİ 07:05 itibarıyla China Overseas Land bir ara yüzde 6 oranında yükselirken, Sunac China yüzde 7, Shimao Group yüzde 10, KWG Group yüzde 14’e varan artışlar kaydetti.

Çin de konut piyasasına bankalardan 17 milyar dolarlık destek!

ÇİN'DE KONUT FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Çin hükümeti geçen sene borçlanmaya yönelik sıkı düzenlemelerden sonra borç krizinden dolayı zarar gören emlak sektörünü canlandırmaya yönelik çabaları nihayet sonuç buldu. Ocak ayında yeni konut fiyatları, Ağustos 2021'den bu yana en hızlı aylık yükselişini yaşadı. 

Çin'de Ocak ayında yeni konut fiyatları,  hükümet destek tedbirlerinin de etkisiyle Ağustos 2021'den bu yana en hızlı aylık artışını kaydetti.  Toplam 100 şehirde toplanan veriler, fiyatların peş peşe beşinci ayda da yükseldiği kaydedildi. Çin Endeks Akademisi tarafından bildirildiği üzere, Ocak ayındaki artış yüzde 0,15 olarak kaydedildi ve Aralık ayında görülen yüzde 0,1 oranında artışı aştı.

Çin'de yeni konut fiyatları 3 yılın ardından en hızlı yükselişi yaşadı!

Geri Dön