Ekonomi

Çin'den flaş dolar hamlesi! Kamu bankaları dolar sattı

Çin'de kongre sonrasında para birimi yuan değer kaybederken kamu bankalarının dolar satarak kura müdahale ettiğini açıkladı. Konuya yönelik bazı kaynaklaırn verdikleri bilgilere göre Çin'de kamu bankalarının dolar satışı dün ABD piyasalarının açılışından sonra başladı

Çin’de önde gelen kamu bankalarının Çin yuanını desteklemek amacıyla dün yurt içi ve yurt dışı piyasalarda ABD doları sattığı ortaya çıktı.

Konuya yönelik bazı kaynaklaırn verdikleri bilgilere göre Çin'de kamu bankalarının dolar satışı dün ABD piyasalarının açılışından sonra başladı.

ABD ve Londra piyasaları açıkken genelde dolar satışı yapmaktan kaçınan kamu bankalarının Çin piyasası açıldıktan sonra da bu satışa devam ederek yuanın dolar karşısında değer kazanmasını sağladıkları ortaya çıktı

KAMU BANKALARI DOLAR SATTI

Reuters, tarafından yayımlanan haberde, Çin yuanı üzerinde aşağı yönlü baskı olduğu ve yurt içinde yuanın dolar karşısında Aralık 2007 yılı sonrasındaki en düşük seviyeye gerilediği sırada kamu bankalarının devreye girdiği ortaya çıktı. Başka bir kaynağa göre; ABD’nin erken işlem saatlerinde Çin kamu bankalarının dolar satışının yuanı yükselttiğini açıkladı. Diğer kaynak ise, yurt içi piyasadaki satışın günün ikinci yarısında geldiğini aktardı.

Kaynaklar, Çin’in büyük bankalarının yurt içi birimlerinin yurt içi işlemlerde Londra ve New York işlem saatlerinde dolar satarak aktif olmasının alışılmadık bir durum olduğunu vurguladı. Müdahalenin sonrasında yurt dışı dolar/yuan kuru 7,3746’lık rekor seviyeden 7,3034’e düştü. Yurt içi kur ise 7,31’lik düşük seviyeden toparlandı ve 7,2949 seviyesinden yeni güne başladı.

Çin’in yeni yönetiminde Başkan Şi Cingping’e yakın isimlerin hafta sonu tamamlanan Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi’nde kilit görevlere atanması sonrası piyasalarda endişelerin artmasına neden olurken, yuan dolar karşısında değer kaybetti ve Çin borsaları da gerilemişti.

YUAN DOLAR KARŞISINDA EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Çin'de ülkeyi gelecek 5 yılda yönetecek Komünist Parti, 20. Ulusal Kongresi'ninden sonra  yönetim organlarını belirlerken, büyümenin aksayabileceği ve bölgede tansiyonun artabileceğine yönelik endişeler yuanı dolar karşısında tarihin en düşük seviyesine düşürdü.

Temmuz ayından bu yana yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/yuan paritesi offshore piyasada 7,33 seviyesi ile  tarihi zirvesini görmesinin ardından dün, 7,3280 seviyesinde işlem gördü.

Yuan güçlü dolar karşısında 4 yılın en düşük seviyesine geriledi

Çin'deki gerginlik yuanı vurdu! Yuan değer kaybediyor