09 / 01 / 2025

Çin’in bakır ve demir ithalatı mayıs ayında düştü!

Çin’in bakır ve demir ithalatı mayıs ayında düştü!

Dünyanın en büyük emtia alıcısı Çin’de petrol, bakır, demir gibi ana hammaddelerin ithalatı mayıs ayında düşüş yaşadı. Emtia finansmanındaki denetlemelerin artışı ve kredi daralmasının da ithalat talebini baskıladığı belirtiliyor.




Dünyanın en büyük emtia alıcısı Çin’de petrol, bakır, demir gibi ana hammaddelerin ithalatı mayıs ayında düşüş yaşadı


Çin’in başlıca emtialardaki alımlarının şirketlerin siparişlerini önceki ayların alımlarının yarattığı stok fazlası sebebiyle yavaşlatmasıyla geçtiğimiz mayıs ayında azaldığı belirtildi. Güçsüzleşen talep sebebiyle düşen emtia fiyatları çelik fabrikaları ve kırıcı makine fabrikaları gibi zarar yapan şirketlerin siparişlerini azaltmasına sebep oldu. Öte yandan emtia finansmanındaki denetlemelerin artışı ve kredi daralmasının da ithalat talebini baskıladığı belirtiliyor. 


Dün açıklanan resmi gümrük verilerine göre Çin’in günlük petrol ihtalatı nisandaki rekor seviyesinden yüzde 9.4 düşerken, soya fasulyesi alımları da yılın en yüksek seviyesini gören bir önceki aya göre yüzde 8.2 azaldı. Demir cevheri, kömür ve bakır da düşüş yaşarken, kömür ve bakır ithalatındaki düşüşün bir sebebinin de yüksek yurtdışı fiyatları olduğu belirtildi. 


Xinhu Futures ana metal analisti Lian Zheng “Ticari krediler için konulan daha katı banka yükümlülükleri ihtalatı belirli bir seviyeye kadar çökertti. Yüksek stoklar ve cılız ithalat kazancı da alıcıları frenledi.” diye konuştu. 


Çin’in petrol alımı azalıyor rafineriler bakıma giriyor 


Dünyanın en büyük enerji tüketicisi Çin mayıs ayında toplam 26.08 milyon ton ya da günlük 6.14 milyon varil petrol ithal etti. Bu da ülkenin ilk beş aydaki toplam petrol ithalatını 128.7 milyon tona yükseltti. Rafirenilerin bakım sürecine girilmesi sebebiyle üretimleri azaltmasıyla azalarak günlük bazla 6.14 milyon varile gerileyen petrol ithalatının nisandaki rekor seviyeden yüzde 9.4 aşağı seviyede kaldığı belirtiliyor. Habere göre endüstri kaynakları devlete ait petrol şirketi PetroChina’nın en büyük rafinerilerinden günlük 410 bin kapasiteli Dalian’ı 10 Nisan’dan mayıs sonlarına kadar kapattığı belirtiliyor. 

Çin’in sendeleyen ekonomisinin son 23 yılın en yavaş hızında büyümesinin, rafinerilerin de bakım sebebiyle üretimi azaltmasıyla, toplam petrol talebini nisan ayında yedi ayın en düşük seviyeye düşürdüğü ve stok fazlası yakıtı ihraç ettiği belirtiliyor. Öte yandan analistler ihtalatın ticari stoklamalar ve stratejik rezervlerden destek alarak yüksek seviyelerde kalabileceğini öngörüyor. 


Yolsuzluk soruşturması bakırın fiyatını düşürebilir 


Bakırda da dünya ithalatının aslan payını alan Çin’in mayıs ayı ithalat verilerine göre, ülkenin bakır ithalatı bir önceki aya göre yüzde 15.6 düşüş yaşayarak 380 bin tona geriledi. Bu verinin içinde anot, rafine bakır, alaşım ve yarı işlenmiş bakır ürünleri dahil edildiği ifade edildi. Geniş ölçüde bakır kullanan bir şirketin satınalma müdürü Londra Metal Borsası’nda (LME) spot bakır fiyatlarının aşağı yönlü seyrinin bazı alımları geciktirdiğini belirtti. 


İleriye dönük olarak, Qingdao limanında metal finansmanıyla ilgili bir yolsuzluk soruşturmasının ithalatı düşüreceği belirtiliyor. Metal finansmanındaki yolsuzluk şüpheleri sebebiyle bazı büyük bankaların önümüzdeki aylarda bazı Çin’li alıcılar için sağlayacağı finansmanını askıya alması gerekeceği belirtiliyor. Bir şirketin tekil metal kargolarını finansman sağlamak amacıyla çoklu şekilde kullanarak dolandırıcılık yaptığı davanın bankalar ve ticarethanelerde büyük gürültü koparttığı ifade ediliyor. Demir cevheri ihtalatları ise mayısta yüzde 7.2 düşüş yaşayarak 77.38 milyon tona geriledi. 


Demir cevherini şişkin stoklar düşürüyor 


2014’ün ilk beş ayında toplam demir cevheri ithalatının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 19 yükselerek toplam 382.7 tona yükseldiği belirtiliyor. 100 milyon tona yaklaşan şişkin stokların nervürlü çelik fiyatlarını yüzde 17 düşürdüğünü belirten habere göre fabrika ve trader’ların ham maddenin alımını yavaşlattığı, belirtiliyor. Bu da demir cevheri fiyatlarını daha da düşürüyor. Çinli bankalarda ithalat kredilerinin daralması da demir cevheri fiyatlarındaki hızlı düşüşün sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.


Çin'in toplam ithalatı beklenmedik şekilde yüzde 1.6 düştü 


Ana ticaret verileri genel ihracatın küresel ekonomideki iyileşmeyle birlikte mayısta hız kazandığını gösterirken, toplam ithalatta nisanda yaşanan 0.8’lik yükselişin ardından beklenmedik şekilde yüzde 1.6’lık bir düşüş yaşanmasıyla, Çin ekonomisinde güçsüzleşen iç talep sinyalleri verdiği belirtiliyor. Hükümet cuma günü ise endüstriyel üretim, preakende satışlar ve sabit varlık yatırımlarını açıklıyor olacak.


Dünya



Geri Dön