28 / 04 / 2024

Çin'in emlak piyasası, devlet firmaları tarafından desteklenecek!

Çin'in emlak piyasası, devlet firmaları tarafından desteklenecek!

Çin'in emlak piyasası, devlete ait ve devlete bağlı geliştiricilerin konut satışlarında ve arazi alımlarında başı çekmesiyle önemli bir konsolidasyona sahne oldu. 



China Index Academy tarafından yapılan açıklamaya göre Poly Developments, China Vanke ve China Overseas Land & Investment geçen yıl en çok konut satan ilk üç firma olarak öne çıktı. Devlet destekli bu kuruluşlar, konut satışlarında lig tablosunun başını çekerek devlet firmalarının piyasadaki artan hakimiyetinin altını çizdi.

ÇİN'İN EKONOMİSİNİN YAKLAŞIK 4'TE BİRİ EMLAK SEKTÖRÜNÜ OLUŞTURUYOR

İnvesting'de yer alan habere göre genel olarak, Çin'in en büyük 100 geliştiricisinin satışları 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,3 azalarak 6,3 trilyon yuan (883,70 milyar dolar) oldu. Bu eğilim, şirketlerin agresif büyüme yerine maliyet kontrolü ve istikrarlı gelişime odaklandığı bir strateji değişikliğini yansıtıyor.

Çin'in ekonomisinin yaklaşık dörtte birini oluşturan emlak sektörü, 2021'in ortalarından bu yana likidite kriziyle mücadele ediyor. Birçok geliştiricinin borç ödemelerini aksatması ya da geciktirmesi sektörde önemli bir yavaşlamaya yol açarak tüketici ve yatırımcı güvenini etkiledi.

Emlak sektöründeki gerileme, Kasım ayında peş peşe beşinci ay düşen yeni konut fiyatlarının devam eden düşüşünde açıkça görülmekte. Emlak yatırımları da Ocak-Ekim arasındaki yüzde 9,3'lük düşüşün ardından Ocak-Kasım döneminde yıllık bazda yüzde 9,4'lük bir düşüş kaydetti.

Çin in emlak piyasası, devlet firmaları tarafından desteklenecek!

Arazi edinimi söz konusu olduğunda, devlete bağlı geliştiriciler, geçen yıl yüzde 1,7'lik hafif bir artışla 1,3 trilyon yuan'a ulaşan ilk 100 firma tarafından edinilen toplam değerin yüzde 89'undan sorumluydu.

Güçlü finansman ve satış kabiliyetleri onlara önemli bir avantaj sağladı ve bu eğilimin özellikle çekirdek şehirlerde arazi edinme konusunda daha küçük ve orta ölçekli geliştiriciler üzerinde daha fazla baskı yaratması bekleniyor.

Fitch Ratings geçtiğimiz ay, 2023 yılı için öngörülen yüzde 10 ila yğzde 15'lik düşüşe kıyasla, 2024 yılı için emlak satışlarında yüzde 5'lik bir düşüş ya da hiç büyüme olmayacağı tahmininde bulundu. Geliştiriciler için faaliyet ortamının zorlu olmaya devam etmesi bekleniyor.

Çin'de emlak piyasası daraldı!

Geri Dön