Çinli Sunenerg Türk ortak ile birlikte Gebze'de panel üretecek!
Çin’in güneş enerjisinde büyük mesafe kat ettiğini belirten Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Murat Sungurlu, Çin’in 5. büyük enerji şirketinin, Türkiye’yi üretim üssü olarak seçtiğini söyledi...
Çin’in güneş enerjisinde büyük mesafe kat ettiğini belirten Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Murat Sungurlu, Çin’in 5. büyük enerji şirketinin, Türkiye’yi üretim üssü olarak seçtiğini söyledi. Sungurlu, “Türkiye, güneş enerjisinde lisansları vermeye başlayacak. Bütün enerji firmaları şu anda ‘Buna nasıl yatırım yaparız?’ diye düşünüyor.” ifadelerini kullandı.
-Türkiye ile Çin arasındaki yatırımlara köprü olmayı hedeflediklerini söyleyen Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu, girişimlerin sonuç vermeye başladığını kaydetti. Sungurlu, “Çin’in 5. büyük enerji şirketi Sunenergy, yerli ortağı Seul Enerji ile birlikte, Gebze’de panel üretiyor. Türkiye, güneş enerjisinde önümüzdeki dönemde lisansları vermeye başlayacak. Bu çok ciddi yatırım getirecek. Bütün enerji firmaları şu anda ‘Buna nasıl yatırım yaparız?’ diye düşünüyor. Dolayısıyla buralarda mutlaka işbirliği yapmalıyız.” dedi. Yerli üretimden alınan birtakım avantajlar olduğunu ifade eden Sungurlu, enerji sektöründe Çin’den alacağımız ciddi mal olduğunu kaydetti. Skytürk360 TV’de Üç Nokta programına konuk olan TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, artık Türkiye’ye Çin’den ucuz ürünlerin gelmesinin mümkün olmadığını söyledi. ‘Çin’den ucuz alınır’ psikolojisiyle bakıldığı için Türkiye’ye ucuz ürünler geldiğini aktaran Sungurlu, hükümetin ithalatla ilgili gözetimler geliştirdiğini kaydetti. İhracat noktasında Çin’e daha fazla seçenek sunulması gerektiğine dikkat çeken Sungurlu, “Bizim sadece zeytinyağıyla, fındıkla ihracatı artırmamız mümkün değil. Her ne kadar üretim çeşidimiz varsa bunları sunmamız gerekiyor. Onlar, ‘Türkiye’den ne alabiliriz?’ diye şikayetçiler. Çin’de fiyatlar yükselmeye başladı. Bu da bir realite.” şeklinde konuştu. Türk işadamlarının orada yatırım yapması için, hem Çin büyükelçisi hem de bakanların talepte bulunduklarını belirten Sungurlu, yatırım yapmayı düşünen işadamlarına yol gösterdiklerini ifade etti. Sungurlu, “Çin’de artık hayat standartları yükseliyor. Hong Kong’a yakın o büyük şehirlerde insanların geliri yükseldi ve artık ucuza çalışmıyorlar. Neredeyse bizim Karadeniz’deki, Doğu’daki işçilik fiyatlarıyla aynı. Artık şehirlerinden uzakta, eşini evladını görmeden çalışmak istemiyorlar. Kendi şehirlerinde iş yapmak istiyorlar. Yılbaşında 1 ay tatil olur ve bütün Çin memleketine akın ederdi, bundan sonra kendi ailemizin yanında olalım istiyorlar. Bu konuda Çin hükümetinin verdiği teşvikler var.” dedi.
Çin’in füze ihalesine çok önem verdiğini söyleyen Sungurlu, Çin’in bunu aldığında yüzde 50’sinin Türkiye’de üretilme şartı olduğunu belirtti. Teknolojik bilgiler ve savunma sanayiinde üreten olmak açısından füze ihalesine sahip olmak gerektiğini dile getiren Sungurlu, savunma sanayiinde yerleşmenin çok büyük atılım ve karar olduğunu söyledi. Çin’in gelir seviyesinin Hindistan’dan daha fazla olduğunu ifade eden Murat Sungurlu, Çin’in dünya ekonomisini daha iyi bildiğini belirtti. Hindistan’a yatırım yapmakta birtakım zorluklar olduğunu kaydeden Sungurlu, Hindistan’ın ihmal edilmiş bir ülke olduğunu ve artık hem hammaddenin artması hem de işçiliklerin artmasının dezavantaj olduğunu belirtti.
Çinli restoran yoksa turist niye gelsin?
Çin’deki imkânları göz ardı etmemek adına oraya ihracatın artırılması gerektiğini aktaran TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, Çinli turistlerin lüks mağazalarda alışveriş yaptığını belirtti. Dünyada 6. büyük turizm ülkesi olmamıza rağmen 70 bin tane Çinli turistin gelmesinin az bir rakam olduğunu ifade eden Sungurlu, Çinlilerin Türkiye’den kolay vize alamadıklarından şikâyetçi olduklarını söyledi. Sungurlu, Çinliler için yemeğin önemli olduğunu kaydetti: “Türkiye’de yeteri kadar Çin yemeği yenecek bir yer maalesef yok. ‘Bununla alakalı neler yapılabilir?’ diye büyükelçimize talepte bulundular. Çok çeşitli yemek yiyorlar; balık, et, tavuk, sebze hepsini seviyorlar. Yağları, sosları çok farklı. Biz onları tatmin edecek lokanta zincirine maalesef sahip değiliz. Çinli turistleri mutlaka Türkiye’ye çekmemiz gerekiyor.”
Zaman Gazetesi