09 / 05 / 2024

Çinli Xingtai Wanhai Investment Türk ortağıyla elektrikli bisiklet üretecek!

Çinli Xingtai Wanhai Investment Türk ortağıyla elektrikli bisiklet üretecek!

Çinli Xingtai Wanhai Investment, Türk ortağı ile birlikte Antalya’da güneş enerjisi paneli, hızlı makarna, 2 ve 3 tekerlekli elektrikli bisiklet, dört tekerli golf arabası ve elektrikli binek otomobil üretecek.




Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) girişimleriyle Çinli bir firma Türk ortağı ile Antalya’da 20 milyon dolarlık yatırım ile güneş panelleri, elektrikli bisiklet, golf arabaları üretecek. Çin’in Hebei bölgesindeki Xingtai Wanhai Investment Group, Antalya’da güneş enerjisi sistemleri üretimi yapan Ser-Gün Enerji ile ortak, 200 işçinin istihdam edileceği 20 milyon dolarlık yatırım yapacak. Ortaklık anlaşması BAKA Antalya Yatırım Bürosu’nda törenle imzalandı. 


20 milyon dolarlık yatırım 


BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin konuşmasında, Çinli heyetin, BAKA ile tanıştıktan sonra Antalya’da yatırım kararı aldığını söyledi. Engin, şöyle devam etti: Ser-Gün Enerji ile Çinli heyet ilk kez geçen yıl bir araya geldi. Ser-Gün Enerji yetkilileri birkaç kez Çin’e gitti. Ortak yatırım kararı alındı. Asıl hedefimiz milyar dolarlık yatırım. Ser-Gün Enerji ile 2, 3 ve 4 tekerlekli elektrikli bisiklet ve yük taşıma araçları, fotovoltaik panel, mini traktör ve hazır makarna (noodle) üretimi konusunda Çinli firma ile anlaşma sağlandı. Bu yatırımlar ile orta ve uzun vadede milyar dolarlık yatırımları bölgemize çekmektir. 20 milyon dolarlık yatırım daha sonra 100 milyon dolara kadar çıkabilecek. BAKA olarak Çin’de işbirliği açısından önemli çalışmalar yaptık. Türk ve Çinli ortaklar arasındaki bu yatırım ilk olacak.” 


Ser-Gün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel de, Antalya OSB’de 19 bin 500 metrekare alanda kurulacak tesislerin 3 aya kadar tamamlanacağını söyledi. Bir yıl içinde 20 milyon dolarlık yatırımın gerçekleştirileceğini belirten Uğurel, şöyle devam etti: “Ortaklık anlaşması ile 2 ve 3 tekerlekli elektrikli bisiklet, dört tekerlekli golf arabası gibi elektrikli yük taşıyıcıları ve elektrikli otomobil üretilecek. Bu tesis uzun vadede 40 bin metrekareye kadar büyüyebilecek. Yatırım ihracat ağırlıklı olacak. Şirketin ortaklık yapısı yüzde 51 Türk, yüzde 49 Çin sermayeli olacak.” 


Türkiye’de sadece bir firmanın ana maddeden doğrudan düz cam ve yan ürünleri ürettiğini anlatan Uğurluel, “Bu konuda da çalışmamız var. Çinli firma ile bu sektörde fizibilite çalışmalarına en kısa zamanda başlayıp Antalya’da ek 100 milyon dolarlık yatırım kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi. 


Xingtai Wanhai Investment Group Şirketi Genel Müdürü ve Xingtai Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Liu Mıngyu ise Türkiye’ye ilk kez geldiklerini belirterek, ‘Türk Malı’ damgalı ürünlerle Avrupa pazarına çok daha kolay ulaşabileceğiz” dedi. 


Kurulacak işletmede başlangıç aşamasında yılda 300 adet elektrikli bisiklet, isteğe göre elektrikli yük taşıyıcısı ve 500 megavat güce sahip güneş enerjisi panelleri üretilmesi planlanıyor.


Üniversitelerde Çince öğretilecek 


Çin Eğitim Bakanlığı yetkilisi Han Jıanbıng ekonomik yatırımları kültürel ilişki ile sağlamlaştırmanın ve sürekliliğini sağlaması gerektiğini söyledi. Jıanbıng, ‘’Batı Akdeniz bölgesindeki üniversiteler ile sadece öğrenci değişim programı değil, aynı zamanda öğretim görevlisi değişimi de planlıyoruz. Batı Akdeniz bölgesindeki üniversitelerde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü, Xingtai’deki üniversitelerde de Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin karşılıklı olarak oluşturulması çalışmalarına başlayacağız’’ diye konuştu.



Dünya


Geri Dön