27 / 04 / 2024

Çinliler mermer ocağı bırakmadı!

Çinliler mermer ocağı bırakmadı!

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta’da 86 mermer ocağının Çinliler tarafından alındığını söyledi. Bölgeden 100’e yakın ülkeye mermer ihracatı yapılıyor.



Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, son dönemde bölgedeki mermer ocaklarının Çinli firmalar tarafından alınıp işletildiğini söyledi. 

Satıcı, bugüne kadar Antalya, Isparta ve Burdur’da 86 mermer ocağının Çinli firmalar tarafından satın alındığını vurguladı. 


Bölgedeki madencilik ürünleri ihracatının Ocak-Kasım döneminde 320 milyon doları geçtiğini, bölgeden 100’e yakın ülkeye mermer ihracatı yapıldığına işaret eden Satıcı blok mermerin en büyük alıcısının Çin olduğunu, işlenmiş mermerde de Uzakdoğu, Ortadoğu ve Kuzey Amerika ülkelerinin önemli pazarlar arasında yer aldığını anlattı. “Blok mermer ihracatının yanı sıra işlenmiş mermer ihracatımız da payını her geçen gün artırıyor. Mermer ihracatımızın yüzde 35-40’ı işlenmiş mermerden oluşuyor, hedefimiz bu oranı çok daha yukarılara taşımak” diyen Satıcı, mermer ocakları nedeniyle ormanlık alanlarda açılan ve ağaçların kesilmesiyle oluşan görsel kirliliğini kendilerinin de arzu etmediklerini söyledi. 


BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel ise mermer ocağı sahiplerinin çevre, orman ve ruhsat problemlerinden iyice bunaldığını dile getirerek, “Öyle  bir bunalma noktasına geldiler ki Çinliler de iyi para verince ocaklar el değiştiriyor. Aslında buna hep beraber çözüm üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.


Vatan




Geri Dön