23 / 11 / 2024
fuzul

Cins tashihi işlemleri!

Cins tashihi işlemleri!

Yapısız iken yapılı hale gelme ve yapılı iken yapısız hale gelme gibi taşınmaz cins tashihi işlemleri Tapu dairesinde yapılıyor. Peki, cins tashihi nasıl yapılır? İşte cins tashihi işlemleri 2014..




Cins tashihi işlemleri!

2010/4 sayılı Genelgede; cins tashihi; “Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa; veya arazi iken bağ, bahçe, tarla vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemi” İfade eder, şeklinde tanımlanıyor.


Yukarıda yer alan tanımdan da anlaşılacağı üzere, taşınmazlarda yapılacak cins tashihi işlemleri üç ana başlık altında sıralanabiliyor.


– Yapısız iken yapılı hale gelme,

– Yapılı iken yapısız hale gelme,

– Diğer cins değişiklikleridir.


Cins değişikliği talep şartı..

Bir parselde cins değişikliği yapabilmek için ilgilisinin müracaatı şart olup; Yapılan işlem ilgilisinin menfaatine diye, talebi olmadan işlem yapmak mümkün değildir. İlgilisi başvurup işlemi talep etmedikçe işlemin başkaca yapım yolu yoktur. 


Cins değişikliği yapım yetkilisi

Cins değişikliği işlemleri; daha önce talebe bağlı olarak kadastro müdürlükleri tarafından yapılmakta iken; 5368 sayılı Yasa ile yapım yetkisi Lisanslı Harita ve Kadastro Bürolarına (LİHKAP’lara) verilmiştir.


Cins değişikliği işlemleri halen; Lisanlı büroların kurulmuş olduğu yerlerde bu bürolar tarafından; lisanlı büroların kurulmadığı yerlerde ise kadastro müdürlükleri tarafından yapılmaya devam etmektedir. Lisanslı büroların tarafından yapılan işlemlerin ise kontrol sorumluluğu yine kadastro müdürlüğüne aittir. (Lisanlı Bürolarla ilgili Yönetmeliği 31/1 ve 32/1 maddeleri ile 2010/4 sayılı genelge md:4)


Cins değişikliği işlemi; teknik çalışmayı gerektirmesi nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendirmektedir.


İdari yoldan cins değişikliği

Tapu kütüğüne yazılan parsel cinsi, sınırlandırma ve ölçü krokileriyle uyumlu iken, zemin ile uyumlu olmadığı gerekçesiyle, 1458 sayılı genelge gereğince, ilgilisinin talebi alınıp düzeltilemez. Mutlaka son zemin durumunun tapu kütüğünde görünmesi isteniyorsa, mevzuatın gerektirdiği yol izlenmek suretiyle cins değişikliği talebinde bulunulması gerekir.


Cins tashihi harcı 2014!



Geri Dön