05 / 05 / 2024

Çip krizi yeni yılda son buluyor mu? 2023 yılında araba almak isteyenlere duyurulur!

Çip krizi yeni yılda son buluyor mu? 2023 yılında araba almak isteyenlere duyurulur!

Yeni yılda otomobil fiyatları düşecek mi, 2023 yılında çip krizi devam edecek mi? soruları gündemde yer alan sorulardan sadece bazılarıdır. İşte otomobil sektörüne dair detaylar!



2023 YILINDA ÇİP KRİZİ DEVAM MI EDECEK?

Çip krizine dair yeni bir haber yayınlandı. ABD merkezli web sitesi Ars Technica tarafından hazırlanan ve bir noktada Financial Times'ta (FT) yayınladığı yeni bir rapora da dayandırılan o haberde çip krizine dair şunlar yer aldı; “Küresel yarı iletken endüstrisinde kesintilerin sürmesini ve bu nedenle de otomotiv endüstrisinde tedarik zinciri kıtlıklarının 2023 boyunca devam etmesini bekleyebiliriz.

Yine aynı haberde yarı iletken şirketi Onsemi'nin Başkanı Hassane El-Khoury'nin FT'ye "2023'ü değiştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Müşteri taleplerini karşılamada 2023 yılında her ay, her çeyrekte kapasite artıracağız" deniliyor.

Habere göre çip fabrikaları talebi karşılamak için tam gaz çalışıyor ancak sorunun hızlı bir şekilde çözülmeyeceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bazı analistlerin ise çip kıtlığının 2023'te yaklaşık 3 milyon daha az araç üretilmesiyle sonuçlanacağını düşündükleri ifade ediliyor. Buna ek olarak da bazı yonga üreticilerinin kapasiteyi artırdıkları, yeni fabrikalar ve dökümhaneler kurdukları, ancak bunun yavaş işleyen bir zaman dilimi olduğu vurgulandı.

CHIPS VE BİLİM YASASI

Yerli yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik yasa, otomobilden elektroniğe kadar birçok sektörde üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyor.

Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar dolarlık desteğin dışında yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek için 4 yıllığına yüzde 25'lik vergi indirimini içeriyor. Am söz konusu haberde, 28 ile 52 hafta ya da daha fazlası arasında değişen teslimat süreleri göz önüne alındığında, bu rahatlamanın tedarik zincirlerinde ortaya çıkmasının biraz zaman alacağı da belirtildi. Stellantis'in başkanı Carlos Tavares de sorunun 2023 yılında devam edeceği öngörülüyor.

2023 işsizlik maaşı zamlı hali ne kadar? İşsizlik maaşı ne kadar 2023?

Zamlı asgari ücret ne zaman yatacak 2023? 2023 Asgari ücret ne zaman verilecek?


Geri Dön