29 / 04 / 2024

“Çip üretimine teşvik” yarışına Japonya da katılıyor!

“Çip üretimine teşvik” yarışına Japonya da katılıyor!

Japonya Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkili Tayvanlı çip üretim devi TSMC'nin Japonya'da ikinci bir üretim tesisi kurmaya karar vermesi durumunda hükümetin mali yardım sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.



Japonya Ticaret Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Direktörü Hisashi Kanazashi, çip üretim devi TSMC’nin ülkede ikinci bir son teknoloji çip üretim fabrikası açma kararı vermesi durumunda Japon hükümetinin bu yatırıma mali yardım sağlamaya istekli olduğunu açıkladı.

Kanazashi, Tokyo’nun TSMC’nin güney Japonya’da kurmayı değerlendirdiği bir tesisin finansmanına yardımcı olmak için gerekli fonları sağlamaya hazır olduklarını ifade etti. Her iki taraf da, iş ortağı olarak belirlenen Sony Group’un Kumamoto’da sahip olduğu kompleksin yakınlarında halen inşa edilen TSMC fabrikasının yanında yapılması düşümnülen ikinci tesise sağlanacak sübvansiyonları belirlemek için aylar zaman harcadı.

Yetkili, ülkenin çip üretim konusunda küresel bir güç olma statüsünü yeniden kazanma isteğini yerine getirmenin anahtarı olan yatırım için Tokyo yönetiminin çip üreticisine ne kadar tahsis edebileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

BÜTÇE DENGESİ GÖZETİLECEK

Kumamoto’da gerçekleştirilen endüstri konferansında açıklama yapan Kanazashi, “Mevcut küresel jeopolitik durumu yerel çip endüstrisini canlandırmak için bir şans olarak görüyoruz. Bunun yanı sıra TSMC ile görüşmelerde bütçe dengesini de koruma amacındayız” şeklinde konuştu.

TSMC, ABD ve Çin’in yaşadığı gerilimler nedeniyle yaşanabilecek tedarik zinciri problemlerine karşı savunmasız bir jeopolitik sıcak nokta olan Tayvan’da birincil çip üretim tesislerinin yoğunlaştırılmasıyla ilgili ulusal güvenlik endişelerini yok etmek için Japonya ve ABD’de tesisler inşa ediyor. Tayvanlı çip üretim devi daha önce Tokyo yönetiminin Kumamoto fabrikasının maliyetinin yarısını karşılamasını beklediğini ifade etmişti. İlk tesisin önümüzdeki yıl devreye sokulması planlanıyor.

TSMC yöneticileri Haziran ayında yalnız ikinci bir projeye dair sübvansiyonlarla ilgili görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı. Çip üretim devinin tepe yönetimi Mayıs ayında Hiroşima’da düzenlenen G-7 zirvesi öncesinde Japonya Başkanı Fumio Kishida ile toplantı yapmıştı.

 


Geri Dön