29 / 04 / 2024

Cizre'de 70 yatırım projesi askıya alındı!

Cizre'de 70 yatırım projesi askıya alındı!

Ekimde Kobani direnişiyle başlayan, Cizre’deki çatışmalarla devam eden gerginlik, bölgedeki yatırım sürecini sekteye uğrattı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 70 yatırım projesi askıya alınırken, ilgili oda başkanları olağanüstü toplantı yaptı..



Cizre‘deki çatışmalarla yaşanan gerginlik, bölgedeki yatırım sürecini sekteye uğrattı. 60-70 yatırım projesinin askıya alındığını söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu, Cizre’de yaşanan karmaşanın yatırımcılarda güven problemi oluşturmaya başladığını belirtti. Cizreli İşadamı Tarkan Kadooğlu, “Her gün silahların patladığı, molotof kokteyllerinin atıldığı, insanların sokağa döküldüğü bir ortamda yatırımcıların çekinmesi çok doğal” dedi.

Kadooğlu, “Cizre’ye TÜSİAD gidiyorsa, Türkiye’nin önde gelen işadamları gidiyorsa bildikleri bir şey var demekki... Özellikle ekim ayından sonra izle-gör politikası işlemeye başladı iş dünyasında” diye konuştu.


‘Manidar bir süreç’

Yine de iş dünyasında bölgeye karşı pozitif bir bakış olduğunu vurgulayan Kadooğlu, şöyle devam etti: “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasının ekonomiye sağlayacağı katkıyla potansiyel büyüme oranını 1 puan artırabileceği hesaplanıyor. İnşallah olaylar biran evvel durulur da tekrar yatırımlar gündeme gelir, bölgede canlanma olur.”

Bu olayların ne kadar süreceğine ilişkin bir öngörüde bulunmanın da zor olduğunu belirten Kadooğlu, “Kontrol neyin, kimin elinde olduğu bilinmediği için provokasyonların da ne kadar süreceğini tahmin etmek güç. Barış sürecini istemeyenler bu sürecin yaşanmasına neden oluyor. Provokasyonlar olmasaydı bölgede olumlu bir hava vardı. Olaylar manidar bir sürece denk geldi. Bu nedenle bir öngörü yapmak kolay değil. Sonuç olarak tarafların sağduyulu davranması şart” dedi.


Oda başkanları olağanüstü toplandı


Yaşanan gerginliklerin ardından bölge oda başkanları Cizre’de olağanüstü toplandı. Toplantıya, Diyarbakır, Hakkari, Şanlıurfa, muş, Van, Mardin, Kızıltepe, Nusaybin gibi illerin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile Ticaret borsa Başkanları’nın katıldığını söyleyen Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, şöyle devam etti: “Hepimiz barış sürecine katkı sağlamaya hazırız. Yatırım anlamında iyi şeyler oluyordu. Ne zaman iyi şeyler olsa böyle olaylar yaşanıyor. Bölgede şimdi huzursuzluk var ama hayat devam ediyor. Maalesef provokasyonlar oluyor. Nasıl oldu, ne oldu kimse bilmiyor. Hassas bir süreçten geçiyoruz.”


Açıklama yapıldı

Bölge başkanları toplantının ardından bir de basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde özellikle bölgemizde yıllardan beri açılan yaraların yerine, umutların yeşerdiği ve acıların dinmeye en yakın olduğu, toplumun tüm kesimleri tarafından destek gördüğü, kalıcı ve kesin bir barış için her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğu bir barış sürecinden geçiyoruz. Bu önemli barış sürecinde herkesin katkı yapması gerekirken, ilçemizde  yaşanan menfur saldırılar, toplumun huzur ve güvenliğine zarar verecek yararı olmayan olaylar olup,barış özlemi içerisindeki tüm halkımızı derinden üzüyor.”

Barış ve huzura yönelik her türlü hareketin halk tarafından tasvip edilmediğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: “Öte yandan bu sürecin hızlandırılması ve sağlıklı bir şekilde yaşama geçmesi için çaba harcanırken, yaşanan bu olayda kaos ve korkunun bölgeye tekrar hakim olması amaçlanmıştır. Bu olayların yaratacağı sonuç hiçbir kesime yaramayacaktır. Aksine barış sürecinin, kendi mecrasında akmasına engel olacaktır. Toplumsal dayanışmaya, birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu önemli barış sürecinde  yararlı olmayan ve hiç bir amaca hizmet etmeyen olaylar karşısında duyarlı, sorumlu, birlik ve beraberlik içinde  hareket  etmeye, sivil insiyatif olarak toplumun tüm kesimlerini bu sürece katkı sunmaya davet ediyoruz.”



Cizre Divan yola devam


Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, Cizre’de Divan Grubu’nun işletmesini yapacağı otel inşaatının ise sürdüğünü söyleyerek, “Şu anda üçünçü katını çıktık. Otel toplam dokuz kat olacak” dedi. Otelin Dicle Nehri kıyısında inşa edildiğini belirten Çağlı, “Cizre’deki Divan Oteli, 2016 yılının üçüncü ayında hizmete girecek” diye konuştu.


‘Gelinen nokta umut verici...’


Barış süreciyle birlikte filizlenen barış ortamını bozmak isteyen karanlık güçler, her seferinde sahneye çıkarak çatışmalara neden olduğunun belirtildiği açıklamda, “Barış süreci ile ilgili umudun ve beklentilerin  azalmasını, kirli tezgâhlar kurarak ve çeşitli oyunlar oynanarak süreci sabote etmek istemektedirler. Bu anlamda  süreci baltalamak isteyenlere fırsat verilmemelidir. Bu oynanan kirli oyunlara  kimsenin itibar etmemesi, tarafların sabırlı sağduyulu metanetli davranmaları  bu tür provokasyonların boşa çıkarılması noktasında önemli olacağını düşünüyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yeraldı: “İlçemizde işlenen bu cinayetler sürece dönük büyük bir provokasyondur. Yeni ve daha büyük provokasyonlara karşı herkesin daha uyanık ve daha dikkatli olması gerekir. Sorumlular bulunmalı, olay aydınlatılmalı, provokasyonun müsebbibi kim olursa olsun, açığa çıkarılmalı. Barış sürecinde gelinen nokta umut vericidir. Bu aşamada, bir kısım olayları kurcalamak isteyen kötü niyetli insanlar olabilir. Ama umudumuzu yitirmeden sürece sahip çıkmak hepimizin  görevi. Barış sürecini sekteye uğratacak her türlü şiddeti kınıyor, sorumlu taraflara itidal çağrısı yapıyoruz.”


Eylem Türk- Milliyet


Geri Dön