06 / 05 / 2024

Club Flipper yenileniyor!

 Club Flipper yenileniyor!

Club Filpper’da sürpriz bir karar uygulamaya sokuluyor. Ahmet Bayer, geçirdiği kaza sonucunda işlerinden 7 yıl süreyle koptu. Bu süreçte gerileyen tesise neşter vurmak üzere Bayer, yemden işlerinin başına döndü



Ahmet Bayer, iş ve cemiyet hayatının tanınmış simalarından. Bodrum’da kurduğu Club Flipper ile Türkiye’yi ilk uluslararası devre mülk sistemiyle tanıştıran Bayer, bu tesisin prestijli olduğu, 19901ı yıllarda turizm sektöründe söz sahibi kişiler arasındaydı. Ancak 2000’li yıllarda Club Flipper bir durgunluk sürecine girdi. Bunu görüp müdahale etmek isteyen Bayer’in yaşadığı talihsiz bir olay bu girişimi 8 yıl kadar erteletti. Çünkü, 2006 yılında Bodrum’da tüple daldığı sırada derinlik sarhoşluğu yaşayan ve vurgun yiyen Bayer, o tarihten itibaren sağlık sorunlarıyla boğuşmak durumunda kaldı.

2012 başında işlerinin başına geçen Bayer, karşılaştığı tabloya şaşırmadığını söylüyor. Pek çok ilke imza attığı tesisinde memnuniyetsizliğin arttığını, gelirlerin düştüğünü gören Bayer, önce yönetimi değiştirmiş. Ardından da bu tesisi ilk günlerine dön-dürecek bir proje geliştirmek üzere kollarım sıvamış. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklamayı planladığı bu projeyi Bayer, ilk olarak Ekonomist’e anlattı.

Bir dönemin en popüler tatil merkez-lerinden biriydi Club Flipper. Ancak 2000’li yıllarda popülaritesini yitirdi. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Açıkçası 1998 yılında bütün devre mülkleri satmıştık ve ben ayda bir gelmeye başlamıştım. Yönetimi tamamen profesyonellere bırakmıştım.

Ama işlerin istediğim şekilde yürümediğini gördüm. 2005 yılında ise buna müdahale etmeye karar verdim. O dönemde Club Flipper’ı tamamen satacağınız yönünde söylentiler de çıkmıştı.

Evet. Aslında satmaya da yakındım. Oteli satın almak isteyenler oldu. Ama o haliyle satmak istemedim. Çünkü düşüşe geçmişti. “Başaramadığı için satıyor” denmesini kendime yediremedim.

Peki bu düşüşün önüne geçmek için nasıl bir strateji izlediniz?

Açıkçası daha bir planlama yapmadan kaza geçirdim. Ve 201 l’e kadar da hiçbir şey yapacak durumda değildim. O yıllar arasında sadece sağlığımla ilgilendim. “Flipper elden gidiyor deseler” elimden bir şey gelmezdi.

Döndüğünüzde nasıl bir tablo ile karşılaştınız?

Memnuniyetsizlik artmış, gelirler düşmüştü. Market ve restoran gelirleri yanya inmişti. Ama açıkça söylemek gerekirse bu tablo beni şaşırtmadı. Çünkü 2005’te böyle olacağı belliydi. Peki işinizin başına döndükten sonra neler yaptınız?

îlk önce yönetim kadrosunu değiştirdim. Yeni yönetim gelir-gider dengesini oturtup gelirdeki düşüşü durdurmak için çalışırken, ben ve ekibimde yepyeni bir adım atmak üzerine bir proje geliştirdik.


Projenin detaylarıyla ilgili bilgi verir misiniz?

Tesisin restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Devre mülk dışında kalan tüm alanlan yenileyeceğiz. 18 ay sürmesini planlıyoruz. Eylül’de başlayacağız. Restorasyon bittiğinde dört yıldızlı otelimizi süit otele dönüştüreceğiz. Kat mülkiyetli 120 daireyi ise yenileyip rezidansa çevirip, satışa çıkaracağız. Tesis içinde dört tane restoran var. Bunlar da elden geçirilecek. Zincir restoranlara işletmesini vermek istiyoruz, bu konuda ön görüşmelerimiz sürüyor. 25 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Restorasyon sonrasında, tesise ortak alma ya da satma düşünceniz var mı?

Hayır. Benim dört tane çocuğum var. Onlara bırakacağım. Zaten birkaç yıl sonra emekli olma niyetim var. İki oğlum büyüdü işleri devralabilirler. Profesyonel yöneticilerle beraber yürütürler diye düşünüyorum. Devremülk sahiplerinin birçoğunun bu haklarını elden çıkarmak istedikleri söyleniyor. Bu konuda bir önlem alacak mısınız?

Devremülklerin değeri hala yüksek ve ciddi bir ikinci el piyasası var. Toplam 6 bin aktif üyemiz var. Onların yılda el değiştirme oram 25-35 arasında değişiyor. Bu çok büyük bir rakam değil. Zaten bu restorasyonlarla ortak kullanım alanlan ve alt yapı yenileneceği için üyelerimizin memnuniyeti artacaktır.

Birkaç yıla emekli olmayı düşündüğünüzü söylediniz. Nasıl bir emeklilik hayal ediyorsunuz?

Ben 50 yaşında emekli olmayı planlamıştım. Bu kaza planlanmı erteledi. Ama iki yıl içinde emekli olmak istiyorum. Miami’de sahilde bir arazi aldım. Orada 60 daireli bir rezidans yapmayı planlıyorum. Eş dost hep bir arada olabileceğimiz, önündeki tekne bağlama iskelesine teknelerimizi bağlayacağımız bir rezidans yapmak istiyorum.

Kaza sonrasında neredeyse 7 yıl işten uzak kalmak zorunda kaldınız. Geri döndüğünüzde gördüğünüz tablo iş hayatında bazı yanlışlarınızı da göstermiştir. İş hayatına dair neler öğretti bu süreç size?

En güvendiğiniz insanların size ihanet ettiğini öğrendim. Onun dışında kurumsallaşmanın ne kadar önemli olduğunu net olarak gördüğümü söyleyebilirim.


Ekonomist





Geri Dön