25 / 11 / 2024

Çocuk odası döşemesinde basit ve doğaldan şaşmayın!

Çocuk odası döşemesinde basit ve doğaldan şaşmayın!

Süslü püslü bebek ve çocuk odalarını görünce her anne 'tam benim prensime-prensesime layık' duygusuna kapılıyor. Fakat her türlü teferruat yavrularımızın sağlığı için risk oluşturabiliyor




Hamileliğimin yedinci ayından itibaren ben de çoğu anne adayı gibi, bebeğimin odasını ve diğer olası ihtiyaçlarını sırasıyla düzenlemeye başladım. Sayısız dükkan gezdim, dergi karıştırdım, birçok kişiden öneriler aldım. Zaten hamile kaldığınız andan itibaren anneye her konuda bilgi bombardımanı yağıyor. Ve annenin etki altında kalmaması neredeyse imkansız. Hele son yıllarda anne bebek sektörü gelişip yararlanılan kaynaklar arttıkça, annelerin de kafası giderek daha çok karışmaya başladı. Annelik deyince, ben naçizane doğru kaynaklardan yararlanmak gerektiğini önemle hatırlatmak istiyorum. Ve de eskilerin dediği gibi, ne kadar basit ve doğal seçimler yaparsanız o kadar iyi. Yaptığınız seçimler, yararlandığınız kaynaklar sizin annelik içgüdülerinizi, iç sesinizi dinlemenizi asla engellememeli. Çünkü kafa karışıklığı iç seslerimizi duymamıza çoğu kez engel oluyor.

FAZLALIKLARDAN HEMEN KURTULUN
Güzel kızımın odasını hazırlarken, ben her türlü abartıdan kaçınmıştım. Fakat, o süslü püslü-albenili bebek ve çocuk odalarına hala bayılmıyor değilim. İnsan görünce tam benim prensime-prensesime layık duygusuna kapılıyor. Fakat gelin görün ki, her türlü teferruat güzel yavrularımızın sağlığı için bir risk. Kat kat örtülerden oluşan o yataklar, yatakların her yerine asılan süsler, oyuncaklar, odaya 'çok sevimli' diyerek alınan aksesuarlar... Çoğu çok gereksiz, riskli ve aynı zamanda da çocuklu günlük yaşamı zorlaştıran cinsten. Antialerjik malzemelerden üretilmiş, bebeğin-çocuğun sağlığı ve güvenliği için risk oluşturmayan; basit, temizlenmesi kolay, işlevsel ve de elzem ürünleri tercih etmek gerekiyor. Aksi takdirde, özellikle 0-6 yaş döneminde aklınıza bile getiremeyeceğiniz şeyler bebeğin can güvenliğini tehlikeye atabiliyor. Örneğin; bebeğin yatağına koyduğunuz örtü, bebeğin soluk almasını engelleyebiliyor, odasına koyduğunuz peluş oyuncaklar ya da odasına serdiğiniz halı alerji olasılığını arttırabiliyor.

SAĞLIKLI OLDUĞUNDAN EMİN OLUN!
Bebeğinizin-çocuğunuzun ne doğduğunda ne de daha sonra abartılı eşyalara değil, sizin koşulsuz ve güven dolu sevginize, özenli ilginize ihtiyacı oluyor. Gerisi de zaten anne babaların farkındalıklı seçimleriyle kendiliğinden halloluyor. 

Bebeğinizin ve çocuğunuzun odasını düzenlerken bin bir yer gezip, yüzlerce katalog bakmış olabilirsiniz. Sonunda da görsel olarak çok şık bir oda ortaya çıkmış olabilir. Fakat çocuğunuzun odasının sağlıklı olduğundan lütfen şüphe edin! Prof. Dr. Elif Dağlı (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı - Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı)'ya bebek ve çocuk odalarını düzenlerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda birbirinden değerli ve çoğu zaman da gözden kaçan önerilerde bulundu.

Çocuklar için mobilya ve gereçler satan dükkanlara girdiğinizde seçenekler karşısında şaşırabilir ve bebeğiniz için gerçekten nelerin gerekli olduğuna karar vermekte zorlanabilirsiniz. Çocuğunuz için eşya seçiminden önce, sağlıklı bir oda planlamasını yaptıktan sonra alışverişe çıkmak çok yararlı olacaktır. Şöyle ki:

- Her çocuk odası temiz tutulmalı ve tozsuz olmalıdır.
- Bütün pencereler ve yer kaplamaları silinebilir malzemelerden olmalıdır.
- Yıkanabilen ve silinebilen oyuncaklar seçilmelidir. En sevilen hediye olan yumuşak ve tüylü oyuncaklar ne kadar şirin olsalar da toz birikimine neden olup burun tıkanıklığı yapabilirler. Yeni doğan bebeklerin oynayamayacakları bu oyuncakları süs olarak odalarında bulundurmak sadece tozu artırır.
- Evin havası çok kuru ise çocuk hekimleri burunu açmak için nemlendirici cihaz önerebilirler. Bu cihazların içindeki su bakteri ve mantar üremesine elverişli olduğundan temizliği çok dikkatli yapılmalıdır. Alerjik çocuklarda su buharı ve nemin hastalığı arttırıcı etki yapabileceği de hatırlanmalıdır. Ayrıca, sıcak buhar yapan araçlar yanık tehlikesi içerdiğinden tercih edilmemelidir.
- Bebek beşiği üzerine takılan, 'dönence' tabir edilen oyuncakları aileler genellikle yukarıdan veya yandan incelerler, halbuki bebek için ne kadar eğitici olabileceğini anlamak için aşağıdan bakmalı ve seçim buna göre yapılmalıdır. Bu oyuncaklar bebeğin yatak içinde hareket edip tutunarak oturabildiği 5.- 6. ayda kazaları önlemek için kaldırılmalıdır.
- Bebek odasında, bebeği sakinleştirici etkisi olduğu için sallanan sandalye, hafif müzik çalmak da uykuya geçmeyi kolaylaştıracağı için müzik kutusu veya CD çalar bulundurulması önerilir.
- Bebek odasında aydınlatmanın yumuşak ışıklı olması ve bir gece lambasının bulundurulması yararlıdır. Bu şekilde gece bebeğe bakarken ışık yakmak gerekmeyecektir. Bütün kabloların ve priz bağlantılarının güvenli bir şekilde saklı olmasına da dikkat edilmelidir.
- Bebek yatağı, bebeğin büyüyeceği dikkate alınarak alınmalıdır, küçük beşiklerin kullanım süresi birkaç aydır. Şilte üzerine su geçirmez, plastik olmayan bir koruyucu kılıf geçirilmelidir. Yatak çarşafı lastikli ve yatağa tam oturan şekilde olmalıdır. Her türlü yastık, peluş örtü, yorgan yataktan kaldırılmalıdır. Bebek için en güvenli yatış pozisyonu sırtüstüdür.
- Bez değiştirme masası pencereden uzak bir duvara yaslanmalıdır. Bebeğin altı değiştirilirken masadan uzaklaşılmamalı ve bebek yalnız bırakılmamalıdır. Bezleri yakında bulundurmak için uygun hazırlanmış masanın rafları veya bir çekmece kullanılabilir.

OKUL ÖNCESİ VE OKUL ÇOCUKLARININ ODALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Odada çocuğa ait televizyonun olmasının hareketsizliği arttırdığı ve çocuğun obez olmasına neden olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Ailenin paylaştığı televizyonun çocuk tarafından izlenmesi sosyal ilişkiyi ve hareketi arttırmaktadır.
- Duvarda çatlaklar, su sızıntısı, rutubet, küf, hamam böceği varlığı, alerjisi olan çocuklarda hastalık belirtilerini artırır. Bu nedenle evin yapısal özelliklerini gözden geçirmek çok önemlidir.
- Alerjik çocuklarda hastalığın kontrol altında tutulması için odadaki perde, yatak örtüsü, minder ve yastıkların yıkanabilir olması gereklidir.
- Kuş tüyü, yün, peluş ürünlerin kaldırılması yararlıdır.
- Toz biriktiren yumuşak ve tüylü oyuncaklar yerine, tahta veya plastik oyuncaklar seçilmelidir.
- Çocukları sıcak tutmak için yer kaplaması olarak seçilen halıların toz kaynağı olduğu bilindiğinden, yerde silinebilen kaplama ürünleri kullanılmalı ve yıkanabilen pamuklu kilimler tercih edilmelidir.
- Dergi, kitap, kağıt çok toz tutan malzemelerdir. Çocuk odalarındaki kitap ve defterlerin kapalı dolaplar içine yerleştirilen raflara yerleştirilmesi uygundur.
 
Hülya Yıldırım/Akşam
 


Geri Dön