28 / 04 / 2024

TANAP Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da Avrupa'ya taşıyacak!

TANAP Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da Avrupa'ya taşıyacak!

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP'ın gelecekte sadece Azerbaycan doğal gazını değil, Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde Avrupa'ya taşıyacağını belirtti...



Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (State Oil Company of Azerbaijan Republic-SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP'ın gelecekte sadece Azerbaycan doğal gazını değil, aynı zamanda Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde Avrupa'ya taşıma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.


Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı basın toplantısında Abdullayev, Azerbaycan doğalgazının Avrupa piyasalarına taşınması ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'ndaki (TANAP) son gelişmeler hakkında bilgi verdi.


Abdullayev, Azerbaycan'ın 3 trilyon metreküpten fazla ispatlanmış gaz rezervleri bulunduğunu belirterek, TANAP ile bu yolda önemli bir adım atıldığını söyledi.


Bu hattın sadece Azerbaycan doğal gazını değil, aynı zamanda Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gazını da Güney Gaz Koridoru çerçevesinde Avrupa'ya taşıma potansiyeline sahip olduğunu anlatan Abdullayev, "Elde ettiğimiz bu başarılar, Azerbaycan'ın, Avrupa'nın itibarlı gaz tedarikçisi rolünü oynamaya hazır olduğunu bir daha göstermektedir" dedi.


Yeni işletilecek gaz kaynaklarıyla Azerbaycan'ın toplam ihraç potansiyelinin, 2025 yılına kadar minimum 40-50 milyar metreküp gaz hacmine ulaştırılacağı öngörüsünde bulunan Abdullayev, bu gazın büyük bölümünün Avrupa pazarına taşınabileceğini, ancak böyle büyük hacimlerin Azerbaycan'dan Avrupa'ya güvenli taşınmasına imkan sağlayacak boru hattı alt yapısına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Abdullayev, "Kanaatimizce, böyle bir sistem 3 bölüm şeklinde olmalı. Birinci bölüm rolünü şu anda 'Şahdeniz1' çerçevesinde üretilen gazın Gürcistan ve Türkiye'ye taşınmasını hayata geçiren Güney Kafkas gaz boru kemeri oynayacaktır. İkinci önemli ve birleştirici bölüm olarak biz TANAP projesini gerçekleştireceğiz. Bu kemerin inşası Azerbaycan ve Türkiye’nin enerji güvenliği ve ihraç potansiyelinin artırılmasını temin edecektir" ifadelerini kullandı.


Bu yeni gaz boru hattının inşasının 2 ülkenin ortak girişimi olduğunu ve bununla ilgili tüm hukuki prosedürlerin artık sonuçlandırıldığını dile getiren Abdullayev, SOCAR'ın operatörlüğü ile BOTAŞ ve TPAO şirketlerinden konsorsiyum oluşturulduğunu, 'Şahdeniz' ortaklarının bu konsorsiyuma katılmasının da gündemde olduğunu bildirdi.


Abdullayev, TANAP'ın transit kabiliyetinin ilk aşamada 16 milyar  metreküp olacağını, sonradan bunun 30 milyar metreküpe kadar artırılması imkanlarının da dikkate alınacağını kaydetti.


- "Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz Gazını da Avrupa'ya Taşıyacak"


SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, gaz koridorunun aşamalı biçimde hayata geçirileceğini ve onun birleştirici esasını TANAP'ın oluşturacağını aktaran Abdullayev, şöyle devam etti:


"İlk aşamada Azerbaycan gazı, ikinci aşamada ise Hazar Denizi ve diğer doğu ülkelerinde üretilen gaz, bu kemer vasıtasıyla taşınacak. Üçüncü bölüm ise TAP gaz boru hattıdır. Azerbaycan'ın geniş gaz imkanları, Güney Koridoru'nun oluşturulması yönünde elde ettiğimiz ilerleme göstermektedir ki, Avrupa pazarlarına getireceğimiz alternatif kaynaklar gelecekte İtalya, Arnavutluk ve Yunanistan pazarlarının sınırlarını aşacak. Yakın gelecekte yeni teçhizat kaynaklarının Güney Gaz Koridoru vasıtasıyla Avrupa pazarlarına aktarılması için TAP'ın potansiyel genişlemesi, aynı zamanda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan arazisinden Avusturya'ya doğru ikinci bir rotanın açılması ile Avrupa'ya gaz ihraç hacmi artacaktır."


Şu an TANAP ile alakalı bankalardan kredi istemeyeceklerini ve buna ihtiyaçları olmadığını belirten Abdullayev, TANAP'ın, Güney Gaz Koridoru'nun çok önemli bir parçası olduğunu, projenin şu anda çok hızlı geliştiğini ve gerek Türk, gerekse Şahdeniz Konsorsiyumu'ndaki ortaklarıyla yola devam ettiklerini belirtti.


"Proje, hem Türkiye'nin Hazar kaynaklarından gaz temin edilmesi hem de Avrupa'ya gazın taşınması nedeniyle büyük stratejik öneme haiz" diyen Abdullayev, temelini 2014 yılı içerisinde atmayı planladıkları projenin, 2018 yılında tamamlanacağını öngördü.


Abdullayev, "Şahdeniz 2, Güney Kafkas boru hattı, TANAP ve TAP yani Güney Gaz Koridoru olarak birlikte değerlendirildiğinde yatırımlarımızda 2008 krizi sonrası Avrupa ve Kafkaslar'a uzanan coğrafyada en büyük yatırımdır. 2018 yılında yatırımlar tamamlandığında, enerji sektörünün katmanlarında en büyük yatırımcı konumuna geleceğiz" dedi.


Rövnag Abdullayev, "Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattından TANAP doğalgaz boru hattına petrokimya üretiminden, rafineriye, elektrik üretiminden, limancılığa uzanan çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Takdir edersiniz ki bu da SOCAR Türkiye olarak çok ciddi bir şirket değerlemesidir. Gerek Türkiye'de ve gerekse uluslararası arenada enerjinin çok güçlü bir oyuncusu olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz" diye konuştu. 


Yatırımların çok iyi gittiğini dile getiren Abdullayev, "Aralık ayında öz sermayeyi arttırma kararını vereceğiz. 500 milyona yakın sermaye arttırımı olacak. Projemiz çok yüksek ve süratli şekilde devam ediyor" ifadesini kullandı.


Abdullayev, son olarak, 500 milyon dolarlık tahvil satışını SOCAR'ın imajı için yaptıklarını ve tekrar satış yapmayacaklarını açıklayarak, "SOCAR'ın halka açılması söz konusu değil, o, Azerbaycan halkınındır" dedi.


AA


Geri Dön