Çöl Pazarı'nda tarih yeniden canlanıyor!
Tarihi başlangıcını 1800lü yıllardan alan, Türkmen Türkçesinde "Jıgıllık" diye anılan, Türkçedeki anlamı "Çok büyük insan kalabalığı" olan Çöl Pazarıdır
Bilindiği gibi Orta Asya, antik devirlerden beri dünyanın en önemli kültürlerine kaynaklık yapmış, edebiyatın, medeniyetin, ticaretin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Özellikle de İslam dininin kabulünden sonra yavaş yavaş en önemli bölgeye dönüşen bölge, ta ki orta asırların meşhur istilacısı Cengiz Han'ın istilasi ve kanlı yürüyüşlerine kadar yeryüzündeki en güzel mimariye, en kuvvetli alimlere ev sahipliği yapmıştır. Orta Asya'da, elbette ticaret de hayli gelişmiştir. Büyük İpek Yolunun önemli bir kısmının bu bölge içerisinde bulunuyor olması bunun en önemli ispatlanndan biridir.
Orta Asya'nın gelişmesine hem orta asırlarda, hem de günümüzde büyük katkılar sağlayan önemli halklarından biri de Türkmenlerdir. Bilindiği üzere Anadolu'nun Türkleştirilmesi ve daha sonra Osmanlı Devleti'nin kurulması tamamen Türkmenlerin eseridir.
Bügünkü Türkmenistan Devleti sınırları içerisinde tarihin en önemli ilim, edebiyat, ticaret merkezlerinden olan Merv, Horasan, Harezm, Göktepe gibi şehirler bulunmuştur. Halifeliği Orta Asya'ya almak isteyen ilk Türk sultanlanndan biri olan Muhammet Harezmşah, Türkmen sultanlarından tarihte iz bırakmış kişiliklerden biridir ve bölge için önemli adımları olmuştur.
Yukanda da belirttigimiz gibi diğer hususlar ile birlikte ticaret de bugünkü Türkmenistan Devletinin oluşturduğu sınırlar içerisinde her zaman halk ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından birini teşkil etmiştir.
Diğer ülkelerden ipek, çelik, kağıt gibi malzemeleri getiren kervanlar, buralarda dokunan ve dünyaya nam salmış olan Türkmen halılarını, keçelerini, usta ellerde muhteşem eserlere dönüşen kiremit ve çömlek ürünlerini, elle işlenerek iplik haline getirilmiş olan yün iplikleri satın alıp götürmüşlerdir.
Orta Asya'nın o çok sesli, çok ürünlü ve renkli pazar geleneği Sovyetler Birliği zamanında dahi sürdürülmüştür ve halen devam etmektedir.
Böyle geleneksel pazarların birisi de tarihi başlangıcını 1800lü yıllardan alan, Türkmen Türkçesinde "Jıgıllık" diye anılan, Türkçedeki anlamı "Çok büyük insan kalabalığı" olan Çöl Pazarıdır. Aslında Çöl Pazarı ismi, 1991 senesinde Türkmenistan'ın bağımsızlığını almasından sonra buraya yoğun olarak gelen Türk vatandaşların bu pazara verdiği bir isimdir. Bunun sebebi ise pazarın bir kenarının çöl kumları ile kaplı olmasıdır.
Pazarın ilk kuruluş dönemlerindeki yeri günümüzde Aşkabat'in merkezinde bulunan bir bölgede idi. Daha sonraki yıllarda şehrin genişlemesi dolayısıyla, eski yerinden taşınan pazarın zaman için de iki defa daha taşınması gerekmiştir.
Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra hızlı adımlarla dünyanın gelişmiş ülkeleri arasına girme çabası Türkmenistan'ın ilk Devlet Baskanı Sayın Saparmurat Türkmenbaşı tarafınca baslatılmış olan reformlar ve değişimler sayesinde gelişmiş, onun vefatından sonra halk tarafınca seçilmiş olan Sayın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un akılcı yönetimi altında ivme kazanmıştır. Bugün Türkmen halkının hayat standartının yükseltilmesine, ülkenin dünyanın en gelişmiş ülkelerinin arasına katılmasına yönelik birçok işler yapılmaktadır. Son yıllarda sosyal, hizmet, tibbi, sağlık ve spor amaclı tesislerin bir çoğunun inşaati bitirilerek hizmete sunulmuştur.
Böyle büyük tesislerin arasında, bütün Merkezi Asya'daki en büyük organize ticaret kompleksi olan "Altır Asır Doğu Pazan" da bulunmaktadır.