25 / 12 / 2024

Columbia Üniversitesi, Galataport'a laboratuvar kurdu!

Columbia Üniversitesi, Galataport'a laboratuvar kurdu!

Önde gelen üniversiteler arasında yer alan ve dünyada ilk 'Tarihi Koruma Kürsüsü' açan Columbia Üniversitesi, İstanbul'da kentin geleceği ile ilgili araştırma projeleri ve fikirler üreten 'Kent laboratuvarı' kurdu...





Columbia Üniversitesi, İstanbul'da kentin geleceği ile ilgili araştırma projeleri ve fikirler üreten laboratuvar kurdu.



Önde gelen üniversiteler arasında yer alan ve dünyada ilk 'Tarihi Koruma Kürsüsü' açan Columbia Üniversitesi, İstanbul'da 'Kent laboratuvarı' kurdu. Borusan Holding'in sponsor olduğu proje, kentin bugününe dair sorunlarını tanımlayıp, çözümüne yönelik fikirler üretilmesi için zemin hazırlayacak. Borusan, bu laboratuvar için Salı Pazarı'nda, gruba ait iki şirketin genel müdürlüğünün bulunduğu binasının önemli bir bölümünü Columbia Üniversitesi'ne (Stüdyo X) tahsis etti. Böylece Columbia Üniversitesi'nin New York, Amman, Bombay, Pekin, Rio de Janerio ve Tokyo'daki Studio-XTerine, ağı tamamlayan son merkez olarak İstanbul da eklenmiş oldu. Stüdyo, Doğuş Grubu'nun yapımını ve işletmesini üstlendiği Karaköy'de Galataport olarak bilinen projenin hemen yanında hizmete girdi. 

Tesadüfen gelişen proje Bu projenin mimarları Borusan Holding CEO'su Ağah Uğur ve Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Mark VVigley... Proje yaklaşık 3 yıl önce Davos Zirvesi'nde yaşanan bir tesadüf sonrasında ortaya çıktı. Agah Uğur, Ocak 2011'deki Davos Zirvesi'nde asıl randevulaşüğı kişi yerine yanlışlıkla Prof. VVigleyle görüşünce, Stüdyo X'e İstanbul kapısı aralandı. Ve iki yılı aşkın süredir yapılan görüşmeler sonrasında Stüdyo X'te mutlu sona ulaşıldı. Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Mark VVigley, Stüdyo X'i, bir hayal odası olarak tanımlıyor. "Hayaliniz yoksa problemleri çözmek için de bir içgüdünüz olmaz" diyen VVigley, "Şehir bir paylaşma mekanıdır. Geleceği üretebilmemiz için bu hayali paylaşmamız gerekiyor" diye konuştu. 

VVigley, Stüdyo X'in, bu kenti yönetenlerin, kentte yaşayanların, kente dair fikirleri, kaygılan olan akademisyen, sanatçı, mimar, sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek konuşacakları, ortak noktada buluşabilecekleri bir alan olacağını kaydetti. VVigley, Stüdyo X'in Columbia Üniversitesinin bir projesi olmakla birlikte bu mekanda yapılacak tartışmaların New York üzerinden yapılmayacağını aktardı. 

Bu işin bütçesine gelince... Stüdyo X'in ana sponsoru olan Borusan Holding, bina desteğinin yan ısıra bir miktar nakit aktarımda da bulunacakmış. Stüdyo X için ilk etapta 600800 bin dolar arasmda bir kaynak aktarılacak. Bu kaynağın yarısı, yaklaşık 300 bin dolarlık kısmı Columbia Üniversitesi'nden gelecek. 

Projeyi, Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Mark VVigley, Studio-X İstanbul Direktörü Selva Gürdoğan, Columbia Global Centers Türkiye Direktörü İpek Cem Taha, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur (soldan-sağa) anlattı. 

En iyi fikirleri gün yüzüne çıkaracak İLK yılını ağırlıklı olarak araştırma projelerine ayıracak olan Stüdyo Xte, hem sanatçıları hem de mimarlık ve şehircilik öğrencilerini kapsayacak şekilde kent ve hafıza üzerine projeler yürütülecek. Sergiler, yarışmalar, atölye çalışmaları, yayınlar, gösteriler ve panellerle kentin gelişimi için en iyi fikirleri gün yüzüne çıkaracak olan Stüdyo Xln ilk sergisi'Collecting Architecture Territories' ise dün açıldı. 

Sergi, son otuz yılda sayısı hızla artan özel sanat koleksiyonları kaynaklı kurum ve vakıfların kapsam ve çeşitliliğini değerlendirirken müzecilik ve koleksiyon oluşturma biçimleri üzerindeki etkilerini ortaya koyacak. 


Hayri ÇETİNKAYA/ Sözcü Gazetesi 


Geri Dön