01 / 05 / 2024

İBB, tarihi binalar için laboratuvar kurdu

İBB, tarihi binalar için laboratuvar kurdu

Büyükşehir Belediyesi ilk kez tarihi binalar için bir laboratuvar kurdu



Yapılardan alınan numunelerin incelendiği merkez Türkiye'nin en büyük bina hastanesi olma özelliğini taşıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), Türkiye'nin en büyük tarihi bina inceleme laboratuarını kurdu. İstanbul'un `2010 Avrupa Kültür Başkenti' olarak ilan edilmesinin ardından kentteki tarihi eserlerin restorasyonuna ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü'nü hayata geçirdi. İstanbul'daki tüm tarihi yapıtların yenilenmesi ve korunmasından sorumlu olan müdürlük ilk çalışmasını kentteki tarihi binaların yenileme çalışmalarını yönetecek laboratuar kurarak başladı.

ÖNCE MUAYENE

Türkiye'nin en büyük bina hastanesi olarak nitelendirilebilecek uygulama için Süleymaniye de tarihi bir bina olan Kayserili Ahmet Paşa Konağı seçildi. Konağın bir bölümünde kurulan bina inceleme laboratuarı tıpkı bir hastane gibi çalışıyor. Kimyagerler önce yenileme yapılacak binalara giderek numuneler alıyor. Tarihi binalarda yapılacak tadilatın türüne alınan numuneleri laboratuar ortamında inceleyerek karar veren kimyagerler, tıpkı bir hastane ortamında çalışır gibi alınan numuneleri testlere tabi tutuyor.   

BİR DİLEKÇE İLE İZİN VERİLİYOR

Onarım yapmak isteyen vatandaşlardan onarım yapmak istedikleri dilekçeyle birlikte Tapu, Kurul kararı (tescil ve grup kararı içeren yazı), onarım yapılacak binaya ait eski ve güncel fotoğraflar isteniyor. koşulların belirtildiği bir izin belgesi düzenlenir. Tadilat ve tamiratlar tamamlandıktan sonra yapılan uygulamalar KUDEB uzmanlarınca incelenerek izin belgesi doğrultusunda tamamlanmış ise onarım uygunluk belgesi düzenlenir. Verilen izinler 1 yıl süre ile geçerli olup, aykırı uygulamalar KUDEB tarafından durdurulur, Koruma Bölge Kurulu'na bildirilir ve yasal süreç başlatılır.

ONARIM ARTIK ÇOK KOLAYLAŞTI

Tarihi yapıların onarılması için gerekli prosedürler konusunda bina sahiplerine danışmanlık hizmeti veren Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü binaların aslına uygun restore edilip edilmediklerini denetliyor. Restorasyon yapmayla ilgili izinler geçmiş dönemlerde 1 yıla yakın sürüyordu. Şimdi gerekli belgeleri tamamlayan binalara bir hafta içinde izin çıkıyor.
Star/Şenol Baştakar


Geri Dön