23 / 12 / 2024

Çorlu Deresi Islah projesinin maliyeti 50 milyon TL!

Çorlu Deresi Islah projesinin maliyeti 50 milyon TL!

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Halim Orta, Çorlu FM’de yayımlanan Haberin Adresindeyiz programında TESKİ çalışmalarını anlatarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Orta Çorlu Deresi Islah projesinin 50 milyon liraya mal olduğunu söyledi




Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Halim Orta, Çorlu FM’de yayımlanan Haberin Adresindeyiz programında TESKİ çalışmalarını anlatarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pınarça ile Çorlu Deresi’nin ıslah projesi hakkında bilgi veren Orta, projenin gerçekleştirilmesi için kamulaştırma yapılması gerektiğini söyleyerek “Kamulaştırma için yaklaşık 40 milyon TL, dere ıslahı için ise 10 milyon TL gerekiyor. Bunun üzerine bizler de 18 uygulaması yaparak, yeşil alan oluşturabilir miyiz? diye bir çalışma başlattık. Komisyonun vereceği raporuna göre hareket edeceğiz. Şu anda her hangi bir olumsuzluğa karşın dere yataklarını genişletiyoruz.” dedi.  


GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Yapımcılığını Esra Yüksel’in üstlendiği programda TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Tekirdağ Yeni Haber İmtiyaz Sahibi Ersin Bilmeç, Çerkezköy Bakış Gazetesi Haber Müdürü Gökhan Babayiğit ve Çorlu Medya Mensupları Derneği Başkanı Gazeteci Mehmet Yirun’un sorularını yanıtladı.


“SORUNLARA ÇARE ÜRETİYORUZ”

TESKİ Genel Müdürü programda bir yandan kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken bir yandan da TESKİ’nin çalışmalarını anlattı. Büyükşehir Belediyesi yapılanması ile birlikte TESKİ’nin de kurulduğunu anlatan Prof. Orta, “TESKİ olarak bir yandan mevcut çalışma programımızı sürdürürken bir yandan da projeler oluşturarak sorunlara çare üretiyoruz.” dedi.


“TEKİRDAĞ’IN GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Çalışmalarını tüm Tekirdağ’ı göz önünde bulundurarak gerçekleştirdiklerini belirten Orta “Günü kurtaran, geleceği satar. Bizler göreve başladığımız ilk günden itibaren sürekli Tekirdağ’ın geleceğini düşünerek adımlar atıyoruz, bundan sonraki çalışmalarımız da bu çerçevede gerçekleşecektir.” diye konuştu.


“KOMİSYON ÇALIŞIYOR”    

Prof. Dr. Halim Orta, programda Çerkezköy’e yönelik çalışmaları da anlattı. Pınarça ile Çorlu Deresi’nin ıslah projesi hakkında bilgi veren Orta, “Projenin gerçekleştirilmesi için kamulaştırma yapılması gerekiyor. Yaklaşık olarak çıkarılan kamulaştırma bedeli ise 40 milyon TL. Islah projesi ise yaklaşık 10 milyon TL. Bunun üzerine bizler de 18 uygulaması yaparak, yeşil alan oluşturabilir miyiz? diye bir düşüncemiz oldu. Bir çalışma komisyonu oluşturuldu. Komisyonun vereceği raporuna göre hareket edeceğiz. Şu anda her hangi bir olumsuzluğa karşın dere yataklarını genişletiyoruz.” dedi.  


“ATIK SU ARITMA TESİSİ PROJE AŞAMASINDA”

İnşa edilecek atık su arıtma tesislerini de anlatan TESKİ Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Çerkezköy’e yapılacak atık su arıtma tesisinin proje aşamasında olduğunu açıkladı. Yoncalı Barajı’nın kullanımı hakkında sorulan bir soruyu da yanıtlayan Prof. Dr. Orta, Çerkezköy OSB tarafından yapılacak Yoncalı Barajı’nın kullanımının Çerkezköy OSB’ye ait olduğunu belirterek “Tahsis şartnamesinde Çerkezköy’ün Yoncalı Barajı’ndan 2 milyon metreküp su hakkı bulunduğunu biliyorum.” dedi. 


“RUTİN OLARAK KONTROL EDİLİYOR”

Orta, musluk suyunun rutin olarak analiz edildiğini belirterek suda her hangi bir sağlık sorununun bulunmadığını söyledi. Bundan önce Muratlı, Hayrabolu ile Marmara Ereğlisi’ndeki bazı kuyularda sorun yaşanıldığı kaydeden Orta “Su tahlil sonuçları önümüzde geldiğinde ivedilikle bir çalışma başlattık. Su kuyulardaki sorunu çözüme kavuşturduk. Şu anda tüm Tekirdağ genelinde suya ilişkin her hangi bir problem bulunmuyor.” diye konuştu. 


“ÇOK SOPA YEDİK”

Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelecek olan TESKİ 2015 bütçesinin 300 milyon TL olarak ön görüldüğünü anlatan Orta, kendilerine en çok eleştirinin suya yapılan zamdan kaynaklandığını belirtti. Eleştirilere ‘Çok sopa yedik’ şeklinde yanıt veren Orta şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi öncesinde Tekirdağ genelindeki su ücretleri 1 TL ile 19 TL arasında değişiyordu. 1 Lira ile 19 Lira aralığında değişen su faturaları oluyordu. Tekirdağ Büyükşehir olduğu için yasa gereği herkese suyun eşit verilmesi istendi ve en düşük tarife yüzde 25’i geçmeyecekti. Yeni tarife öncesinde su ücreti Süleymanpaşa’da 2.40 TL, Çorlu’da 2.10 TL, Çerkezköy’de ise 1.80 TL’ydi. Yapılan değişiklikle biz bunu 2 TL yaparak orta yolunu bulduk. Bu şekilde Çerkezköy’deki su ücretleri 2 TL’ye çıkarılırken, Çorlu ve Süleymanpaşa’daki su ücretleri ise 2 TL’ye indirildi. Bu şekilde su ücretleri eşitlenmiş oldu.”


“ATIK SU BEDELİNİ BAKANLIK ZORUNLU KILIYOR”

Su ücretlerindeki artışın Atık Su Bedeli’nin alınmasından kaynaklandığını açıklayan Orta “Çevre Bakanlığı çıkardığı kanunla tüm abonelerden Atık Su Bedeli alınmasına karar verdi. Kanun, uygulayıcıya da yüzde 30 ile yüzde 100 arasında bir oranda ücret tahsil etmesini emrediyor. Kanun ayrıca Atık Su Bedeli’nin kanuni sınırlar içerisinden tahsil etmeyen belediye başkanı ile ilgili birim müdürünü birinci derecede sorunlu tutuyor. Bakanlık ‘Bu ücreti tahsil etmezseniz borcun birinci derecede sorumlusu sizsiniz’ diyor. Bizler de yüzde 50 oranında bir bedel belirledik. Bu bedeli almak zorundayız, kanun emrediyor.  Şu anda kırsal kesimdeki su kullanım ücreti ile ilgili bir çalışma yapılıyor, ancak merkezdeki su ücretlerine yönelik her hangi bir çalışmamız bulunmuyor. ” dedi.


“YÜZDE 95’İ YER ALTI SUYU”

Tekirdağ genelindeki suyun yaklaşık yüzde 95’inin yer altı su kuyularından karşılandığını anlatan Prof. Dr. Halim Orta “Suyun yer altı su kuyularından çekilip, depolara ardından da şebekeye verilmesi belli bir enerji maliyetini ortaya çıkartıyor. Bunun TESKİ’ye enerji bedeli 2.5 milyon TL olarak yansıyor. Aralık ayında enerji ihalesi gerçekleştireceğiz. Bu şekilde aylık 300 bin TL’lik bir tasarruf planlıyoruz.” diye konuştu. 


“KAYIP-KAÇAKLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Göreve geldikleri ilk günden itibaren Tekirdağ geneli kayıp/kaçak su kullanımına ilişkin bir çalışma başlattıklarını kaydeden Orta şunları söyledi: “Kaçak kullanım iki şekilde ortaya çıkıyor. Birincisi iletim hatlarında oluşan sızıntılardan kaynaklanan kaçak oranı diğeri ise vatandaşların kullanımından ortaya çıkan kaçak kullanım. Göreve başladığımızda iletim hatlarının 3’te 1’inde kaçak bulunuyordu. Yaptığımız çalışmayla birlikte iletim hatlarındaki kayıp/kaçak oranını önledik. Vatandaşlardan kaynaklanan kaçak su kullanımı ise özellikle kırsal kesimde yer alıyor. Kaçak su kullanımından kaynaklanan su kaybının önüne geçebilmek adına bir çalışma başlattık. Taşeron hizmet alımıyla gerçekleştireceğimiz personelin 3’te 1’i kayıp/kaçak su kullanımı ile mücadelede değerlendireceğiz. Kaçak su kullanımından uzak durulmasını istiyoruz, tespit edilmesi durumunda büyük maddi yaptırımlar uygulanıyor.” 


“VATANDAŞIN HİZMETİNDEYİZ”

Kurdukları Alo 185 hattı ile teksi.gov.tr internet adresinden vatandaşlarla bire bir iletişim kurduklarını anlatan Orta “24 saat hizmet verdiğimiz bu iletişim yollarında vatandaşlarımız açık adresle beraber ad soyadı bizlere bildirildiği vakit en kısa zamanda ekiplerimiz olay yerine geliyorlar. Bazen ekiplerimiz işi bir sonraki güne erteleyebiliyor. Bunun sebebi ise kanalizasyonun geçtiği yerden doğalgaz ve elektrik hatları da geçiyor. Sebep böyle olduğu içinde bir işi yapalım derken diğer işin de bozulma olasılığı da olduğu için ertesi gün diğer ekipler gelerek soruna çözüm getiriyor.” dedi.


“KARARI HALKIMIZ VERİR”

Milletvekili olup olmayacağı sorusu üzerine Halim Orta, “Şuan bürokratik bir kadroda hizmet ediyoruz. Yıllardan beri bölgede su kaynaklarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Şimdi ise bürokratik bir kadroda hizmet ediyoruz. Bu bölgede çağdaş, demokratik, laik yaşam biçimini korumaya çalışan grubun içindeyiz. Akademik yaşamımda da bürokratik yaşamımda da verilen görevleri yerine getirdim. Görevimi yaparken de hiçbir zaman kendi menfaatlerimi bu milletin ve memleketin menfaatlerinin önüne koymadım. Birisi çıkıp ‘Halim Orta, bu işi şunun karşılığında yaptı; bir primlik iş yaptı üç primlik kendisine menfaat sağladı.’ desin, Hemen tüm görevlerimden ayrılırım. Böyle bir hizmeti bana bu millet ve bu halk verir ve uygun görürse teveccüh gösterirse hepsini yaparım. Yalnız artık kendim için başarmak zorunda olduğum bir işin kaldığına inanmıyorum. Ama bölge için yapılacak bir iş var ise bugün burada olduğumuz hep birlikte yaparız.” ifadelerini kullandı.


Çerkezköy Bakış


Geri Dön