06 / 05 / 2024

Çorlu'daki boş parseller atıl durumdan kurtulacak!

Çorlu'daki boş parseller atıl durumdan kurtulacak!

Çorlu Deri İhtisas OSB, karma statüye geçti. Çorlu Deri İhtisas ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Duman, boş parsellerin atıl durumdan kurtulacağını söyledi.



Çorlu Deri İhtisas OSB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın izni ile birlikte ismini Çorlu Deri İhtisas ve Karma OSB olarak değiştirdi. Deri sektörünün yanında bölge içinde yer alacak olan sektör grubu ana sözleşmesini güncelleyen Çorlu Deri OSB yönetimi, geri dönüşüm, gıda, kimyasal üretim haricinde mevzuatlar çerçevesinde diğer sektörlere de yer verebilecek. 


Çorlu Deri İhtisas ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Duman, karma OSB'ye geçiş kararını ekonomik nedenler ile aldıklerini belirterek, "Özellikle son beş yıldır Rusya'nın da içinde bulunduğu ekonomik kriz başta olmak üzere dünya piyasalarında yaşanan krizler Türkiye'deki deri sektöründe durgunluklara sebebiyet verdi. Hem ekonomik ölçekte hem de istihdam anlamında küçülmelere sebep oldu. Bölgede faaliyet gösteren firmaların yüzde 75'inin üretimi tamamen veya geçici olarak durdu. OSB'nin tek gelir kaynağı bölge katılımcılarından alman aidatlar ve katılım paylarıdır. Bu durgunlukla beraber arıtma tesisimizin işletme ve bakım giderleri, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesindeki iştiraklere katılım giderlerini karşılamada OSB yönetimi ekonomik olarak güçlük çekmeye başladı" açıklamasını yaptı. 


Ayrıca OSB'nin şu an itibarıyla yüzde 70 doluluk oranına ulaştığını belirten Duman, "Sadece deri sektöründe firmaların katılımına izin verildiğinden bu oran bir türlü artış göstermedi. Hatta yapılaşan deri sektörü katılımcılarının ise çok büyük oranda kapalı olması, bölgemizde deri sektörü üzerine yapılaşmayı düşünebilecek sermaye kaynaklarını ise ürküttü. Bu sebeplerden ötürü OSB'yi yalnızca deri sektörü ile ayakta tutamayacağımız çok rahat gözlemlenebiliyordu" dedi. 


OSB'de doluluk oranlarını artaracağız 

Karma sektör gruplarının OSB'ye girişine izin verilmesiyle birlikte hem istihdamın hem de ülke ekonomisine olan katkılarının artacağını ifade eden Duman, "OSB'miz kara, hava, deniz, demi yolu, gümrüklü saha gibi birçok bölgeye yakın. Ayrıca günlük 36 bin metreküplük kapasitesiyle modern atıksu arıtma tesisi vebölgede ilk çamur kurutma tesisine sahip olan OSB'yiz. Altyapımız ve üst yapımız eksiksiz durumda. Böyle bir OSB'nin varlığını sürdürebilmesi için tek gelir kaynağı bölge katılımcıları. Bu yüzden boş parselleri atıl durumdan kurtararak OSB'de doluluk oranını artırmayı hedefliyoruz. Planlama bazında uygun olan yerlerde geri dönüşüm, gıda, yanıcı-parlayıcı- koku yapıcı kimyasal üretim haricinde mevzuatlar çerçevesinde diğer sektörlere de yer verebilecek durumdayız. " diye konuştu.



Dünya


Geri Dön