03 / 05 / 2024

Çorum'a hidroelektrik santrali kurulacak!

Çorum'a hidroelektrik santrali kurulacak!

Kızılırmak Nehri'nin enerji potansiyelinden yararlanmak amacıyla yıllık 470 GWh elektrik üretilecek Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacağı bildirildi



Norveç merkezli Yeşil Enerji-Statkraft Firması Proje Müdürü Marit H. Flood, Proje Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, Proje Sürdürülebilirlik Müdürü Ayşe Filiz Kolat ve Proje Çevre Danışmanı Bjorn Wold Vali Mustafa Toprak'ı ziyaret etti. 

Vali Toprak'a proje hakkında bilgiler veren Proje Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, Kargı Hidroelektrik Santralinin, Kızılırmak Nehri'nin Osmancık İlçesi ve Boyabat Barajı arasındaki enerji potansiyelini kullanmak için, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından geliştirileceğini söyledi.

Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde Avrupa'da lider konumda olan firmalarına, 2007 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Projenin inşası ve işletimi için 49 yıllık elektrik üretim lisansı verdiğini bildiren Erdoğan, projenin inşasına 2010 yılının son çeyreğinde başlanmasının hedeflendiği belirtti.

13 metre gövde yüksekliğine sahip olacak olan Kargı Hidroelektrik Santralinin, tahmini yıllık ortalama elektrik üretiminin 470 GWh olarak beklendiği, barajın toplam elektrik üretim kapasitesinin Türkiye'nin şuan ki toplam hidroelektrik santrali elektrik üretimi kapasitesinin yüzde 1'ine tekabül ettiği dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Projenin ulusal ve uluslararası çevre ve sosyal standartlar uyarınca geliştirilmesi, proje sahibi olarak en önemli amacımız. Vadide bulunan hiçbir köy su altında kalmayacak ayrıca, proje inşası için tahmini istihdam 500 kişi civarında olacak. Gerek baraj inşası aşamasında ve gerekse barajın işletilmesi sırasında istihdamda önceliği bölge sakinlerine vermek istiyoruz.''

Vali Mustafa Toprak da dünyada ve Türkiye'de, sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan çevre kirliliği ve insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerin, en aza indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çevreye olumsuz etkileri en az olan, temiz, ekonomik, doğaya zarar vermeyen, yenilenebilir güvenli enerji kaynaklarından olacak Hidroelektrik Santralinin, Çorum için önemli bir yatırım olduğunu sözlerine ekledi.
Star gazetesi

Geri Dön