03 / 05 / 2024

Çubuk'ta 'Gerçek Deprem Deneyi' yapıldı!

Çubuk'ta 'Gerçek Deprem Deneyi' yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ ) dünyada ve Türkiye'de ilk kez, boşaltılmış bir bina üzerinde ' Gerçek Deprem Deneyi ' yaptı...



Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan'ın çalışmaların hızlandırılıp bir an önce hizmete geçirilmesi talimatını verdiği Bulgurdede Mevkiindeki İçme Suyu Arıtma Tesisleri bir süredir yürütülen yoğun çalışmalar sonrası faaliyete geçti.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü'nce Beypazarı'nda şehir şebeke içme suyunun arıtılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, tam kapasite çalışmaya başladı. 


Beypazarı'nda eski su borularının yerine, 120 km ye yakın yeni sağlıklı polietilen boruların döşenmesi sonrası, Gürağaç mevkiindeki arsenik arıtma tesislerine ilaveten, Gazipaşa Mahallesi Bulgurdede mevkiinde faaliyete geçen su arıtma tesisi sayesinde, ana depoya toplanan su arsenik, sülfat ve kireçten arıtılarak evlerdeki musluklara veriliyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünyada ve Türkiye'de ilk kez, boşaltılmış bir bina üzerinde 'Gerçek Deprem Deneyi' yaptı. 


ODTÜ bilim adamları tarafından Çubuk'ta başlatılan dünyada ve Türkiye'de ilk kez, boşaltılmış bir bina üzerinde yapılan 'Gerçek Deprem Deneyi' başarıyla sonuçlandı. Çubuk'taki yaklaşık 35 yıllık bir binada gerçekleştirilen deneyde, çeşitli şiddetteki depremde binada meydana gelen hasarlar an ve an kaydedildi. 


Deneyde binaya pistonlarla uygulanan deprem kuvvetinin nasıl bir sonuç meydana getirdiği araştırıldığı belirtildi. Elde edilen veriler ODTÜ tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine bir rapor şeklinde sunulacakken, bakanlık yetkilileri de mevcut deprem yönetmeliğini revize ederek, yığma binaları gereksiz yere riskli ilan etmeyeceği bilgisi verildi.


 

'YÖNTEMLER GELİŞTİRMEK İÇİN BU TESTLERİ YAPIYORUZ' 


Projenin amacının yığma binaların deprem risklerinin belirlenmesi olduğunu söyleyen ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörlerinden Doç. Dr. Ahmet Yakut, "Yığma binaların deprem risklerini belirlemek üzere yöntemler geliştirmek için bu testleri yapıyoruz. 

Yönetmeliğimizde bu konuda bir atkım eksiklikler vardı. Amacımız bu eksiklikleri gidermek. Bunun içinde projenin bir parçası olarak 2 adet yığma binayı yerinde test etmeyi hedeflemiştik. Bu deneylerden bir tanesini geçen ay yaptık. Her iki deneyi de farklı bir yöntemle yapıyoruz. Yığma olan bu binayı ikiye ayırarak bir tarafta ki binayı güçlendirdik. Diğer tarafta ki binayı da test edeceğiz. 


Dolayısıyla bir binadan destek alarak diğer binayı iterek deprem etkilerini uygulamaya çalışacağız. 

Her aşamada da farklı deprem tesirlerini uygulayarak binanın davranışını inceleyeceğiz. Yapısal elemanlarda meydana gelen hasarları deprem yüküne göre burada belirleyip gerekli analizleri yaptıktan sonra çalışmalarımızı tamamlayıp rapor halinde bakanlığımıza sunacağız" dedi. 

Riskli yapıların tespitine ilişkin esasların yığma yapılar ile ilgili bölümünü iyileştirmek üzere yapılan protokol sonucun deneylerin yapıldığını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, bu kapsamda ODTÜ tarafından 2 farklı deprem testi deneyi yapıldığını kaydetti.


 

'RAPORUN SONUÇLARINA GÖRE BAKANLIK MUHTEMELEN REVİZYONA GİDECEK' 


Deney sonucunun çok başarılı geçtiği bilgisini veren Bayer, "Hocalarımızla binanın çatlaklarını tespit ettik. Ama tabii bu deneyin asıl çıktıları deney boyunca binanın birçok yerinde bilgisayar vasıtasıyla elde edilen anlık verilerin daha sonra laboratuar ortamında bilgisayar programı vasıtasıyla analiz edilmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu çalışmalar sonucunda üniversitemiz bakanlığımıza bir rapor teslim edecek. 

Raporun sonuçlarına göre de bakanlığımız muhtemelen revizyona gidecek" şeklinde konuştu.


Çubuk'daki yaklaşık 35 yıllık bir binada gerçekleştirilen deneyde, çeşitli şiddetteki depremde binada meydana gelen hasarlar an ve an kaydedildi. 



Haber Vaktim 


Geri Dön