04 / 05 / 2024

Çubuk'ta deprem etki deneyi yapıldı!

Çubuk'ta deprem etki deneyi yapıldı!

Çevre Bakanlığı ve ODTÜ tarafından geliştirilen "gerçek deprem etki deneyi" gerçekleştirilmeye başladı. Çubuk ilçesindeki 30 yıllık binada gerçekleştirilen deneyde, çeşitli şiddetlerde binada meydana gelen hasar saniye saniye kayıt altına aldı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ODTÜ tarafından, dünyada ve Türkiye'de ikinci kez, boşaltılmış bir bina üzerinde "gerçek deprem etki deneyi" gerçekleştirilmeye başladı.


Ankara'nın Çubuk ilçesindeki 30 yıllık binayı ortadan ikiye bölen ve içerisine deprem deney düzeneği yerleştirilerek yapılan deprem testini, onlarca bilim insanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri izledi. Yetkililer her şiddette binada meydana gelen hasarı saniye saniye kayıt altına almaya başladı.


Yaklaşık 10 saat sürmesi beklenen deneyde, binaya pistonlarla uygulanan deprem kuvvetinin nasıl bir sonuç meydana getireceği araştırılacak. Elde edilen veriler ışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mevcut yönetmelik revize edilecek, yığma binalar gereksiz yere riskli ilan edilmeyecek.  


Proje koordinatörlerinden ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, bakanlıkla yürütülen proje kapsamında yığma binaların deprem anındaki davranışlarını incelediklerini söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, ODTÜ ile yaptıkları protokol kapsamında iki adet yığma binada deprem deneyi gerçekleştirdiklerini anlattı.


Yapılan iki deneyin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Bayer, "İki bina arasında sadece taşıyıcı farkı değil yükleme şekillerinde de farklılık bulunmaktadır. Diğer deney harman tuğla üzerinde inşa edilmiş bir yapı idi. Bu deneyimiz ise düşey delikli bir tuğla üzerine inşa edilmiş yapıdır. Ancak iki deneyi farklı kılan sadece yapı özelliği değil, aynı zamanda yükleme şekilleri de farklıdır. Diğer bina daha küçük olması nedeniyle arkadan itme yöntemiyle teste tabi tutulmuştu. Bu binamız ise uzun ekseni üzerinde ortadan ikiye bölünme sonucunda, her kata yerleştirilen pistonlar vasıtasıyla ortadan ikiye itme kuvvetine maruz kalacak" dedi.


Söz konusu deneyi, ODTÜ Cankuş (Cankurtaran Kuşlar Projesi) ekibi de helikopter kamerayla havadan takip etti.


AA


Geri Dön