Çukurambar İmar Yasa Taslağı'na itiraz edildi!
Bakanlar Kurulu toplantısında bazı bakanlar “ Parsel parsel izin çıkınca, sahiplerine avantaj sağlandığı tepkileri yaşanıyor ve görüntü kirliliği ortaya çıkıyor. Çukurambar buna örnek ” dedi.
Son Bakanlar Kurulu toplantısı, İstanbul’un siluetini bozan binalar ve son yıllarda Ankara Çukurambar’da yaşanan inşaat yoğunluğu nedeniyle ilginç bir oturuma sahne oldu. Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın İmar Yasa Taslağı sunumu sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan “görüntü kirliliği” ve “arsa sahiplerine avantaj” iddiaları nedeniyle itiraz etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uzun süreden beri üzerinde çalıştığı İmar Yasa Taslağı, geçen hafta yapılan Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelmişti. Bakan Erdoğan Bayraktar’ın sunumu sırasında, “inşaat yoğunluğu” ve “inşaat yüksekliği” konusunda bakanlığa verilen yetkileri düzenleyen madde, eleştirilere hedef oldu. Bu kararların, “parsel” olarak değil, “pafta” olarak alınması gerektiği dile getirildi. Bazı bakanlar, bölgesel olarak alınacak kararların, bir kişi ve gruba ayrıcalık yapıldığı iddialarını ve bağlı sakıncaları da ortadan kaldıracağını dile getirdiler. Bakanlar, çoğunlukla AK Partili siyasetçilerin yaşadığı Ankara’nın Çukurambar semtinden örnek verdiler..
PARSEL PARSEL OLMAMALI
Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri, “Tek bir parsele değil, paftaya inşaat yoğunluğu kararı çıkmalı. Parsel parsel izin çıkınca, sahiplerine avantaj sağlandığı tepkileri yaşanıyor ve görüntü kirliliği ortaya çıkıyor. Ankara Çukurambar buna en iyi örnek” dediler. Başbakan Tayyip Erdoğan da, bu eleştirilere hak verdi. Taslağın, yeniden düzenlenmesi ve sonra Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması kararlaştırıldı. Erdoğan daha önce de İstanbul Zeytinburnu’nda şehrin silüetini bozan ikiz kulelere tepki göstererek, “Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. İstanbul’e her geldiğimde binaları sayamam ki, yıldızları saymak mümkün mü? Gözüm kulağım olun, birlikte önleyelim” demişti.
İmar taslağında neler var?
İmar Yasası’nda değişiklik yapan taslakta şu düzenlemeler de yer alıyor:
Kamulaştırması 10 yılda yapılmayan alanlara, ilgili çevre şartları da dikkate alınarak özel mülkiyet kullanımına açılacak şekilde imar hakkı verilecek.
Umumi hizmetlere ayrılan parseller kamuya geçene kadar sahipleri emlak vergisinden muaf olacak. Yapı bulunması halinde kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisinin üçte biri ödenecek.
Güçlendirme, ısı ve su yalıtımı, yangından koruma tedbirleri ve enerji verimliliğini sağlamak üzere yapılan tadilatlar ile bağımsız bölümlerin brüt alanını ve sayısını artırmayan, kullanım amacını, değiştirmeyen tadilatlarda vergi, resim, harç ve ücret alınmayacak.
İmar planlarında talep halinde özel mezarlık alanı ayrılabilecek. Bu alanların özel mülkiyete tabi kısımları, hak sahibince özel mezarlık yapılarak işletilebilecek.
Hürriyet/Nuray Babacan