30 / 04 / 2024

Çukurova’da inşaat tasarımları modernleşiyor!

Çukurova’da inşaat tasarımları modernleşiyor!

Çukurova Bölgesi’nde inşaat sektörü son 10 yılda hızlı bir gelişim sürecine girdi. Bölgede her geçen gün konut ve ofis inşaat sayısı giderek artıyor. İnşaat sektöründe yaşanan hızlı gelişim, mimari tasarımlarda da etkisini gösteriyor...




Çukurova Bölgesi’nde inşaat sektörü son 10 yılda hızlı bir gelişim sürecine girdi. Bölgede her geçen gün konut ve ofis inşaat sayısı giderek artıyor. Bu artış, bölgede yapılan gerek mimari tasarımların gerekse mekân içi dekorasyonların gelişimini de beraberinde getirdi. Her yapılan inşaatta bir öncekinin tekrarına düşülmemesi, daha iyinin, daha farklının yapılma isteği modern ve nitelikli yapıların oluşmasını sağladı. Bölgede artık tasarımlarda standart kullanımlar tercih edilmiyor. Akıllı binalar öne çıkmaya başladı. Bina içlerinde aile bireylerinin her türlü konforu düşünülürken, bina dışında da özellikle çocukların daha çok ve daha güvenli zaman geçirebileceği sosyal alanların oluşturulmasına özen gösteriliyor. Teknolojinin yakından takip edilmesi ve daha modern malzeme kullanımının artmasıyla birlikte bölgede estetik özelliği fazla, tasarımı güzel binalar oluşmaya başladı.


Binaların dış estetiğinin yanı sıra iç dekorasyonları da giderek önem taşımaya başladı. Günümüzde bölgede yapılan yeni binaların iç bölümlerinin de hep bir adım önde olması ve pazarlamada kolaylık sağlaması nedeniyle, farklılık oluşturulması adına iç mimarlar tarafından dekore edilmesine büyük özen gösteriliyor. Son dönemlerde bina içlerinde öne çıkan dekorasyon malzemesi ise duvar kâğıtları. Uzun süredir ilgi kaybeden duvar kâğıtları son birkaç yıldır dekoratif amaçlarla bölgedeki dairelerin duvarlarını yeniden süslemeye başladı. Aynı şekilde daha keyifli tasarımlar oluşturmak adına duvarların açıklı koyulu farklı renklerde boyanması da sık rastlanan tasarımlar arasında yer alıyor. 


Öte yandan, dekorasyonun önemli malzemeleri arasında yer alan mobilya seçimleri de klasikten daha avangard modellere doğru kaymaya başladı. Modern anlayışın minimalist çizgilerle birleştirildiği, klasik mobilyanın sadeleştirilmiş, sanatsal detaylarla süslenmiş, hafif ve abartısız oymalarla sadece bir objenin, ürünün herhangi bir yerinin temsil edildiği bir çizgiye sahip mobilya grupları tercih edilir oldu. Örneğin, yatak odası takımlarında kulplar yerine gül oymaları konularak sanat ve sadelik bir arada kullanılmaya başlandı.


Konut tasarımları bir adım önde


Bölgede ağırlıklı olarak konut inşaatlarının yapılması nedeniyle konut tasarımları ofis tasarımlarının bir adım önüne geçti. Özellikle Mersin’de ticari alanların henüz planlarda belirlenmemesi nedeniyle ticari alan inşaatları oldukça az sayıda. Son 2-3 yıldır azar azar da olsa başlayan iş merkezi inşaatları ofis tasarımlarında da bir hareketlilik başlattı. Ofis tasarımlarında ağırlıklı sade ve yalın çizgiler öne çıkıyor. Minimalist, karmaşadan uzak, fonksiyonel tasarımlar tercih ediliyor. Aynı şekilde dekorasyonda da göz yormayan, sade çizgiler hâkim. Çalışanların bulundukları ortamda kendilerini daha rahat hissetmeleri için konfora yönelik ürünlerin satışı giderek artıyor. Son zamanlarda ofis mobilyalarında fileli koltuk grupları öne çıkıyor.


Konutta uzmanlaşan Çukurova’nın iş merkezi inşaatlarında henüz istenilen seviyelere ulaştığı söylenemez. Ofis içindeki metrekarelerden peyzaj çalışmalarına kadar pek çok alanda eksikler var. Çalışma ortamlarında solunan havanın ve beraberinde verimin artması adına özellikle Marmara Bölgesi’nde yüksek tavanlı iş merkezleri ön plana çıkarken, bölgede halen basık tavanlı ofisler inşa ediliyor. Ayrıca yine Marmara Bölgesi’nde giderek artan çevre dostu iş merkezleri, binalar da henüz Çukurova Bölgesi’nde tam olarak yerleşmiş değil. Artık binalar gün ışığından ne kadar faydalanılabildiği, çevreye ne kadar katkı sağladığı ile öne çıkıyor. Ancak önümüzdeki süreçte ticari alanların daha çok artmasıyla birlikte konutta olduğu gibi ticari alan inşaatlarının ve beraberinde tasarımlarının da hızla artması ve zenginleşmesi bekleniyor.


Adana mobilyada iddialı


Mersin inşaat sektöründeki iddiasını korurken,  Adana  ise tasarımın en önemli unsurları arasında yer alan mobilyada oldukça iddialı. Türkiye’nin 5’inci mobilya kenti olan Adana’nın hedefi 2023’te ilk üçe adını yazdırmak.

10 yıl sonra ‘mobilya şehri’ olarak anılmak isteyen Adana, özellikle Ortadoğu’nun mobilya merkezi olmaya aday. Türkiye’nin mobilya ihtiyacının yüzde 10’nunu karşılayan ve üretiminin yüzde 35’ini ihraç eden kentte mobilya sektöründe 5 bine yakın üretici faaliyet gösterirken, yaklaşık 20 bin kişi istihdam ediliyor. Adana’da seri üretimden çok el işçiliği isteyen klasik mobilya üretimi yapıldığı için üretim kapasitesi çok yüksek değil. Ancak son dönemlerde Adana’da klasik mobilya dışında modern ve avangard mobilya üretimi de artıyor. Mobilya aksesuarları üretiminde de iddialı olan Adana’da, ev ve ofis tasarımı için gerekli olan bütün aksesuar ve sunta, MDF, parke gibi çeşitlerin üretimi de gerçekleştiriliyor.


Mobilya ihracatı 40 milyon dolar


Mobilya sektöründe ihracatı ortalama 40 milyon dolar olan Adana, bu rakamı 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Adana’nın hedef pazarı ise komşusu Ortadoğu. Ancak bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle ihracatçılar yeni pazar arayışında.


Adana’da mobilya sektörünün en büyük eksiklerinden biri ise Ar-Ge ve tasarım. Firmalar Ar-Ge ve tasarıma yeteri kadar önem vermedikleri için markalaşma konusunda yeterli başarıyı gösteremiyor. Adana, Türkiye’nin mobilya iskeleti üretiminin büyük bir bölümünü gerçekleştirse de marka çıkaramadığı için adını duyuramıyor. Sektör temsilcileri ise tasarım ve Ar-Ge olmadan sektörün gelişme gösteremeyeceğini ifade ederken, firmaların belirli bir vizyon belirleyerek bu alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini vurguluyor.



Kobiden

 


Geri Dön