23 / 11 / 2024
fuzul

Çukurova'daki Kanal işgaline son verilmesi için talimat verildi!

Çukurova'daki Kanal işgaline son verilmesi için talimat verildi!

Adana Valisi Mustafa Büyük, kanaldaki işgale son verilmesi için talimat verdi. Mahkemede bu yönde karar aldı ama DSİ, Çukurova Belediyesi, ASKİ ve TEDAŞ kılını dahi kıpırdatmadı.




Dsi'ye ait sulama kanalının Beyazevler Mahallesi bölümünde yaşanan işgallere son verilmesini isteyen  Adana  Valisi Mustafa Büyük, zaman geçirilmeden bu yapıların yıkılması talimatını verdi. Konunun görüşüldüğü mahkeme de sulama kanalı üzerinde bulunan işgal yapıların yıkılması yönünde karar verdi. Ancak ne hikmetse DSİ, Çukurova Belediyesi, ASKİ ve TEDAŞ mahkeme kararını uygulamaktan kaçındı. Bu durum kamuoyunda çeşitli söylentilere neden oldu. 


ÇUKUROVA'NIN CAN DAMARI 

Çukurova'nın can damarı konumundaki DSİ'ye ait sulama kanalları 1969-1974 yılları arasında yapıldı. Kanalın çevresindeki alanlar kamulaştırılırken, kanal bölgesinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmedi. Yapılaşmanın yasak olmasına rağmen Beyazevler Mahallesi'ndeki kanalın kenarında çok sayıda işletme kuruldu. Mekan sahipleri, daha çok müşteri çekmek adına kanal üstüne köprü yapmaktan kaçınmadı. Çoğu işletme bu köprülere kilidi olan kapı bile koydu. 


İŞGALE GÖZ YUMULDU 

DSİ ve yerel yönetimler, yıllarca bu işgallere göz yumdu. Kaçak yapılara ASKİ su, TEDAŞ ise elektrik vererek işgali meşrulaştırdı. 2010 yılında DSİ bir komisyon kurarak bu işgalleri incelemeye aldı. Yapılan araştırma sonunda Baraj Müzikhol, Pembe Köşk, Mekan Cafe, Kebapçı İbo, Star Halı Saha, Şirin Müzikhol, Nadir Büfe, Uluçay Müzikhol, Baran Türkü Evi, Cafe Greenpeace Pamuk Müzikhol'ün işgale neden belirlendi. DSİ, işgallerin kaldırılması konusunu yargıya taşıdı. 


KONUYU YARGITAY'A TAŞIDI

Bina yapma, arsa olarak kullanma veya TS1 ana kanalı üzerine köprü yapma suretiyle işgale neden olan 11 işletme hakkında dava açıldı. Mahkeme yapılan işgallerin sonlandırılmasını isteyerek yıkım kararı verdi. Bu işletmelerden Cafe Greenpeace ile Pamuk Müzikhol konuyu Yargıtay'a taşıdı. Adana Valisi Mustafa Büyük'ün işgallerin yıkımı konusunda ilgili kurumlara talimat verdiği haberi SABAH GÜNEY manşetine taşıdı. Ancak aradan uzun bir süre geçmesine rağmen beklenen olmadı. 


MAHKEME KARARINA UYULMADI

Başta DSİ 6. Bölge Müdürlüğü olmak üzere Çukurova Belediyesi, ASKİ ve TEDAŞ gibi kurumlar, mahkemenin 'yıkım' kararını yerine getirmekten kaçındılar. Kurumların bu sorumsuzluğu kamuoyunda farklı algılandı. Mahkeme kararına rağmen işgalleri yıkmayan kurumların yöneticileri hakkında derhal soruşturma açılması gerektiğini belirten vatandaşlar, "Mahkeme kararını verdikten bir ay içerisinde yıkım sürecinin başlatılması lazım ancak bu kurumların hiç biri kılını dahi kıpırdatmadı. Bunun gerekçesini gerçekten çok merak ediyo

ruz" dediler.


Sabah Güney



Geri Dön