23 / 12 / 2024

Ayasofya’nın statüsünün değişmesi için talimat verildi!

Ayasofya’nın statüsünün değişmesi için talimat verildi!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 1934 yılında Danıştay kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya da gündeme geldi. Erdoğan’ın bu konuda “Ayasofya’da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna ancak ve ancak aziz milletimiz karar verir” değerlendirmesinde bulundu. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait olan ve İstanbul’un fethinin sembolü niteliğine sahip Ayasofya’nın 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürüldüğünü hatırlattı. Erdoğan, kurmaylarına “Ayasofya için bir çalışma yapın, değerlendirip konuşalım” talimatında bulundu.

ÇOK HASSAS OLUN, İYİ ARAŞTIRIN

Erdoğan, “Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilmeye devam edilebilir. Sultanahmet’te olduğu gibi. Buna milletimiz karar vermeli” değerlendirmesini yaptı. Erdoğan toplantıda, “Bu konuda çok hassas olun” talimatını da vererek, acele edilmemesini, konunun iyi araştırılmasını talep etti. Toplantıda ayrıca, Ayasofya’da Fetih Süresi okunmasının tüm partilerden büyük ilgi gördüğüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SEÇİM BARAJI İÇİN KOMİSYON

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre; Siyasi Partiler Yasası ve seçim düzenlemeleri de toplantıda gündeme getirildi. Erdoğan, “Bir çalışma yapalım, sonra bu çalışmayı değerlendiririz” diye konuşurken AK Parti bu amaçla hemen komisyon kurdu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajının düşürülmesi önerisi gündeme gelirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 10 seçim barajının sıfıra indirilmesi ile ilgili de öneri yaptığı hatırlatıldı. Muhalefetin de olumlu yaklaştığı bu konuda yeniden bir çalışma yapılabileceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

VEKİL TRANSFERİNE KARŞI ÇALIŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ayrıca milletvekili transferini kısıtlayacak yeni çalışma ile ilgili de bilgi verildi. Avrupa modelleri incelenip gerçekleşen çalışmalara göre, partisinden ayrılan, tekrar dönemeyecek ve bağımsız kalabilecek. Transfer milletvekili ile grup kurulamayacak. Toplantıda kurmaylar, Avrupa’da transfer edilen vekillerle grup kurulamadığını, seçimle gelenlerle kurulabildiğini anlattı. Erdoğan da, “Biz siyasi ahlak ile ilgiliyiz. Bu çalışma yapılırken bu konuda hassas olun” diye konuştu.

KARİYE ÖRNEĞİ

Toplantıda Danıştay’ın, 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevirilen İstanbul’da bulunan Kariye Camisi’yle ilgili geçtiğimiz yıl aldığı karar kapsamında gündeme geldi. Danıştay kararı ile Kariye Camisi’nin Osmanlı döneminde özel hukuk hükümleri kapsamında vakfedildiği, mazbut Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait hayrat taşınmazlardan olduğu açıklandı. Hayrat taşınmazların, vakfın belirlediği kullanım şekli dışında bir kullanım amacına tahsis edilemeyeceği kaydedilerek “Bu vakıfların devletin koruması altında olması, devletin istediği zaman ve istediği şekilde vakıf malları üzerinde tasarrufta bulunması anlamına gelmez” ifadeleri kullanıldı. Kariye’nin yeniden cami olmasının önünü açan kararın, tartışma konusu olan Ayasofya için emsal olabileceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. AK Parti Grup Başkanvekilleri, hukukçu milletvekilleri ile bu kararı da göz önünde bulundurarak bir formül arayacak.


Geri Dön