Ekonomi

Cumhurbaşkanı detayları açıkladı! İşte öğrencilere verilecek desteğin şartları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilere başarı desteği verileceği açıkladı. Başarılı olan öğrenciler asgari ücrete göre başarı desteği alabilme hakkına sahip. ‘Başarı Teşvik Programı’ ile öğrencilerin eğitim masraflarına destek verilecek. İşte şartları...5500 TL öğrenci yardımı nasıl alınır sorusu merak ediliyor

5500 TL yardım başvurusu nasıl yapılır? İlkokul, lise, üniversite öğrencilerine yardım yapılacak. 5500 TL öğrenci yardımı nasıl alınır sorusu merak ediliyor. Milyonlarca ilkokul, lise ve üniversite öğrencisi, devletin sağladığı ‘Başarı Teşvik Programı’ ile rahatlayacak. Başarılı olan öğrencilere destek verilecek.

5550 TL ÖĞRENCİ YARDIMI NASIL ALINIR?
Başarı Teşvik Programı’nın detayları netleşti. Program kapsamında, ilk ve ortaöğretim öğrencileri ile yüksek öğretim öğrencilerinin alacağı ücret arasında farklılık olacak.

Öğrenci destekten faydalanmak için çocuğun ailesinin sosyal yardım alması gerekecek. Çocukların devlet okulunda okuması şartı da getirildi. Özel okullarda okuyan çocuklar bu destekten faydalanamayacak.

‘Başarı Teşvik Programı’ adı verilen teşvikte öğrencilerin sınıflarında dereceye girmesi şartı aranacak. Not ortalaması ile ilgili bir detay sunulmadı ancak başarı şartının ilerleyen günlerde açıklanması bekleniyor.

5500 TL YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yardım için herhangi bir başvuru ekranını açıklanması beklenmiyor. MEB veya YÖK tarafından yapılacak tespitlerle başarılı olan öğrencilere ödeme yapılacağı tahmin ediliyor. Başvuru süreciyle ilgili detaylar yönetmeliğin çıkmasıyla belli olacak.

KİME NE KADAR ÖDENECEK?
Sosyal yardım alan ailelerin çocuklarının alacağı ödeme kapsamında, sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerine net asgari ücretin yüzde 60’ı ödenecek.

2022 net asgari ücret 5.500 TL olarak belirlenmiş durumda. Bu durumda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 3.3300 TL ödeme alacak. Ancak asgari ücretin yenileneceği düşünülürse öğrenciler için hesap baştan yapılacak.

Örneğin, asgari ücret 8.000 TL olursa, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine 4.800 TL yardım yapılacak.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE 5500 TL
5500 TL tutarındaki asgari ücret yardımını sadece üniversite öğrencileri alabilecek. Yükseköğretim öğrencilerine net asgari ücret verilecek ve ödemeler dönem arasında yapılacak.

Dört yıllık örgün eğitim kurumlarını kazanan öğrencilere her ay 100 lira destek sağlanacak.

Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunu öğrenciler ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına giderek iş hayatına atılacak gençler de net asgari ücrete orantılı destek alabilecek.

5500 TL öğrenci desteğinin detaylarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklaması bekleniyor.