07 / 05 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi kurmayları ile bir araya geldi! Konu MİR Kart..

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi kurmayları ile bir araya geldi! Konu MİR Kart..

Recep Tayyip Erdoğan bugün Vahdettin Köşkü’nde ekonomi kurmaylarıyla bir araya geldi. Cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada toplantının konusunun MİR Kart ve Mir sistemi olacağı açıklandı.



MİR SİSTEMİ NEDİR? NİÇİN GÜNDEMDE ?

Mir sistemi nedir? Mir sistemi hangi ülkelerde geçerli? Türkiye'de hangi bankalar Mir sistemini kullanıyor?

Rusya- Ukrayna savaşının ardından, Visa ve Master Card ödeme yöntemleri ülkede kullanımını durdurdu. Aynı ay içerisinde 7 Rus bankası Swift’de işleme kapatıldı.

Mir sistemi, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard harici bir alternatif olarak geliştirilmişti.

Bu tür hamleler peş peşe gelirken, MİR ödeme sisteminin kullanımı birçok ülkede yaygınlaşmaya başladı. Rus menşeli MİR, birçok ülkede karşılıklı ekonomik bağları güçlendirmek için kabul görmeye başladı.

Mir sistemi için birçok Türk bankası da 2019 Mayıs ayından itibaren bu kartların Türkiye'de de işlem görmesine izin veriyor.

Hangi bankalar bu işlemlere izin veriyor? İlk olarak Ziraat Bankası bu uygulamayı başlatmıştı. Ardından Vakıfbank, Halk Bankası, İş Bankası ve Denizbank da Mir logolu kartları kullanımına izin veren bankalardan.

 MİR KART SAHİPLERİ HANGİ İŞLEMLERİ YAPABİLİYORLAR?

Mir kart müşterileri Türkiye'deki anlaşmalı bankalardan para çekebiliyorlar ve pos cihazı üzerinden kartla ödeme yapabiliyorlar.

Nakit işlemlerde TL-Ruble dönüşümü aslına göre yapılabiliyor.

Mir kart sahipleri Dolar ve Euro ile herhangi bir işlem yapamıyor

Rusya Merkez Bankası, Mir kartlarının kabul edildiği ülke sayısını 2025 yılında 20'ye 2030 yılında ise 35'e çıkarmayı hedefliyor.

Rusya’yı hiçbir yaptırım yıkamıyor! ABD’nin yeni kararı oyunu tersine çevirebilecek mi?

Rus rublesi ayın en yüksek seviyesinden işlem görüyor! Yükselişte olan rublede son durum ne?1 Rus rublesi kaç TL?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Mir kart açıklaması


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön