28 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ucube binalardan kurtulalım!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ucube binalardan kurtulalım!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Doğup büyüdüğüm mahalledeki nişan taşları yerinde şimdi hiçbir sanatsal değeri olmayan ucube binalar var. Gelin buraları yıkalım' dedi..



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Topkapı Müzesi'nin restorasyonu tamamlanan bölümlerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu tarihi mekânı korumak bizim için tarihi bir sorumluluktur, vecibedir” dedi. Topkapı Sarayı ve benzeri eserlerin gençlere özgüven sağlayacak eserler olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: “Yani ecdadıyla kendisini aşağılamayacak, tam aksine ecdadıyla bir özgüven kazanarak geleceğe bakacak, bu mekânda 400 yıl boyunca sadece Osmanlı İmparatorluğunun değil onunla birlikte tüm bölgenin dünyanın çok önemli bir bölümünün yönetildiğini bilmeleri dahi gençlerimizin ufkunu açacaktır, vizyonunu genişletecektir. Tarihi kim bilir hangi saiklerle yazılmış kitaplardan okumak, yalan yanlış televizyon dizilerinden, sinema filmlerinden öğrenmek başkadır, burayı bizzat o havayı teneffüs ederek görmek çok daha başkadır.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğup büyüdüğü mahallenin nişan taşlarıyla dolu olduğunu belirterek, “Ama şimdi o nişan taşları yerinde artık hiçbir sanatsal değeri olmayan ucube binalar var. Buralar yeniden nasıl meydana çıkarılabilir? Belediye başkanı arkadaşlarımızla onu konuşuyoruz. Tek tek görüşün anlaşın buraları yıkalım ve hiç olmazsa bütünüyle aynen yakalayamazsak bile ona yakın buradaki o eserleri ortaya koyalım diyoruz” diye konuştu. 


AHIR OLARAK KULLANDILAR

Tarihi ve kültürel değer taşıyan yapılara geçmişte aynı özenin gösterilmediğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Burada öyle yerler var ki maalesef üzülerek söylemek durumundayım buraları hep ahır olarak kullandılar ve oraları bizzat geldim, gördüm. Ancak yeni yeni buraları yeni kuşaklara kazandırıyoruz. Bunun için biz Başbakanlığımız döneminde olduğu gibi bundan sonra da tarihimize ve ecdadımıza ait eserlerin yurtiçinde ve dışında sahiplenilmesi, tamiri ve ayağa kaldırılması konusundaki çalışmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.”


Vahdettin Köşkü'ne ilişkin eleştirilere de değinen Erdoğan, “Bu eserleri ayağa kaldırmaktan rahatsız olanlar maalesef bakıyorsunuz ki güya düşünce adamı, yazıyor, çiziyor ve bunları eleştirmeye, bunun arasına da her türlü hakareti sıkıştırmaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki; nerede hangi eserler varsa bunları bugüne kazandıracağız. Buradan ama Cumhurbaşkanı istifade eder ama Başbakan istifa eder veya da değişik kurumlarımız istifade eder. 5 bine yakın eser, Türkiye genelinde hamdolsun bugüne kazandırılmıştır” dedi.

Geçmişini bilmeyen ve geçmişine sahip çıkmayanların geleceklerini inşa edemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, “Biz geleceğin inşasıyla bir defa görevliyiz. Bu şuuru, bu anlayışı 7'den 70'e tüm insanlarımıza kazandırmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu. 


RESTORE EDİLEN BÖLÜMLERİ AÇTI


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topkapı Sarayı'nda restore edilen Zülüflü Baltacılar Ocağı, Harem Hünkar Sofası ve Müzik Odası, Kara Ağalar Mescidi ve Harem Kadınlar Mescidi'nin açılışını yaptı. Zülüflü Baltacılar Koğuşu'nda düzenlenen törende konuşan Erdoğan, “Sofa Mescidi, müzenin açık olduğu saatlerde vakit ve cuma namazlarında hizmet verecek” dedi.


Türkiye


Geri Dön