Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Berat Albayrak çıkışı: Çok çaba sarf etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’nde 'Karadeniz'de keşfedilen gazın ne zaman kullanıma gireceğini' açıkladı. Erdoğan konuşmasında eski bakan Berat Albayrak hakkında dikkat çeken bir açıklama yaptı. Erdoğan, yerli Karadeniz gazının 2023’te hizmete açılacağını ifade etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar Türkiye'nin en büyük doğal gaz keşfi olan Karadeniz gazıyla ilgili kritik bir safhaya daha ulaşıldığını açıkladı. 

Erdoğan, yerli Karadeniz gazının 2023’te hizmete açılacağını ifade etti. Erdoğan, konuşmasında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden aldığı sürpriz bir kararla istifa eden eski bakan Berat Albayrak hakkında da açıklamalar yaptı.

Erdoğan, gazın keşif sürecinde Berat Albayrak'ın büyük çaba sarf ettiğini ifade etti.

Erdoğan şöyle konuştu:

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanımız Berat Albayrak ile halefi Fatih Dönmez kardeşimiz bu süreçte gerçekten büyük bir gayret sarf ettiler. Bölgede yaşanan son gelişmeler, Türkiye’nin bu Karadeniz’de yaptığı keşfin önemini daha da artırmıştır. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan sıcak çatışmalarla birlikte tüm dünyada petrol ve gaz fiyatları tarihi zirvelerine ulaştı. Sadece gaz ithal eden ülkeler değil. Bu fahiş fiyat artışlarından hidro karbon üreticisi ülkeler de olumsuz etkilendi. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Amerika’da fiyatlar kimi eyaletlerde üç katına varan oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyonlara da yansımış, gelişmiş ülkelerde son 40 yılın en yüksek seviyelerine çıkmıştır. Şu an küresel ekonominin temel sorunu sürdürülebilir ve güvenilir bir şekilde enerji arzını sağlamak ile enflasyonu dizginlemektedir. Biz de ülke olarak fiyatların küresel ölçekte bu denli arttığı bir dönemde vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık. Konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 75’e varan düzeyde sübvansiyon sağladık halen de belli bir oranda sübvansiyona devam ediyoruz. Ayrıca küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Enerjide bir taraftan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken bir taraftan da ülkemizin potansiyelini tam manasıyla ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Yakın çevresi zengin hidro karbon kaynaklarıyla dolu bir ülke olarak altına bakılmadık taş, deşmedik yer bırakmamakta kararlıyız.

DÖRDÜNCÜ SONDAJ GEMİSİNİN ADI “ABDÜLHAMİD HAN” 

Daha önce kiralama veya benzer yöntemlerle yürüttüğümüz arama sondaj çalışmalarını kendi imkanlarımızla sürdürmeye karar verdik. Bu amaçla şimdiye kadar 3 adet sondaj gemisiyle 2 adet sismik araştırma gemimizi envanterimize kattık. Sondaj gemilerimizi son dönemde attığımız bir adımla dörde çıkarttık. Böylece kendi sondaj filosuna sahip sayılı ülkelerinden biri haline geldik. Mevcutla yetinmiyoruz yeni gemilerle filomuzun gücüne güç katmaya devam ediyoruz. Bir süre önce yeni nesil teknolojiye sahip bu dördünce gemimizle filomuzu çok güçlü hale getirdik. Dördüncü sondaj gemimizin adını bu bölgede Sultan Abdülhamid yapmış olduğu çalışmalarla bir döneme ismini vermiş. Bu geminin adını Abdülhamid Han olarak belirlediğimizi açıklayalım. Şu anda Mersin Taşucu Liman’ında sondaj öncesi teknik hazırlıkları yapılıyor. Bu gemimizin de çalışmaya başlamasıyla çalışmaları çok daha hızlı, verimli ve çok daha etkin bir biçimde gerçekleştireceğiz.

 

Çiftçilere ucuz tohum şoku! Sahtekarlık böyle ortaya çıktı

TMO'dan buğday fiyatlarına 1 lira zam açıklaması: Herkesin bilmesi gerekiyor

Aşırı artan ev fiyatları vatandaşı çıldırttı! Kiracı zam isteyen ev sahibini öldürdü

Doların yükselişi Türk şirketlerinin değerini düşürdü! O şirketi BAE satın almaya karar verdi

Otomobil klima açıkken mi yoksa pencere açıkken mi daha çok yakar! İşte merak edilen sorunun cevabı

Almanya'da asgari ücrete yüzde 22 zam geldi! Zam sonrası 40 saat çalışan işçi ayda 37 bin 800 lira kazanacak

Üç büyükşehirde en çok satılan ikinci el araç markası belli oldu! En az 300 bin liraya alıcı buluyor

TOKİ'den 1,5 milyon liraya 3+1 525 bin liraya 2+1 konut satışları başladı! İhale tarihleri açıklandı

Asgari ücrete Temmuz'da yapılacak zam miktarı hesaplandı! En yüksek artış kaç lira olacak?

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde ayçiçek yağına 70 liralık indirim! 11 Haziran fiyat listesi

Citroen'in en ucuz otomobili Ami Türkiye'de satışa çıktı! İşte 11 Haziran fiyat listesi

KİPTAŞ'tan İstanbul'a çılgın konut projesi duyurusu: Kiralık ve satılık ev sorununu kökten çözecek!