01 / 05 / 2024

Cumhuriyet Müzesi yenileniyor!

Cumhuriyet Müzesi yenileniyor!

Karataş'taki bir süre önce çatısı akan, tavanı çöken ve duvar sıvaları dökülen İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi, yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. Müzedeki eserler ise dağıtıldı...




İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarının 4 Temmuz 2017'ye kadar tamamlanacağı bildirildi. Karataş'taki bir süre önce çatısı akan, tavanı çöken ve duvar sıvaları dökülen 200 yıllık müze binası, yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. Müzedeki eserler ise dağıtıldı. 


Onarım izni verildi 


Açık olduğu dönemde çok sayıda öğrencinin ziyaret ettiği müze binası için 23 Kasım 2011'de Koruma Kurulu'nca onarım ve restorasyon izni verildi. Ancak yağmurlar nedeniyle her geçen gün yıkılma tehlikesi artan müze binasının onarımı bir türlü başlamadı. Müze görevlileri, binlerce film, kitap ve belgeyi kolilere doldurarak korumaya çalıştı.  İzmir  Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, müzenin restorasyonu için ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma restorasyon çalışmalarına başladı. Müzenin önce akan çatısı onarıldı. İç ve dış ahşap bölümleri de dahil olmak üzere her tarafında onarım çalışmaları hızla sürüyor. Çalışmaların 4 Temmuz 2017'ye kadar tamamlanacağı belirtildi.



Yeni Asır


Geri Dön