28 / 04 / 2024

Cumhuriyetin 100’üncü yılında tarım yeniden başrolde olacak!

Cumhuriyetin 100’üncü yılında tarım yeniden başrolde olacak!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ilk kadın yönetim kurulu üyesi olan Işınsu Kestelli, tarımın yeniden yıldız olacağını belirterek, “Değişen dünya düzeni, artan nüfus ve talep Cumhuriyetin 100’üncü yılında tarımı yeniden zirveye taşıyacak” dedi.



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, İzmir’deki Oda ve Borsalar olarak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri alanında önemli iş birliklerine ve ortaklıklara imza attıklarını söyledi.

Bloomberght.com’dan Olcay Büyüktaş’ın haberine göre, TOBB bünyesinde bu projeleri hayata geçirerek Türk tarımını küresel alanda daha rekabetçi bir hale getireceklerini belirten Işınsu Kestelli, “Cumhuriyetin kurulup gelişmesinde tarım lokomotif sektördü. Değişen dünya düzeni, artan nüfus ve talep Cumhuriyetin 100’üncü yılında tarımı yeniden başrole taşıyacak. Ve tarım en stratejik sektörlerin başında olacak.Bu alanda söyleyecek çok sözümüz, yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında tarım yeniden başrolde olacak!
 

TARLADA KADIN TİCARETTE ERKEK VAR

Tarımla ilgili meslek gruplarının ağırlıklı olarak erkek egemen sektörler olduğunu ifade eden Kestelli, “Tarım sektörü genelinde tarlada kadınları çalışırken görüyoruz. İşin ticaretine gelindiğinde ise karşınıza erkekler çıkıyor. Kadın şirket kurucusu ya da ortağına pek rastlamıyoruz. Ancak bu durum yavaş yavaş değişecek. Kadınları bu alana yavaş da olsa sokmalıyız. Bu bir iltimas tanıma durumu değil, sadece yüzyılların birikimi olan dengesizlikleri ortadan kaldırarak herkesin yarışa eşit şartlarda başlamasını sağlamaktır” dedi.

SADECE YASA ÇIKARMAK YETMİYOR

Kestelli, Toplum olarak önce eşitliği özümsememiz gerektiğine vurgu yaparak, “Eğitimde eşitliği sağlamamız lazım. Ondan sonra yasal çözümler üretmemiz lazım. Yoksa çıkan her yasa sorunların çözümünde yetersiz kalmayı sürdürür. TOBB’da ilk kadın üye olmak büyük bir gurur ama aynı zamanda da bunun omuzlarımda büyük bir sorumluluk olduğunun da farkındayım. Ben hem İzmir’in hem Türkiye’nin hem de tarımın ve tarıma dayalı ticaretin sesi olmaya gayret edeceğim. 21 milyon kadının evde oturduğu bir ülkenin istediği hızda koşması biraz zor. Türkiye olarak kadınların iş gücüne katılımında Güney Kore’yi yakalamış olsak, dünyanın en büyük ekonomileri arasında 7-8 basamak yukarı çıkmamız işten bile değil” ifadesini kullandı.



 


 


Geri Dön