29 / 04 / 2024

Cüneyd Zapsu: Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinde bir azalma yok!

Cüneyd Zapsu: Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinde bir azalma yok!

Cüneyd Zapsu Danışmanlık Başkanı Cüneyd Zapsu: "Yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelik ilgisinde bir azalma yok. Tahmin ediyorum herkes seçimleri bekliyor. Seçimlerden sonra çok büyük beklenti var" dedi...



Cüneyd Zapsu Danışmanlık Başkanı Cüneyd Zapsu, yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelik ilgisinde bir azalma olmadığını belirterek, "Tahmin ediyorum herkes seçimleri bekliyor. Seçimlerden sonra çok büyük beklenti var. Şu anda Türkiye'ye milyar doların üstünde yatırım planlayan şirketler bekliyor" dedi.


Cüneyd Zapsu, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, son yaşanan küresel ve ülke içi gelişmelerin ardından yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelik ilgisinde şu an için bir azalma olmadığını ifade etti.


Seçimlerden sonra bilhassa direkt yatırımcının kafasındaki soru işaretlerinin bir parça dağılmasını ve işlerin her zaman olduğu gibi sürmesini ümit ettiğini dile getiren Zapsu, "Kısa vadeli yatırımcılar çekilir. Bu gayet açık. Bunun lamı cimi yok. Onlar 'Ne oluyoruz?' diye çekilebilir. Ama zaten bizim hakiki ihtiyacımız olan direkt yatırımcıdır. Orada şu anda bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum. İnşallah seçimler öyle ya da böyle kuvvetli bir istikrarı tekrar geriye getirir" diye konuştu.


Zapsu, Türkiye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin yabancı yatırımcılar tarafından yöneltilen sorulara, "Merak etmeyin, Türkiye'nin temelleri çok güçlü. Bu bir iç siyasi meseledir ve gelip geçicidir. Değişen bir şey olmayacak. Aynen devam. Tam tersi, şu anda büyük bir fırsat zamanıdır" şeklinde cevap verdiğini söyledi.


Herkesin 'Ne oluyoruz?' deyip korkup çekindiği bir zamanda yatırım için girmenin fırsat olduğunu vurgulayan Zapsu, kendisinin danışmanlık yaptığı uluslararası şirketlerin de hepsinin bunun böyle olduğu kanaatini taşıdığını ve bir geri adım atmak değil, "Peki, hadi bakalım, neredeymiş bu fırsat" dediklerini aktardı.


Zapsu, son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili açıklamalarına yönelik ise şunları kaydetti: 


"Kamu pek farkında değil ama kredi derecelendirmeler çok çok önemli. Çünkü yabancı yatırımcının, bilhassa yabancı büyük fonların para kullanma yönetmelikleri var ve o yönetmelikler bir takım kredi derecelendirme notlarına göre o ülkelere para yatırabiliyorlar ya da yatıramıyorlar. Yani kendileri yatırmak isteseler dahi yatıramıyorlar.  O yüzden bunlar çok önemli. Ama şu ana kadar bir sıkıntı olduğunu zannetmiyorum. Tahmin ediyorum herkes seçimleri bekliyor. Seçimlerden sonra çok büyük beklenti var."


Cüneyd Zapsu, şu anda Türkiye'ye milyar doların üstünde yatırım planlayan şirketlerin beklediğini de sözlerine ekledi.


 


- "Türkiye büyük bir ülke ve yeniden bir yatırım iklimi oluşacaktır"


 


Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise seçim dönemine girilmesi dolayısıyla 2014 yılının böyle geçeceğinin önceki yıllarda konuşulduğunu belirterek, "2014 yılı mart ayından 2015 yılının ilk yarısına kadar Türkiye 3 tane seçim geçirecek. Bunların kolay geçmeyeceği herkes tarafından bilinen bir gerçekti. Onun için yaşananlara çok fazla sürpriz gözüyle bakmamak lazım. Türkiye büyük bir ülke ve yeniden bir yatırım iklimi oluşacaktır" diye konuştu.


AA


Geri Dön