27 / 12 / 2024

Cüneyt Zeytinci: Kentsel dönüşüm yasası yeniden düzenlenmeli!

Cüneyt Zeytinci: Kentsel dönüşüm yasası yeniden düzenlenmeli!

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, "Türkiye’de maalesef kentsel dönüşüm kentsel rant paylaşımı aşamasına geldi. Kentsel dönüşüm değil, kentsel bölüşüm söz konusu. Bu yasa yeniden düzenlenmeli” dedi.



Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, Dokuz Eylül Üniversitesi ile müze konusunda görüştüklerini, 70 mimarlık öğrencisinin müze için proje hazırlayacağını ve projenin Denizli kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.



Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, 12. Dönem Olağan Genel Kurulu, adaylığı ve projeleri hakkında bilgi verdi. Zeytinci “Mimarlar Odası’nın 13-14 Şubat’ta 12. Dönem Olağan Genel Kurulu olacak. Sevgililer gününde geçen yıl eylemdeydik, bu yıl seçim yapacağız. Gelin birlikte yönetelim diyerek yeniden adaylığımızı açıkladık. 7 kişilik yönetim kurulu üyelerini seçiyoruz. Bu kişiler içinden başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman üye seçiliyor. Önümüzdeki dönem için isimlerimizi açıkladık. Yönetim kurulunda, ben Cüneyt Zeytinci, Tarık Boyar, Yrd. Doç. Gözde Kan Ülkü, Mehmet Murat Kalak, Leman Deda Kalkan, Ceren Yoldaş var” dedi.



“DENİZLİ’DE İŞSİZ MİMAR YOK”


Zeytinci “380 üyemiz var. Son yıllarda sayımız hızla artıyor. Türkiye’de 110 tane mimarlık fakültesi var. Avrupa ülkelerine göre çok fazla fakültemiz var. Her yıl 6 bin 500 mimar arkadaşımız mezun oluyor. İlgi gören bir meslek.  Yeni mezun olan arkadaşlarımızın donanımlı olmasını isteriz ve bunu da aramızda konuşuruz. Türkiye’de bugün mimarlıktan mezun olup yarın bir havaalanı projesi hazırlayıp imza atabilirsiniz. Avrupa’da bu durum farklı. Bir Fransa’da en az 2 yıl belirli bürolarda staj yaparak mimarlık sıfatını kazanıyorsunuz. Bu da bizde çok tartışılıyor. Ülkemizde mimarlar farklı alanlarda çalışabiliyorlar. Birçoğu kamuda çalışıyor. Yapı denetim firmalarında çalışan var, yapı denetimcisi olarak çalışan var. Dekorasyon, iç mimarlık alanında çalışanlar var. Seramik, mobilya sektörlerinde çalışanlar var. Mezun arkadaşlarımızın iş bulma yelpazesi geniş. Denizli’de iş bulamayan mimar yok. Denizli’de 380 üyemizin 160-170’i serbest mimar, bu oran ülke geneline baktığınızda çok yüksek. Her sektörde olduğu gibi bu alanda da ilimizde rekabet var” diye konuştu.  



KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?


Kentsel dönüşümle ilgili de konuşan Başkan Zeytinci “Denizli hızlı sanayileşme doğrultusunda göç almasıyla birlikte çarpık kentleşmeyi yaşayan bir şehir. Doğrusu kentlerin önce planlanması sonra uygulamaya geçilmesidir. Bizde çoğu yerde önce yerleşimler yapılıp, sonra planlar yapılıyor. İki yıldan beri ülkemizde kentsel dönüşüm gündemde. Ülkemizde kentsel dönüşüm önce İstanbul ve  Ankara  gibi büyük kentlerde başladı ama; beklenen performansı sağlamadı. En son Sulukule örneğinde bunu yaşadık. Orada yaşayan yerel halkı kentsel dönüşüm projesi ile İstanbul’un 40-50 kilometre öteye şehrin dışına doğru taşıdılar. Aslında kentsel rehabilitasyon, kentsel iyileştirme daha doğru bir tanım olur. Sulukule’de yeni yapılan konutlara orada daha önce yaşayan insanların ekonomik olarak sahip olmaları mümkün değil. Türkiye’de maalesef kentsel dönüşüm kentsel rant paylaşımı aşamasına geldi. Bu konuda oda olarak sistemin eleştirisini yapıyoruz. Kentsel dönüşüm değil, kentsel bölüşüm söz konusu. Bu yasa yeniden düzenlenmeli” ifadelerini kullandı.



“DENİZLİ’DEKİ YAPILAR SAĞLIKLI”


Cüneyt Zeytinci, “Denizli’de Türkiye’de ilk olarak başlayan betonarme aşamasındaki kontrolleri, yapı denetim kanunundan çok önce başladı. Denizli Belediyesi ve odaların imzaladıkları protokolle görevlendirilen kişiler, yapıyı temelden başlayarak denetlemeye başladılar. Bu yapı denetimin öncüsüydü. Denizli’deki yapı stokuna baktığınızda denetimden sonra, şuanda çok daha sağlıklı yapılar üretiliyor” dedi.



ODA ÇALIŞMALARINI ANLATTI


Odadaki çalışmalarından da bahseden Başkan Cüneyt Zeytinci “İlk mezun olduktan sonra Mimarlar Odası’nın yedek yönetim kurulu üyesi oldum. Daha sonra sekretarya, sayman, başkan yardımcılığı görevlerini üstlendim. 96-97’de şube başkanı oldum. Sonra Merkez Yönetim Kurulu’nda denetleme kurulu üyesi olarak 4 sene görev yaptım. Denizli’de 4 yıldır başkanlığı yürütüyorum.  11. Dönemde gündemde taş atölye binaların yıkılması konusu vardı. Taş yapılar yıkılarak müze projesi yapılması gündeme geldi. Bu karara, projeye itiraz ettik. Taş atölyelerin önemli bir Cumhuriyet dönemi yapısı olduğunu, kentin gelişmesinde önemli yeri olan eğitim yapılarının gelecek kuşaklara ulaştırılması gerektiği konusunu o zamanki Valimizle paylaştık.  Mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı için dava açtık. Bu süreçte 5 kez yürütmeyi durdurma kararı almamıza rağmen sonunda mahkemenin binaların kültür varlığı olarak korunması ve tescil edilmesi konusunda kararını aldık” diye konuştu.  



“TAŞ ATÖLYELER YIKILMADAN MÜZE YAPILABİLİR”


Zeytinci, müze yapılmasına karşı olmadıklarını belirterek “Müzenin mutlaka olması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak müze binasının taş atölye binaları ile birlikte yapılmasını istiyoruz. Çağdaş bir yapı ile atölye binalarının birlikte kullanılmasından yanayız. Eğer yeniden göreve gelirsek Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile görüştük. Onlardan, taş atölyeleri de kapsayacak bir müze çalışması yapma talebinde bulunduk. Şubat ayının son haftasında 70 kişilik mimarlık öğrencisi 3 gün Denizli’de bizim konuğumuz olacak. Başlarında ülkemizde tanınan serbest mimar Tamer Başbuğ ve Doçent Hikmet Sivri Gökmen hocamızı Denizli’de ağırlayacağız. Öğrencileri gruplaştırarak proje çizmelerini isteyeceğiz. Proje çalışmalarını Denizli kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz Denizli kamuoyunda taş atölye binalarını yıkmadan da buranın müze haline getirilebileceğini göstermek. Türkiye’de tek örneği olan bu Cumhuriyet yapılarının gelecek kuşaklara taşınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.



YENİ DÖNEMDEKİ FAALİYETLERİ AÇIKLADI


Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, “Önümüzdeki dönemde üniversiteyle çalışmalarımız olacak. Mimarlık bölümü öğrencileri ile yakın olmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl mimarlık öğrencilerini, öğrenci - mimar statüsü ile kaydettik. Bu diyalogu önemsiyoruz. Öğrencilerle kentin farklı yerlerinde farklı atölyeler yapmak istiyoruz. ‘Kent düşleri atölyeleri’ başlığı altında öğrencilerimizle çalışacağız. Denizli bölgesel olarak Hierapolis, Laodikya, Tripolis gibi zengin antik kentlere sahip. Kentimizle üniversiteyi buluşturursak Denizli için önemli bir kazanç olacak. İlkokul öğrencileri ile ‘mimarlık ve çocuk’ atölye çalışmaları yapacağız. İlkokul öğrencilerine kent nedir, kent dokusu nedir, sokak dokusu nedir, meydan dokusu nedir, kente nasıl saygılı olmalıyız, kentimize nasıl sahip çıkmalıyız, kentimizin çevre sorunları nedir gibi konularda atölye çalışması yapacağız. Milli Eğitim ile birlikte resim yarışması düzenliyoruz, bu devam edecek. Bahar kahvaltılarımız devam edecek. Denizli Mimarlık Merkezi’ni tamamlamak istiyoruz. Saltak Caddesi’nde yapacağız. Üyelerimizin talepleri yönünde projelerimiz, çalışmalarımız olacak” dedi.


Denizli Gazetesi



Geri Dön