27 / 04 / 2024

Dairenin net alanı nedir?

Dairenin net alanı nedir?

Evde bulunan her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir, yürünebilir alanı evlerde net metrekare nedir? sorusuna cevap olarak gösteriliyor...



Dairenin net alanı nedir?

Bir konutun alanı iki farklı şekilde hesaplanabiliyor:Net alan ve brüt alan. Konut içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara yani kullanılabilir alanlara net metrekare deniyor.

 

Dış net metrekare evin balkon ve teraslar dahil dış dört duvarının toplamı; iç net metrekare ise bir evin ıslak hacimleri, balkon ve teraslar dahil süpürülebilir alanlarının toplamı oluyor.

 

Net metrekare nasıl hesaplanır?

Evinizin net metrekaresini bulmak için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. Net metrekareyi şöyle ölçebilirsiniz: Evin tüm odalarının (mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil) metrekaresini tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın. Tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın (eğer oda dikdörtgen şeklindeyse) komşu iki duvarının metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle topladığınızda evinizin net metrekaresini bulmuş olursunuz.

 

 

Brüt metrekare nasıl hesaplanır?

Brüt metrekare üç farklı şekilde hesaplanabiliyor. Bunlar;

 

1- Katın dıştan ölçülen, asansör ve boşlukların düşürüldüğü inşa edilebilen alanı şeklinde,

2- Yangın merpeni de bu hesaplamanın dışında tutularak,

3- Bina girişi, otoparklar, sosyal tesisler (havuz, vs) ve peyzaj alanlarından gelen pay da konutun brüt alanına eklenerek.

 

 

 

Gerçek metrekare nedir?

 

Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön