02 / 05 / 2024

Dalaman Havalimanı yeni iç hatlar binasının kredi sözleşmesi imzalandı!

Dalaman Havalimanı yeni iç hatlar binasının kredi sözleşmesi imzalandı!

YDA Group ile EBRD ve Unicredit Bank, Dalaman Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminal Binası'nın yapımında kullanılacak 175 milyon euroluk krediye ilişkin sözleşme imzaladı..



YDA Group ile EBRD ve Unicredit Bank, Dalaman Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminal Binası'nın yapımında kullanılacak 175 milyon euroluk krediye ilişkin sözleşme imzaladı. 


İmza töreninde konuşan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yahya Baş, hükümetlerin ve özellikle bakanlıklarının serbestleşme politikasıyla birçok yatırımın kamuya yük yüklemeden vatandaşa hizmet sağlayacak şekilde yap-işlet-devlet modeliyle hayata geçirildiğini söyledi. İzlenen politika sayesinde Türkiye'deki hava taşımacılığının özel sektörün ilgisini çektiğini belirten Baş, "Bugün bu gelişmelerin sebebi hükümetimizin takip ettiği serbestleşme politikasıdır" dedi. Baş, serbestleşme politikasıyla birçok özel firmanın hava taşımacılığına girdiğini, THY'nin kapasite ve gücünün dünya çapında arttığını söyledi. Baş, "Demek ki serbestleşme hiçbir zaman bu gücü zayıflatmayacak" ifadesini kullandı. 


Kamu-özel işbirliğinden 15 milyar dolarlık yatırım Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdür Vekili Funda Ocak da DHMİ tarafından 18 kamu-özel işbirliği projesinin yürürlüğe konulduğunu belirterek, bunların yatırım tutarlarının 15 milyar doları, kira bedellerinin ise KDV hariç 35 milyar doları aştığını kaydetti. 


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ulaşım Direktörü Sue Barrett ise Dalaman Havalimanı'nın finanse ettikleri ilk bölgesel havalimanı olduğunu belirterek, gelecekte PPP modeliyle başarılı şekilde işletilen başka bölgesel havalimanları olmasını da umduklarını kaydetti. YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "2006'da hizmete açtığımız Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin yanı sıra yurtdışında işlettiğimiz Kazakistan Aktau Uluslararası Havalimanı, inşaatlarını başarıyla tamamladığımız Ukrayna Kiev Boryspil Uluslararası Havaalanı ve alanında bölgenin en büyüğü olan THY Teknik Havacılık Bakım Onarım Merkezi (HABOM) gibi büyük projelerimizle sektörde önemli bir yer edindiğimize inanıyoruz. Bu deneyimlerimiz Dalaman Havalimanı'nın iç hatlarının değişimine de yansıyacaktır" dedi. 


Arslan, yeni yapılacak terminal binasının 250 milyon euroluk yatırım bedeli ve Dalaman Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin 25 yıllık işletme hakkının devir bedeli olan KDV dahil 831 milyon 900 bin euro ile toplamda 1 milyar euroyu aşan dev bir yatırım yaptıklarını söyledi. Arslan, yeni iç hatlar terminaliyle. Dalaman Havalimanı'nın iç hatlar yolcu kapasitesinin yıllık 3 milyondan 10 milyona çıkacağını ve bölge turizmine ciddi bir ivme kazandıracağını ifade etti. 


Dünya


Geri Dön