09 / 01 / 2025

Daleel Grup Türkiye'ye çıkarma yapacak!

Daleel Grup Türkiye'ye çıkarma yapacak!

Arap yatırımcıların son yıllarda Türkiye'ye olan ilgisi büyük ivme kazandı. Yeni projelerle birlikte ekonomik anlamda hareketlenme gayrimenkul sektörünün de yüzünü güldürdü.



Türkiye ve Arap ülkeleri arasında yatırım, iş geliştirme ve ekonomik ilişkilerin kurulması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde önderlik eden Daleel Grup Türkiye Şirketi Genel Müdürü Dr. Muhammed El-Mufarreh, sektörün hızla gelişeceğinin sinyallerini verdi.


Daleel Grup hakkında sektörlerde faaliyet gösteriyor?


2008 yılında Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde kurulan Daleel Turkiya Şirketi, Türk ve Suudi Arabistanlı iş adamları arasında işbirliğine güzel bir örnek olarak ortaya çıkmıştır. Daleel Şirketinin kuruluşunda, genelde Arap yatırımcıların özelde ise Körfez ülkeleri işadamlarının ihtiyaçları belirleyici olmuştur. Zira bu kişiler gerek Türkiye'de gerekse Körfez ülkelerinde gayrimenkul, ticari ve diğer alanlarda uzmanlık gerektiren hizmetleri sunacak profesyonel bir şirkete gereksinim duymaya başlamışlardır. Yatırım, ticaret, sanayi ve turizm ilgi alanlarımız. Daleel Grup Türkiye olarak Suudi yatırımcılara ve Suudi Arabistan'da destek ve hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra, iş adamları, şirketler ve gruplar için yatırım ve turizm hizmetlerinde uzman bir birim ihdas etmiştir. Bu birim bünyesinde çeşitli kongre, fuar ve etkinlik organizasyonları da yapılmaktadır.


CNR Emlak Fuarı'nın bu yıl 3.'sünü düzenleyeceksiniz. Bu döneme kadar nasıl bir mesafe kaydedildi fuarda?


Geçmişe dayanan başarılı işler yaptık. Gördük ki CNR Fuar alanında çok başarılı bir şirket. Onun için CNR'la yeni bir anlaşmaya vardık. Kasım ayında fuar düzenleyeceğiz. Geçen fuarda sadece Arabistan'dan 2 binin üzerinde ziyaretçimiz oldu. Tahminimiz bu yıl 5 bin ve üzerinde ziyaretçinin gelmesi. Yatırım şirketleri büyük ilgi gösteriyor. 2 haftaya kadar bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Bu fuarın emlak ve gayrimenkul alanındaki tüm firmalara faydası olacak.


Arap yatırımcılar, Türkiye'de yatırım yaparken nelere dikkat ediyor?


Yatırımcı için 2 önemli nokta var. İlki yatırımın iyi bir gelir getirmesi, ikinci nokta ise tamamlanmış bir sistem. Yani yatırımcının hakkının, hukukunun korunması. Arap yatırımcılar bu iki unsurun Türkiye'de olduğunu görüyorlar. Bu da tüm yatırımcılar için cezbedici bir durum. Tabii ki hükümetin uzun vadeli planları ve projeleri yatırımcıların Türkiye'ye gelmesine neden oluyor.


Yıllardır Türkiye'yle yakın ilişkilerde olan Arap dünyası bir süre bu dirsek temasına ara vermişti. Ama son dönemde Arap yatırımcı popülasyonu yine yükseldi. Bu arayı neye bağlıyorsunuz?


Benim görüşüm liderlerin bu konuda büyük etkisi var. Daha önce bu yakınlık olmamıştı. O yüzden Arap dünyasıyla Türkiye arasında bir mesafe olmuştu. Son 10 yılda bunun tamamen tersi oldu. Yakınlaşmada kültür ve din benzerliğinin de çok etkisi var.


Türk şirketlerine Arap yatırımcıyı çekmeleri için neler önerirsiniz?


Yatırımcı tam ve doğru bilgiye ihtiyaç duyuyor. Yatırımcı kendi ülkesinde olmadığı için ancak yeterli bilgiyle kafasındaki fikirleri netleştirir. Onun için Türk firmalarına önerim detaylı ve şeffaf bir şekilde tüm bilgileri yatırımcılara sunmaları. Ticaret odaları ve Türkiye Yatırım Derneği'nin çok desteği var. Ayrıca fuarlarında çok büyük katkısı oluyor.


Pazarın son 5 yıldaki hızını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Son 5 yılda yatırımcılar için çok önemli destekler oldu. En basit örneği şahıs üzerine emlak alınabilmesi. Ayrıca devletin 2023'e kadar yapacağı büyük projelerini anlatması pazarın büyümesine katkı sağladı.


Türkiye'de son yıllarda ivme kazanan İstanbul-İzmir Otobanı, 3. köprü, Körfez geçişi ve 3. havalimanı gibi dev projeler Arap dünyasında nasıl yankı buluyor?


Bu projeler yatırımcıyı çok heyecanlandırıyor. Bu ülkenin refah bir yer olduğunun belirtisi onlar için.


Arap yatırımcılar İstanbul dışında hangi şehirlerle ilgileniyor? Neden ya da özel bir tercihleri var mı?


Genelde yatırımcıları ikiye bölüyoruz. İlki İstanbul'daki büyük işlerler ilgileniyor. Diğer grup ise bölgesel yatırımlarla ilgili. Çalıştığı dalın hangi şehirde yoğun olduğuyla doğru orantılı. Mesela tarımla ilgilenen yatırımcılar Konya'yı tercih ediyor. Turizmle ilgilenenler Trabzon ve Antalya'yı.


Son zamanlarda Arap yatırımcıların Karadeniz'e olan ilgisi arttı. Bunun nedenleri nedir sizce?


Gayrimenkul ve yatırım olarak bakmamak lazım sanırım. Karadeniz'de görülen ilgi ve hürmet Arap dünyasında olumlu yönde büyük etki yarattı bana göre


Geçmiş yıllarda İslam ülkelerinin tamamının yer alacağı bir gayrimenkul birliği oluşturma hedefindeyiz olduğunu açıklamıştınız. Bu hedefiniz ne aşamada?


Bu projemiz İslam ülkelerinin emlak dağının birleşmesi olarak düşünüldü. Tabii bu Türkiye'den başladı. İslam ülkelerinin dış işleri bakanlarından destek ve izin alındı. Revos Vakfı bunu en iyi şekilde başaracak.


Revos Vakfı'nın hedefleri neler?


58 ülkeyle işbirliği yapılacak. Bununla ilgili 5 tane yatırım şirketi kuruluyor. Aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik birleşmenin planı kuruluyor. Mesela Somali'de Türkiye büyük yatırımlara imza attı. Yollar yaptı, havaalanı açtı. Bu birlik iki ülkeyi ekonomik anlamda bir araya getirdi.


Yabancı yatırımcılara karşı devlet politikaları ve desteğini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Genelde dil büyük sorun oluyor. Mali müşavirlerin, hukuk bürolarının bu konuda yeterli olmadığını düşünüyorum. Konsolosluklarda bile o sıkıntıları yaşıyoruz. Hükümet yatırımcılar için çok kolaylıklar sağladı. Ufak tefek sorunlar var tabii. Yatırımcı rahatça emlak alabiliyor fakat üzerine geçmesi nerdeyse 2 ayı buluyor. Yabancı şirket kuruyor ama yönetmesinde sorunlar oluyor. Bunlara çözüm bulunması gerekiyor.



Türkiye


Geri Dön