29 / 04 / 2024

Damacana sular on-line denetlenecek!

Damacana sular on-line denetlenecek!

Bakanlığın firmalara görüş için gönderdiği taslağa göre, damacana suyun yaşam döngüsündeki tüm süreçler "online" denetim altına alınarak yıkama suyu sıcaklığı ve dolum sayısı tespit edilebilecek...




Sağlık Bakanlığı, damacana suların üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada kontrolü için A'dan Z'ye her konuda düzenleme getirmeye hazırlanıyor. Bakanlığın firmalara görüş için gönderdiği taslağa göre, damacana sular "on-line" denetim altına alınarak yıkama suyu sıcaklığı ve dolum sayısı tespit edilebilecek. 

75 seferden fazla kullanılması önlenecek damacanın azami 3 yıllık, içindeki suyun ise 3 aylık ömrü takip altında olacak. 


Takip edilecek

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ile Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında yürütülen çalışmalar sonucu Damacana Takip Sistemi (DTS) ve su üretim tesisleri on-line takip sistemiyle ilgili dokümanlar oluşturuldu. Firmaların görüşüne sunulan dokümanlara geri bildirimler doğrultusunda son şekli verilecek. Taslağa göre vatandaş, kullanacağı damacana suyla ilgili kurum tarafından belirlenen detaylı bilgilere anlık erişebilecek. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi, analiz sonuçlarına göre toplatılması gereken damacana sular tespit edilecek. En kısa sürede toplatma yapılabilecek. Kaçak üretim anlaşılacak ve gerekli önlemler alınacak. Takip ve denetim için her damacana "D-Kimlik" olarak adlandırılacak bir kimliğe sahip olacak. Bu amaçla uygun teknoloji seçilerek her damacana tekil olarak kimliklendirilecek. Bu sayede damacanalı su, yaşam döngüsü içerisinde takip edilecek. Bu süreç, "D-Kimlik"in damacanaya yazılmasını içerecek. "D-Kimlik", damacana kullanılmaz duruma gelmeden çıkarılamayacak şekilde monte edilecek.


Yeni sistem ne getiriyor?

Damacana üretim tarihi, üretim yeri, su üreticisi, su satış bayisi/ofisi ve su üretiminden satış bayisine kadarki taşıma bilgileri kayıt altına alınacak. Damacana yıkama suyu sıcaklığı tespit edilecek. Dolum sayısı tespit edilecek ve 75 seferden fazla kullanılması önlenecek. Damacana ömründe 3 yıllık azami süre takip edilecek. Suya ait debi, iletkenlik, pH özellikleri belirli noktalarda ölçülecek. Su dolum zamanı ve tarihi tespit edilecek. Üreticiyle ilgili bilgi sahibi olunacak. Su dağıtım ağı takip edilecek. Su ömründe 3 aylık azami süre izlenecek.


Yeni Asır


Geri Dön