23 / 11 / 2024
fuzul

Damga vergisi beyannamesi 2015 verme süresi!

Damga vergisi beyannamesi 2015 verme süresi!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşmeler için devlet tarafından damga vergisi talep ediliyor. Peki, damga vergisi beyannamesi 2015 verme süresi nedir?




Damga vergisi beyannamesi 2015 verme süresi!

Damga Vergisi Kanunu kapsamında yapılan açıklamaya göre, devlet tarafından ödenmesi istenen, her türlü sözleşmeden doğan vergi türüne damga vergisi deniyor.


Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kira sözleşmelerinin her nüshası ayrı ayrı aynı oran ve miktarda damga vergisi alınıyor.  Kira kontratının kaç nüsha olduğu belirtilmemişse taraf sayısına göre 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Nüshalarda, kağıdın vergiye tabi olmasını gerektiren imza veya imzalar ayrı ayrı yer alması gerekiyor. İmzanın, her nüshaya ayrı ayrı atılmış olması veya araya karbon kağıdı konarak hepsinin bir defada imza edilmiş olması sonucu etkilemiyor.


Suretlerde ise imza bulunmuyor. Asıl nüshadan çıkarılan suretlerin geçerliliği, aslının aynı olduğu tasdik edilerek sağlanıyor. Damga vergisi beyannamesinde vergi damgası oranı, mükellefler ve vergiden sorumlu kişilerin yer alması gerekiyor. Damga vergisi beyannamesinin vergi dairelerine verilmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi ödeme süresi!

İhtiyarilik hakkını kullanarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeyen mükellefler ise, düzenledikleri veya taraf oldukları kira sözleşmesine ilişkin damga vergilerini kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde ilgili vergi dairesine damga vergisi beyannamesi ile bildirecek ve aynı süre içinde ödemeleri gerekiyor. 


Kira sözleşmesi damga vergisi ödenmemesi halinde;


a-Kira sözleşmesine ait Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazım gelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenler sorumlu oluyor. 


b-Kira sözleşmelerine ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumlu olarak karşımıza çıkıyor.


c-Makbuz karşılığı ödemelerle ilgili olarak Maliye Bakanlığı’nca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar kapsamında bulunanlar, taraf oldukları kira sözleşmelerine ait verginin beyan ve ödenmesinden sorumlu oluyor. Verginin ödenmemesi veya noksan ödenmesi durumunda vergi, ceza ve fer’ileri, vergi için diğer işlem taraflarına rücu hakkı olmak üzere, bu fıkrada belirtilen kişilerden alınıyor. 


2015 damga vergisi oranları!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön