22 / 12 / 2024

Danıştay 13. Dairesi, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ihalesini iptal etti!

Danıştay 13. Dairesi, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ihalesini iptal etti!

Danıştay 13. Dairesi tarafından Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi inşaatının Cumhurbaşkanlığı’nın icraat programında olmasının ‘ihalede ivedilik’ şartını yerine getirmediğini ifade etti. Alınan bir son dakika kararıyla Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin ihalesi iptal edildi.



Danıştay 13. Dairesi tarafından,  Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ihalesi iptal edildi. 29 Nisan 2022 tarihinde Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesi inşa edilmesi amacıyla davet usulü ile ihale gerçekleştirilmişti. 

Söz konusu ihaleye gözde müteahhitler Limak, Kolin, Mapa, YSE, YDA ile Yapı ve Yapı şirketi  davet edildi. 

Danıştay 13. Dairesi, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ihalesini iptal etti!

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Atatürk Havalimanı’nın ihalesini, 2 milyar 127 milyon 978 bin TL'lik teklifin sahibi Yapı-Yapı şirketi almıştı. 

İBB tarafından, TOKİ’nin 29 Nisan 2022 tarihinde Kamu İhale Kanunu’nun 21-B maddesine göre davet usulü ile kapalı kapılar arkasında yaptığı “Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve sosyal donatılar inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi” ihalesinin iptali için dava açıldı. 

İBB tarafından açıklan davada,  Ankara  16. İdare Mahkemesi, 7 Eylül 2023 tarihli kararı ile ihalede hukuka aykırılık olmadığı sonucu belirtildi ve dava reddedildi. 

Danıştay 13. Dairesi, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ihalesini iptal etti!

Danıştay 13. Dairesi ise İBB’nin temyiz başvurusunu karara bağladı. Söz konusu kararda davanın idare mahkemesi tarafından reddedilmesinde hukuki isabet olmadığının altını çizdi. Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Danıştay 13. Dairesi, karar düzeltme yolu kapalı olacak şekilde kesin olarak ihalenin iptaline oybirliği ile karar alındı. 

Danıştay 13. Dairesi tarafından verilen kararda, 21-B maddesine göre yapılan ihalelerde ivedilik şartı arandığı, önceden öngörülemeyen ya da yapım tekniği açısından özellik arz eden durumlarda bu maddeye göre ihale gerçekleştirildiği ifade edildi. 

Davalı idarenin, millet bahçesi ve çevre düzenlemesi işinin hangi bölümlerinin, hangi sebeplerle yapım tekniği açısından özellik arz ettiğinin teknik veri ve dokümanla belirtemediğine vurgu yapıldı. Ayrıca, ihale çerçevesinde teklif istenilen firmaların tamamının yapı ve inşaat firmaları olduğu, firmaların yapım tekniği açısından özellik arz eden bir proje için özel bir nitelik taşıması gerekliliği gibi koşulların aranmadığının da altı çizildi. 

Söz konusu ihalenin Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından kamuoyunun bilgisine sunulan “Birinci 100 Günlük İcraat Programı” kapsamında duyurulan bir iş olması dikkate alınarak davalı idare tarafından ivedilikle tamamlanması gereken bir iş şeklinde nitelendirilmesinin, işin ivedi olarak yapılmasına gerekçe olarak gösterilemeyeceği belirtildi. 

Mevzuatta belirtilen ivedilik koşulları olmadığından ihale işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı neticesine varıldı. 

Evi ve arsası olan emekliler dikkat! 2024 emlak vergisi muafiyet şartları tek tek belli oldu!

Otomobil alacaklara 800.000 TL taşıt kredisi imkanı!

400 bin vatandaş emekli olabilir! Çift ikramiye almak isteyenler en geç mart sonuna kadar başvuru yapmalı!


Geri Dön