29 / 04 / 2024

Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!

Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!

İstanbul'da dar ve orta gelirli için ev yapılamazken, lüks konutta stok birikiyor. İnşaat sektörü temsilcilerine göre sorunun çözümü için kamu desteği şart.



Arsa maliyetlerinin ev fiyatlarını arttırdığını belirten sektör temsilcileri, "Metrekaresi 5 bin liradan ucuz ev üretemiyoruz. Asıl talep dar gelirlide. Top devlette, arsa sorunu için çözüm bekliyoruz" dedi. 


HURRIYET'in gündeme getirdiği dar ve orta gelirinin ev sorunu çözüm bekliyor, istanbul'da arsa maliyeti metrekaresi 4-5 bin liradan ucuz ev yaprlanradrğı ve yapüamayacağı belirtiliyor. Bu da 100 metrekare bir ev için en düşük fiyatın 500 bin lira olması anlamına geliyor. İnşaat sektörü temsilcilerine göre sorunu özel sektörün tek başına çözme imkanı yok. Kamunun arsa üretimini hızlandırması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, radikal çözüm önerileri olmadıkça sorunun süreceğini belirtiyor. 


İHALE SİSTEMİ SORUNLU


Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!


İnşaat sektörünün zorunlu olarak aynı kesime üretim yaptığını belitten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Geçici çözümlerle, pansumanla bu sorun çözülmez. Konut sektörüne ameliyat gerek" dedi. Arsa bedeli, inşaat maliyeti ve dolaylı vergilerin konut fiyatlarını arttırdığını belirten Çelik, İstanbul'da yüzde 50'den daha az oranla arsa bulmanın imkansız hale geldiğini dile getirdi, ihale sisteminin de fiyatların artmasında önemli rol oynadığını belirten Çelik, "Emlak Konut bir ihale yapıyor, en yüksek teklif veren kazanıyor. Arsa kıt olunca firmalar ihalelere yüksek teklif veriyor. Bu durumda o ihaleyi alan şirket, ticaret yapmak için ev fiyatını arttırıyor. Biz bu ihale sistemini tartışmalıyız. 


Mesela Emlak Konut, belli gelir grubunu hedeflemeli, sözgelimi metrekaresi 3 bin lira olacak evlere göre en iyi teklife arsayı vermeli" diye konuştu. Çelik, TOKİ'nin de inşaatı bırakıp, arsa üretimine odaklanması ve arsa üretip satması gerektiğini dile getirdi. 


KAMU DESTEĞİ ŞART 


Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!


İnşaatçılar arsa maliyeti arttığına vurgu yapıyor. Durbakayım'ın hesabı şöyle;" Doğru bir inşaat projesinde bir evin metrekare inşaat maliyeti 1650 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Arsa da bu maliyetin yarısı kadar olmalı. 

Yanı arsa maliyeti metrekare başına bin TL kadar olmalı. Yoksa bu hesapla orta gelirli için mümkün değil" dedi. Vatandaşın artan konut fiyatları nedeniyle daha küçük metrekarelere yöneldiğini belirten Durbakayım şunları söyledi: "Vatandaş ucuz olsun diye daha küçük metrekarede yaşamaya başladı. Ama artık bu da çözüm değil. Bir aile stüdyo dairede yaşayamayacağı için konut fiyaüarında bir düzenleme gerek. 


Biz inşaat maliyetleri adına üzerimize düşeni yaparız. Ama arsa konusunda top devlette." 


'KDV DÜŞMELİ'


Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!


Gayrimenkul ve yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Aziz Torun, aynı gelir grubuna odaklı konut üretiminin uzun vadede sorun yaratacağını söyledi. Konutta asıl alıcının metrekare fiyatı 3 bin TL'yi aşmayan evlerde olduğunu belirten Torun, "Yemek pişireceğiz ama ana malzememiz yok. Bu arsa fiyatları ile fiyatlar yükseliyor. Şimdilerde arsa az olunca bir arsaya 10 talip çıkıyor, ihaleleri kazanacağım diye fiyat artıyor. Bu defa kazanan sonrasında bu fiyatla nasıl satarım diye düşünüyor. Kazanan hem mutlu hem pişman" dedi. 


Alt ve orta gelir grubu için şehrin gelişim bölgelerinin değerlendirileceğini belirten Torun, metro çalışmaları ile bu bölgelere ulaşımın kolaylaşması gerektiğini söyledi. Orta gelirli için üretilen evlerde KDV'nin yüzde 18 olduğunu belirten Torun. "Alt ve orta gelirli için yapılan evlerde KDV yüzde 8 bandına oturtulmalı. Lüks evlerde ise yüzde 18 kalmalı" dedi. 


KOPYA ÇEKİYORUZ


Dar ve orta gelirliye ev üretiminde kamu desteği şart!


TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, inşaat şirketlerinin fizibilite çalışması yapmadan üretim yapmasını eleştirdi. Aynı fiyatta üretimin yığılma yaratacağını belirten Yenigün," Birbirimizi takip edip, kopya çekiyoruz. Geleceği düşünmeyip, o günün şart ve talebine göre üretim yapıyoruz. Hangi gelir grubundan talep var diye araştırma yapan çok az. Önümüzdeki dönem olası bir tıkanma tüm sektörü zora sokar" dedi. 


Hürriyet


Geri Dön