05 / 07 / 2024

Darpane-i Amire binası taşınacak yer arıyor!

Darpane-i Amire binası taşınacak yer arıyor!

Darphane, Hazine Müsteşarlığına bağlı bir kurum. Hazine, İbrahim Ankara'da olmasına karşın Darphane iki binasıyla İstanbul'da faaliyet gösteriyor...  



 Darphane, Hazine Müsteşarlığına bağlı bir kurum. Başında  7 yıldır, Hazine kökenli bürokrat Ahmet Büyükkaymaz Hazırlayan bulunuyor. Hazine, İbrahim Ankara'da olmasına karşın Darphane iki binasıyla İstanbul'da faaliyet gösteriyor. Merkez binası Beşiktaş Yıldız'da. Bozuk para basma işi de Beşiktaş'taki binada yapılıyor. Pasaport, kimlik, ehliyet gibi değerli kağıt basımım ise Topkapı Sarayı içindeki Darphane-i Amire binasında yapıyor. Merkez binası mülkiyetinde ama Darphanei Amire, Kültür Bakanlığı'na ait. Şu sıralar Darphanei Amire binasından taşınacak yer arıyor. Kültür Bakanlığı'ndan resmi 'boşaltın' yazısı gelmiş durumda.

Bakanlığın yazısı bir süredir gündemde olan bina sorununu daha da acil hale getirmiş durumda. Genel Müdür Büyükkaymaz, İstanbul'da bina arıyor. "Kiralayacağız. Birkaç alternatif var. Anadolu ve Avrupa Yakası'ndan 5 teklif geldi. An¬kara'ya ilettik. Karar Başbakanlık'ta. Satın almak istemiyoruz. Milli Emlak'tan yer istedik yok dediler. Mevcutları TOKİ'ye vermişler. Yine de bir imkan var. Onun pe-şindeyiz" diyor.

'Tekel binası çok iyi olur'

Büyükkaymaz'm aklındaki bina Kartal'da bulunan Tekel ambalaj fabrikası. Bu fabrika, Özelleştirme İdaresi'nde. Büyükkaymaz, "İlk istediğimizde 'işçilerle devralın' dediler. Bize uygun bir durum olmadı ama şimdi 4C işini hallettiler, artık devri mümkün. İşimizi görür. Topkapı binası için boşaltın diye bir ay önce geldiler. Konuyu süratle çözmemiz gerekiyor. Merkez de büro yerleşimi biraz sıkışık ama idare ediyoruz" diye anlatıyor.

Darphane'nin Beşiktaş binasının yeri çok gözde. Genel Müdüre, 'İnşaat şirketleri buranın peşinde mi' diye susuyoruz. "Evet, talepler oluyor ama vermeyiz. Burası korunması gereken bir kültür varlığı" diyor. Yıldız'daki bina 1967'de yapılmış. 11 bin metrekare arsa üzerinde.


Müzesinde 2 bin 571 parça eser var

Darphane, Topkapı Sarayı içindeki binasını boşaltacak ancak boşalttıkları yerin müzere olarak düzenleneceğinden hareketle Kültür Bakanlığı'na bir teklif götürmüş: Bu binanın bir kısmı 'Darphane Müzesi' olarak düzenlensin!. Bakanlık sıcak bakıyormuş ancak henüz net bir karar çıkmamış. Genel Müdür Büyükkaymaz'm verdiği bilgiye göre Darphane'nin şimdiki müzesinde tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar giden 2 bin 571 parça eser var. Bu eserler ziyaretçilere de tarihçilerin incelemelerine de açık durumda.

7 bin koleksiyoner üyesi var

Darphane'nin ilginç faaliyetlerinden biri de hanra para basımı. Bu faaliyet daha çok koleksiyonerlere hitap ediyor. Talep üzerine baskı yapılıyor. Bir olayı veya kişiyi anmak için talep ediliyor. Örneğin Mevlana'nm 800. doğum yılı hatırasına veya Hacı Bektaşi Veli Hatıra Parası' gibi... Darphane'nin 7 bin koleksiyoner üyesi var. Bunlann bin 500'ü faal, bunlar baskıyı takip ediyor ve mutlaka alıyorlar. Futbol kulüpleri için özel baskılar olmuş. Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz, "Bir tek FB ile anlaşamadık, basamadık. Diğerleri için yaptık" diyor. Büyükkaymaz, hatıra para kararlarına nisan ayında toplanan Hatıra Para Komisyonu'nun karar verdiğini, güncel gelişmelere göre de hatıra para basabildiklerini söyledi.
 Dünya/İbrahim Ekinci


Geri Dön